WDF Weekoverzicht: Elf verschillende winnaars

Er stond afgelopen weekend een druk WDF-weekend op het programma! Er werden namelijk vijf verschillende toernooien afgewerkt in de categorieen ‘Silver’ en ‘Bronze’. Lees hier meer.

Kassiaru Cup

Zaterdagochtend begonnen 61 heren en 8 dames aan het ‘Bronze’-gerankte Kassiaru Cup. Bij de heren waren John Scott, Edwin Torbjörnsson, Valters Melderis en Björn Lejon de geplaatste spelers. Drie van de vier spelers bereikten de halve finales. De nummer één geplaatste John Scott lukte dit niet, hij verloor bij de laatste 16 van Torbjörnsson.

In de halve finales versloeg de Zweed Lejon met 5-2 de Est Tarmo Saar. In de andere halve finale won Melderis in een partij van hoog niveau met 5-3 van Torbjörnsson. Lejon begon als betere aan de finale, hij won de eerste twee legs. Melderis herstelde zich snel, met een 14-darter en een 122-finish werd het 2-2. De Let hield daarna ook zijn eigen leg, waardoor hij voor het eerst op voorsprong kwam. Deze voorsprong wist hij in de zesde leg te verdubbelen, met een 14-darter brak hij Lejon en kwam Melderis op matchpoint; 4-2. In leg 7 maakte Melderis het meteen af, via dubbel 8 won de Let alweer zijn derde titel van het jaar en doet daarmee goede zaken richting het WDF WK van 2024.

Bij de dames won Marika Sarrapik haar allereerste WDF-titel. In de finale versloeg ze Margaret Sutton met 4-1. Sutton was in de halve finales nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Maud Jansson.

International Youth Challenge

In Hongarije stond afgelopen zaterdagmiddag de International Youth Challenge op het programma, waarbij 51 jeugdspelers een gooi deden naar de titel. Bij de jongens was Zsombor Baranyi succesvol. De Hongaar versloeg verrassend Almos Kovacs met 5-2 in de finale. Het was ook meteen de eerste WDF-titel uit de carrière van Baranyi.

Bij de meisjes was het wederom de finaliste van het aankomende WDF WK voor de meisjes die de titel greep. Krisztina Turai versloeg landgenote Hanna Rabokozi met 4-2 in de finale om haar derde titel van 2023 te pakken.

Jongens finale
Zsombor Baranyi 5-2 Almos Kovacs

Meisjes finale
Krisztina Turai 4-2 Hanna Rabokozi

Oregon Open

Afgelopen zaterdag stond in Portland, Amerika, het ‘Bronze’-gerankte Oregon Open op het programma. Een totaal van slechts 67 heren en 20 dames streden om de titel. In het herentoernooi waren veel spelers afwezig, waardoor Kevin Luke, Jeff Springer, Rory Hansen en Patrick Kithi de top 4 geplaatste spelers waren.

Drie van de vier wisten de halve finales te halen. Dit lukte Kithi niet, hij verloor met 5-1 van Charlie Harrison in de kwartfinales. Een finale kwam er niet voor Harrison. Na een 4-2 voorsprong won Luke drie legs op een rij voor een 5-4 overwinning en een plaats in de finale. Daarin trof hij de Canadees Hansen, hij rekende met 5-1 af met Springer in de halve finales.

Nadat de eerste twee legs mee gingen in de finale, plaatste Luke de eerste break in leg 3 door een 16-darter te gooien. Deze break verzilverde Amerikaan vervolgens ook, met een 78-finish kwam Luke op een 3-1 voorsprong. Daarna gingen er drie legs met de darts mee, waaronder een 13-darter van Hansen, voor een 4-3 tussenstand. In de achtste leg brak Hansen terug, waardoor de finale weer helemaal in evenwicht was; 4-4. Kon de Canadees dan ook de voorsprong pakken? Het antwoord was nee, Luke produceerde een waanzinnige 133-finish om Hansen wederom te breaken en op matchpoint te komen; 5-4. In de tiende leg kreeg Hansen nog de kans om er 5-5 van te maken, maar miste vier pijlen op de dubbel. Luke bleef koel, gooide dubbel 5 en verzekerde zich daarmee van zijn tweede WDF-titel uit zijn carrière.

Bij de dames won Sally Kelly haar allereerste WDF-titel. De nummer 7 geplaatste versloeg Carole Herriott met 4-3 in de finale, die terug kwam van 3-0 achterstand en meerdere matchdarts kreeg voor de titel. In de halve finales versloeg Kelly de nummer 3 geplaatste Brendan Roush 4-2.

Kassiaru Open

Zondagochtend begonnen 40 heren en 8 dames in Kassiaru aan het ‘Bronze’-gerankte Kassiaru Open. Bij de heren waren opnieuw John Scott, Edwin Torbjörnsson, Valters Melderis en Björn Lejon de top 4 geplaatste spelers. Alle vier kenden ze weinig problemen richting de halve finales.

In de halve finales versloeg Lejon met 5-1 de nummer één geplaatste John Scott om zijn tweede finale van het weekend te halen. In de andere halve finale revancheerde Torbjörnsson zich van de verloren halve finale op de zaterdag tegen Melderis. De Zweed won met 5-2 en stelde zo een finale met twee spelers uit Zweden veilig.

Torbjörnsson startte sterk aan de finale, mede door een 12-darter nam hij een 3-0 voorsprong. In de vierde leg kwam Lejon op het scorebord door zijn eigen leg in 14 pijlen te houden. In de vijfde leg miste Torbjörnsson meerdere pijlen op de dubbel, waardoor Lejon via dubbel 4 terug brak naar 3-2. Lejon kreeg vervolgens in zijn eigen leg de kans om er 3-3 van te maken, maar dit keer miste hij de dubbel. Torbjörnsson brak gelijk weer en kwam zo op matchpoint; 4-2. In de zevende leg maakte Torbjörnsson het meteen af in zijn eigen leg, een 63-finish zorgde voor een 5-2 overwinning en een derde WDF-titel in 2023.

Bij de dames won Margaret Sutton de titel. Nadat ze zaterdag de finale verloor, rekende ze zondag met 4-3 af met Maud Jansson in de finale. Jansson versloeg in de halve finales Marika Sarrapik nog met 4-0.

Australian Masters

In Geelong stond het ‘Silver’-gerankte Australian Masters op het programma, waarbij 50 heren, 18 dames en 9 jeugdspelers begonnen aan het toernooi. Bij de heren waren Danny Porter, Aaron Morrison, Jacob Turvey en Michael Cassar de top 4 geplaatste spelers. Ook voormalig PDC-tourkaarthouder Gordon Mathers was aanwezig om een gooi te doen naar de titel.

Turvey had een off-day in het herentoernooi, hij kwam zijn groep niet door. Dit lukte Cassar wel, maar moest zich bij de laatste 32 al erkennen in Gary Stevenson. Porter, Morrison en Mathers haalden alle drie de kwartfinales. Voor Morrison en Mathers was dit wel het eindstation. Porter versloeg Morrison met 5-3 terwijl Harley Kamp met dezelfde cijfers te sterk was voor Mathers.

Beide spelers bereikten vervolgens ook de finale. Porter had in de halve finales weinig probelemen met Brandon Weening door hem met 6-2 te verslaan. Kemp sloeg een comeback van Dave Marland af door in een beslissende elfde leg te winnen; 6-5. Porter leek in de finale snel weg te lopen van Kemp. Porter won van de eerste zeven legs er zes voor een 6-1 voorsprong. Toch gaf Kemp niet op, met twee 13-darters op een rij en een 106-finish in leg 10 werd het toch weer spannend; 6-4. In de elfde leg kreeg Porter meerdere matchdarts, maar miste. Kemp sloeg toe, brak via dubbel 5 terug naar 6-5. Nadat Kemp ook zijn eigen leg hield via dezelfde dubbel, moest een beslissende leg doorslag geven. Porter mocht de beslissende leg beginnen en wist in 17 darts de partij alsnog in het slot te gooien; 7-6. Hiermee pakt de Australiër een voorlopig WDF WK-plek in eind december.

Bij de dames was Corrine Hammond verrassend genoeg aanwezig en wist meteen ook de titel te pakken. De Australiër verloor in het gehele toernooi geen enkele leg. In de halve finales rekende ze af met Janine Cassar, waarna Christine Sheerin ook weinig in te brengen had; 6-0! De titel bij de jeugd ging naar Jacob Turvey.