Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Baetens_Wajer_Croatian Open 2023

WDF Weekoverzicht: Dubbel voor Baetens en Wajer in Kroatië

Afgelopen weekend was de WDF actief in drie verschillende landen om in totaal vijf rankingtoernooien af te werken. Aletta Wajer kende succes in Kroatië door beide toernooien te winnen.

Croatian Open

In Zagreb stond afgelopen zaterdag de allereerste editie van de Croatian Open op het programma, een toernooi in de categorie ‘Bronze’. Een totaal van 127 heren, 18 dames en 13 jeugdspelers kwamen op het toernooi af. Bij de heren bereikten 7 van de 8 geplaatste spelers de laatste 16, de ronde waar je punten kon verdienen. Alleen Mark Barilli lukte dit niet, hij verloor van Liam Maendl-Lawrence.

De laatste 16 was echter wel het eindstation voor Moreno Blom. Hij won geen leg tegen de Oostenrijker Patrik Gosnak, die een gemiddelde van 101,9 noteerde. Een ronde later kwam het toernooi ook ten einde voor Erik van Manen, hij verloor met 4-0 van Andy Baetens. Baetens snelde vervolgens ook door naar de finale. Daarin trof hij een andere Nederlander, Jelle Klaasen. Hij versloeg Laszlo Kadar met 4-0 in de halve finales.

In de finale gingen de eerste vier legs met de darts mee. In de vijfde leg produceerde Baetens een 12-darter om Klaasen te breaken, om een leg later in 15 darts op matchpoint te komen; 4-2. In de zevende leg kreeg Baetens al drie matchdarts, maar werden gemist. Klaasen hield zijn eigen leg, waarna hij in 14 darts toch een beslissende leg afdwong. ‘The Cobra’ mocht de negende leg beginnen en kreeg dé kans om de titel te pakken. De Nederlander kreeg drie matchdarts, maar miste. Nu was het de Belg, die profiteerde. Met een 17-darter werd Andy Baetens toch de eerste winnaar van de Croatian Open.

Bij de dames mocht Aletta Wajer zegevieren. De Nederlandse was als eerste geplaatst en maakte de favorietenrol ook waar. In de finale versloeg ze de nummer 3 geplaatste Jitka Cisarova met 5-3 in de finale. Bij de jeugd bleek de Hongaarse Andras Borbely de sterkste, met meerdere gemiddeldes boven de 90 stak hij boven iedereen uit.

Heren
Halve finales
Jelle Klaasen 4-0 Laszlo Kadar
Andy Baetens 4-0 Danijel Bartolic

Finale
Andy Baetens 5-4 Jelle Klaasen

Dames
Halve finales
Aletta Wajer 4-2 Janni Larsen
Jitka Cisarova 4-1 Henriette Honoré

Finale
Aletta Wajer 5-3 Jitka Cisarova

Jeugdfinale
András Borbély 5-2 Marcel Schöls

Estonia Open

Afgelopen zaterdag stond in de hoofdstad van Estland ook een ‘Bronze’-gerankte toernooi op het programma. Een totaal van 192 heren, 48 dames, 8 jongens en 6 meisjes hadden zich ingeschreven om mee te strijden om de titels. Bij de heren waren Gábor Takacs, John Scott, Ricky Nauman en Edwin Torbjörnsson de top 4 geplaatste spelers. Alleen Torbjörnsson bereikte de kwartfinales, waarin hij met 4-1 verloor van de Engelsman Andy Hyland.

Een Let en een Fin bleven over in de finale. Valters Melderis versloeg Andy Hyland met 4-2 in de halve finales, terwijl Jonas Masalin in de halve finales met 4-0 te sterk was voor Lukel Ely. Masalin had eerder in het toernooi al twee gemiddeldes van 90 geproduceerd. Een finale van twee gedeeltes volgde. De eerste vier legs gingen allemaal naar Masalin, die in de vierde leg met een 134-finish op een 4-0 voorsprong kwam. Echter kon de Fin de finale niet naar zich toe trekken. In legs 7 en 8 krijg Masalin meerdere matchdarts, maar miste. Melderis bleef vechten waarvoor hij waard was en dat werd beloond. De Let won vijf legs op een rij om zijn allereerste WDF-titel te pakken, na een 4-0 achterstand!

Bij de dames won de Finse Kirsi Viinikainen de titel. In de finale versloeg ze haar landgenoot met 4-2, die de kwartfinales de nummer één geplaatste Maud Jansson met 4-3 had verslagen. De jeugdtitels ging naar Karlis Zeidaks en Sophie McKinlay.

Heren
Halve finales
Valters Melderis 4-2 Andy Hyland
Jonas Masalin 4-0 Luke Ely

Finale
Valters Melderis 5-4 Jonas Masalin

Dames
Halve finales
Kaisu Rekinen 4-3 Helene Sundelin
Kirsi Viinikainen 4-0 Satu Juhola

Finale
Kirsi Viinikainen 4-2 Kaisu Rekinen

Jongensfinale
Karlis Zeidaks 4-2 Marcel Schlüpfinger

Meisjesfinale
Sophie McKinlay 4-0 Jaanika Kindk

Gibraltar Open

In Gibraltar werd er ook gedart, al was de opkomst erg matig te noemen. Een totaal van slechts 42 heren, 4 dames en 15 jeugdspelers speelden om het ‘Bronze’-gerankte Gibraltar Open. Een Nederlander bereikte de finale. Davey Monsees versloeg o.a. Jesus Salate (4-1) en Dyson Parody (4-1) om zijn allereerste finale te halen. Daarin trof hij Daniel Zapata.

Zapata begon als sterkste aan de finale, met legs in 16 en 20 pijlen kwam hij op een 2-0 voorsprong. Monsees vocht zich met legs in 19 en 20 darts terug tot 2-2. In de legs die volgden kreeg de Nederlander kansen om legs te pakken, maar miste teveel dubbels. Zapata deed dit niet en won de laatste drie legs van de partij om zo zijn eerste WDF-titel in zijn carrière te winnen.

Bij de dames won de Engelse Christine Redhead de titel. Ze versloeg in de finale de tiener Tarika Ward met 5-1. Kilian Perales won de jeugdtitel, door Nico Bado met 5-3 te verslaan in de finale.

Heren
Halve finales
Davey Monsees 4-1 Dyson Parody
Daniel Zapata 4-1 Juan Carlos Munoz

Finale
Daniel Zapata 5-2 Davey Monsees

Dames
Halve finales
Tarika Ward 4-2 Erika Ward
Christine Redhead 4-3 Chalina Soegaard

Finale
Christine Redhead 5-1 Tarika Ward

Jeugdfinale
Kilian Perales 5-3 Nico Bado

Croatian Masters

Zondag stond in Zagreb het ‘Silver’-gecategoriseerde Croatian Masters op het programma. De opkomst was prima te noemen bij de eerste editie van dit toernooi: 101 heren, 24 dames en 12 jeugdspelers. Vanaf de laatste 32 kon er punten verdiend worden. Twaalf van de 16 geplaatste spelers behaalden deze ronde. Daarvan wisten er zes de kwartfinales te bereiken.

Moreno Blom versloeg daarin de nummer 4 geplaatste Laszlo Kadar met 4-2. Ook de twee finalisten van het toernooi op de zaterdag, Andy Baetens en Jelle Klaasen, behaalden de halve finales. Filip Ljubenko bereikte ook de laatste 4 in eigen land, hij versloeg Michael Unterbuchner met 4-1 in de kwartfinales. Aan het einde van de dag stond er een herhaling op het programma tussen Klaasen en Baetens. Klaasen whitewashte Blom, terwijl de Belg met 4-2 won van Ljubenko.

In de finale kreeg Klaasen in de eerste twee legs pijlen op de dubbel om de legs te pakken, maar miste. Baetens gooide de dubbels wel en kwam daardoor op een 3-0 voorsprong. Daarna gingen alle legs met de darts mee, waaronder een 124-finish van Klaasen en een 90-finish van Baetens. In de zevende leg produceerde Baetens een een 13-darter om zijn tweede titel van het weekend te pakken; 5-2.

Bij de dames bleef de Nederlandse Aletta Wajer opnieuw ongeslagen. Net als zaterdag versloeg ze Jitka Cisarova in de finale, met een 5-2 zege won ze haar vijfde WDF-Rankingtitel. In de laatste 16 had ze daar wel een comeback voor nodig; ze versloeg Eva Nemeth met 4-3, nadat ze 3-0 achter stond. Andras Borbely sloeg dubbelslag bij de jeugd, de Hongaar won in de finale met 5-2 van Noah Hanfland.

Heren
Halve finales
Jelle Klaasen 4-0 Moreno Blom
Andy Baetens 4-2 Filip Ljubenko

Finale
Andy Baetens 5-2 Jelle Klaasen

Dames
Halve finales
Aletta Wajer 4-0 Jasminka Adamic Mrnjec
Jitka Cisarova 4-2 Henriette Honoré

Finale
Aletta Wajer 5-2 Jitka Cisarova

Jeugdfinale
Andras Borbely 5-2 Noah Hanfland

Tallinn Open

Zondag stond in Tallinn nog een toernooi in de categorie ‘Bronze’ op het programma, het Tallinn Open. Een totaal van 163 heren, 40 dames, 8 jongens en 6 meisjes deden mee aan het toernooi. Bij de heren bereikten 4 van de 8 geplaatste spelers de kwartfinales. Wederom lukte het de nummer één geplaatste Gabor Takacs niet om punten te verdienen. Hij verloor van de winnaar van zaterdag, Valters Melderis.

Melderis kon niet ongeslagen blijven in Estland. Bij de laatste 32 verloor hij van de Fin Petri Rasmus. Hij stoomde vervolgens ook door naar de finale. Daarin trof hij de nummer twee geplaatste John Scott. Hij had in de halve finales afgerekend met Ricky Nauman. Rasmus was de betere die begon aan de finale, de Fin won de eerste twee legs van de finale. Scott trok de finale snel gelijk, hij won twee legs op een rij voor een 2-2 stand. Daarna was er nooit meer een verschil van twee legs. Hierdoor moest er net als zaterdag een negende leg aan te pas komen. De Engelsman produceerde de beste leg van de finale, met een 96-finish in 15 darts trok hij de finale naar zich toe.

Bij de dames zorgde Kirsi Viinikainen voor de dubbel. De Fin versloeg in de halve finales de nummer twee geplaatste Sophie McKinlay, waarna ze in de finale met 4-2 te sterk was voor de nummer één geplaatste Maud Jansson. De jeugdtoernooien werden gewonnen door Lukas Jensen en Sophie McKinlay.

Heren
Halve finales
Petri Rasmus 4-0 Roland Lenngren
John Scott 4-1 Ricky Nauman

Finale
John Scott 5-4 Petri Rasmus

Dames
Halve finales
Maud Jansson 4-0 Helene Sundelin
Kirsi Viinikainen 4-2 Sophie McKinlay

Finale
Kirsi Viinikainen 4-2 Maud Jansson

Jongensfinale
Lukas Jensen 4-2 Sebastian Bech

Meisjesfinale
Sophie McKinlay 4-1 Milda Zdanauskaite

Image courtesy of FOTO: Darts Point
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *