Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search

WDF Weekoverzicht: ‘good old’ Gary Robson wint in Schotland

Afgelopen weekend werden er in Schotland twee toernooien in de categorie ‘Silver’ georganiseerd. Er was Nederlands succes bij de dames, terwijl bij de heren een oud bekende zegevierde. Lees hier meer.

Scottish Classic

Zaterdag stond het ‘Silver’-gerankte Scottish Classic op het programma in Renfrew. Een totaal van 469 heren en 78 dames begonnen zaterdag aan de vijfde editie van dit toernooi. Vanaf de laatste 32 konden er punten verdiend worden voor de WDF-rankings. Dit lukte 7 van de 16 geplaatste spelers. De gehele top 4 verloren al vroegtijdig in het toernooi. Nederlander Angelo Balsamo wist wel knap de laatste 32 te bereiken, maar verloor daarin met 4-2 van Jordan Brooks.

Brooks stormde vervolgens naar de halve finales, maar verloor daarin met 5-4 van Dave Prins. Prins was ook verantwoordelijk voor de uitschakeling van Darren Johnson en Ted Evetts. Aan de andere kant van het speelschema stonden twee Schotten tegenover elkaar in de halve finales. Het was Glen Parsons die de finale wist te halen, hij versloeg Scott Campbell met 5-2 in de halve finales. Eerder op de dag was Parsons ook al te sterk voor Evander Stevenson, Scott Winder en Antony Allen.

Zondag stonden de finales op het programma, die werden afgewerkt op het hoofdpodium. In de herenfinale leek Parsons eenvoudig weg te lopen met de eindzege, nadat hij de eerste vier legs allemaal won. Toch wist Prins zich knap terug te vechten in de partij. In de zesde leg kreeg Parsons zijn eerste matchdart, maar die werd gemist. Prins profiteerde door in 15 pijlen terug te breaken, waarna ‘The Badger’ met een 17- en 18-darter er 4-4 van maakte. In de beslissende leg kreeg Prins drie matchdarts op dubbel 6, maar werden allemaal gemist. Parsons kreeg één laatste kans en wist nu wel te profiteren, met zijn laatste pijl raakte hij dubbel 16 en schreef zo zijn allereerste WDF-titel op zijn naam.

Bij de dames won Aileen de Graaf de titel in een Nederlandse finale. De 21-jarige Lerena Rietbergen wist knap de finale te bereiken na zeges op o.a. Anca Zijlstra (4-3), Sophie McKinlay (4-0) en Eleanor Cairns (4-2). In de finale kon ze het niet bolwerken tegen de nummer 2 van de wereld. De Graaf won de eerste drie legs, waarna de overige legs allemaal met de darts mee gingen.

Heren
Halve finales
Glen Parsons 5-2 Scott Campbell
Dave Prins 5-4 Jordan Brooks

Finale
Glen Parsons 5-4 Dave Prins

Dames
Halve finales
Aileen de Graaf 4-0 Lorraine Hyde
Lerena Rietbergen 4-2 Eleanor Cairns

Finale
Aileen de Graaf 5-2 Lerena Rietbergen

Scottish Open

Zondagochtend begonnen 368 heren, 71 dames, 47 jongens en 7 meisjes aan het ‘Silver’-gerankte Scottish Open. Net als zaterdag konden er vanaf de laatste 32 weer punten verdiend worden. Voor Moreno Blom werd het een weekend om snel te vergeten, in beide toernooien verloor hij bij de laatste 64. Naast Blom waren er nog acht spelers die de laatste 32 niet wist te bereiken en zo geen punten konden toevoegen aan hun ranking.

Michael Busscher werd de beste Nederlander door de kwartfinales te bereiken. Busscher was o.a. te sterk voor Francesco Raschini (4-0), Mark Graham (4-0) en Darren Armstrong (4-0) om de laatste 8 te bereiken. In de kwartfinale kwam Busscher 4-3 voor tegen Gary Robson, maar miste vervolgens zes matchdarts om met 5-3 te winnen. Robson brak terug en produceerde in de beslissende leg een 12-darter om de partij naar zich toe te trekken. Eerder op de dag wist Robson ook al knap met 4-3 te winnen van de nummer 4 geplaatste Gary Stone. Titelverdediger Jordan Brooks, Kieran Smith en James Beeton werden de overige drie halve finalisten.

In de halve finales werd de titelverdediger Jordan Brooks gestopt door Gary Robson. ‘Big Robbo’ was met 5-3 te sterk en bereikte zo zijn eerste WDF-finale sinds lange tijd. Daarin trof hij de Engelsman Kieran Smith. Hij rekende in een beslissende negende leg af met James Beeton; 5-4. Smith begon als beste aan de finale, hij wist vier van de eerste vijf legs te winnen. Toch bleef Robson hoop houden en wist in de zesde leg direct terug te breaken met een 17-darter. Met een 18-darter verzilverde hij vervolgens de break, waarna hij met de beste leg van de partij – in 14 pijlen – ook de laatste break terug wist te pakken en zo een beslissende leg af dwong. In de beslissende leg hadden beide heren moeite met het vinden van de triples. Smith kreeg twee matchdarts, maar miste ze allebei. Robson kreeg de kans en greep die met beide handen aan. ‘Big Robbo’ wist dubbel 8 te raken en won zo zijn eerste WDF-titel in acht jaar!

Bij de dames wist Fallon Sherrock haar tweede WDF-titel van het jaar te winnen. In de finale rekende ze erg eenvoudig af met Vicky Pruim, ze gunde de Zweed geen leg. Aileen de Graaf en Anca Zijlstra verloren allebei in de halve finales. De jeugdtitels bleven in Schotland, Sophie McKinlay en de 9-jarige (!) Owen Bryceland zegevierden in hun categorieën.

Heren
Halve finales
Gary Robson 5-3 Jordan Brooks
Kieran Smith 5-4 James Beeton

Finale
Gary Robson 5-4 Kieran Smith

Dames
Halve finales
Vicky Pruim 4-1 Aileen de Graaf
Fallon Sherrock 4-3 Anca Zijlstra

Finale
Fallon Sherrock 5-0 Vicky Pruim

Jongensfinale
Owen Bryceland 4-3 Kyle Davidson

Meisjesfinale
Sophie McKinlay 4-0 Jessica Matheson

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *