Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Beau Greaves

WDF Weekoverzicht: Greaves en Prins naar WDF WK 2023

Afgelopen weekend stond het allereerste ‘Gold’-toernooi van het jaar op het programma voor de WDF. Is Isle of Man werd er gestreden om automatische kwalificatie voor Lakeside. Daarnaast stond er nog een ‘Silver’-toernooi op het programma en twee ‘Bronze’-toernooien in Hongarije. Lees hier meer.

Budapest Classic

Zaterdag stond in Budapest het ‘Bronze’-gerankte Budapest Classic op het programma. In totaal deden 143 heren, 27 dames en 19 jeugdspelers een gooi naar de titel. Bij de heren waren John Scott, Lászlo Kádar, Moreno Blom en Fransesco Raschini de top 4 geplaatste spelers.

Alleen de Nederlander Blom wist van deze spelers de halve finales te bereiken. In de kwartfinales wist hij knap te winnen van Benjamin Pratnemer. De overige drie halve finalisten waren Hongaren. Gábor Jagicza, die in de kwartfinales met 5-4 won van Shaun McDonald, versloeg in de halve finale landgenoot Nándor Major met 5-3. Blom kon zijn goede spel niet meenemen naar de halve finale op het podium en verloor met 5-1 van Patrik Kovács.

In de finale streden dus twee Hongaren om de Budapest Classic titel bij de heren. Lang ging het gelijk op. Kovács wist in de derde leg een broodnodige break te plaatsen, maar gaf die een leg later meteen weer terug aan Jagicza. In leg 9 kreeg ‘The Planer’ het opnieuw voor elkaar. Met 6 perfecte darts wist Kovács met een 15-darter op een 5-4 voorsprong te komen. Met een 100-finish hield Kovács zijn eigen leg en verdedigde daarmee zijn titel.

Bij de dames ging de titel naar de Zweed Anna Forsmark. Zij pakte haar eerste WDF-titel sinds 2017. In de halve finale versloeg ze thuisfavoriet Krisztina Csombok, waarna ze in de finale met 5-2 te sterk was voor de Tsjechische Jitka Císarova. De jeugdtitel ging naar András Borbely, die de jeugdtoernooien in Oost-Europa domineert. In de finale versloeg hij Balázs Szoták met 4-0.

Heren
Halve finales
Gábor Jagicza 5-3 Nándor Major
Patrik Kovács 5-1 Moreno Blom

Finale
Patrik Kovács 6-4 Gábor Jagicza

Dames
Halve finales
Jitka Císarova 5-1 Veronika Ihász
Anna Forsmark 5-4 Krisztina Csombok

Finale
Anna Forsmark 5-2 Jitka Císarova

Jeugdfinale
András Borbely 4-0 Balázs Szoták

Budapest Masters

Zondag stond het tweede ‘Bronze’-toernooi in Hongarije op het programma, de Budapest Masters. In totaal hadden 118 heren, 21 heren en 18 jeugdspelers zich aangemeld voor het toernooi. Net als zaterdag waren Scott, Kádar, Blom en Raschini de geplaatste spelers. Wederom werd het een teleurstellende dag voor de Italiaan Raschini, het werd weer snel uitgeschakeld. De overige drie spelers bereikten allemaal de kwartfinales. Dat was het eindstation voor Moreno Blom, hij verloor met 5-4 van de 16-jarige András Borbely na 4 gemiste matchdarts.

Borbély zettte zijn goede vorm nog even door, want in de halve finales wist hij met dezelfde cijfers Lászlo Kádar te verslaan. Kádar kwam 4-2 voor, maar kreeg vervolgens één van zijn 4 matchdarts er niet in. In de andere halve finale trof John Scott de Hongaar János Végso. Scott kon zijn niveau niet herhalen op het podium en verloor daardoor kansloos met 5-0.

Net als bij de Budapest Classic streden in de finale twee Hongaren om de titel. Het was Végso die als betere aan de finale begon, hij pakte de eerste twee legs van de finale. Toch ging het vanaf daar bergafwaarts voor de ervaren Hongaar. Borbély begon beter te spelen en kwam met legs in 23,20 en 16 darts op een 3-2 voorsprong. Vervolgens gingen er twee legs met de darts mee. Bij een stand van 4-3 wist Borbély met een 106-finish te breaken en kwam daarmee op matchpoint. Borbély maakte het sprookje in zijn eigen leg af, met een 18-darter pakte de 16-jarige Hongaar zijn allereerste WDF senioren-titel!

Bij de dames was het Anna Forsmark die de dubbel pakte. Opnieuw was ze in de finale te sterk voor Citka Císarova. Net als zaterdag eindigde de finale met 5-2 in het voordeel van de Zweedse. De jeugdtitel ging naar Rajmund Papp, hij versloeg de Hongaarse sensatie András Borbély met 4-1.

Heren
Halve finales
János Végso 5-0 John Scott
András Borbély 5-4 Lászlo Kádar

Finale
András Borbély 6-3 János Végso

Dames
Halve finales
Citka Císarova 5-3 Veronika Ihász
Anna Forsmark 5-0 Krisztina Csombok

Finale
Anna Forsmark 5-2 Citka Císarova

Jeugdfinale
Rajmund Papp 4-1 András Borbély

Isle of Man Classic

Donderdagavond begon het Isle of Man Festival met het ‘Silver’-gerankte Isle of Man Classic. In totaal hadden 229 heren en 53 dames zich ingeschreven. Bij de heren waren er 16 spelers geplaatst, waarvan James Hurrell de nummer één geplaatst. Ben Hazel, Antony Allen, Mark Barilli, Lee Shewan, Dave Prins en de nummer twee geplaatste Scott Marsh wisten hun sheet niet te winnen.

James Hurrell, Neill Duff, Diogo Portela, Jelle Klaasen, Jeffrey Bekema, Luke Littler, Paul Hogan en Nick Kenny lukten dat wel. Hurrell bereikte zelfs de finale na zeges op o.a. David Pallett, Robert Owen en Jordan Brooks. Daarin trof hij de 15-jarige Luke Littler. Littler versloeg o.a. Sean Fisher, Paul Hogan en Diogo Portela op weg naar de finale. Portela versloeg Bekema in de laatste 16 en Klaasen in de kwartfinales.

De finales van de heren en dames werden zondag gespeeld op het podium. Hurrell begon scherp aan de finale, hij kwam mede door een knappe 142-finish al snel op een 2-0 voorsprong. Littler produceerde vervolgens twee 13-darters op een rij waardoor de finale weer in evenwicht was. Bij een stand van 3-3 kreeg Littler twee pijlen op de dubbel voor de break die hij nodig had. Hij miste, waardoor Hurrell zijn eigen leg hield. Die klap kwam de tiener niet meer te boven. Hurrell brak een leg later naar 5-3 en pakte in zijn eigen leg zijn eerste WDF-rankingtitel sinds 2017, zijn vijfde in totaal.

De titel bij de dames ging naar Beau Greaves. Donderdagavond rekende ze nog met 4-0 af met Anca Zijlstra. Zondagavond wist ze ook Deta Hedman te whitewashen. Met een gemiddelde van 88,41 gaf ze haar 62-jarige landgenoot geen enkele kans.

Heren
Halve finales
James Hurrell 4-2 Jordan Brooks
Luke Littler 4-0 Diogo Portela

Finale
James Hurrell 6-3 Luke Littler

Dames
Halve finales
Deta Hedman 4-0 Amy Evans
Beau Greaves 4-0 Anca Zijlstra

Finale
Beau Greaves 5-0 Deta Hedman

Isle of Man Open

Zaterdag werd er begonnen met het ‘Gold’-gerankte Isle of Man Open. In totaal hadden 335 heren en 77 dames zich ingeschreven om te spelen voor een automatisch ticket voor het WDF WK 2023. Er stond meteen een grote wedstrijd op het programma in de tweede ronde, Jelle Klaasen tegen de 15-jarige Luke Littler. Uiteindelijk was het Littler die de partij redelijk eenvoudig met 4-1 won. Er waren in totaal 32 spelers geplaatst bij het herentoernooi, hiervan wisten 12 hun sheet niet te winnen. De grootste uitschakelingen waren Mark Graham, Antony Allen, Neill Duff, Lee Shewan en Aaron Turner.

De laatste 16 was het eindstation voor de top 2 geplaatste spelers, James Hurell verloor van Ben Hazel en Scott Marsh moest zich meerdere erkennen in Leighton Bennett. Bennett verloor vervolgens in de kwartfinales met 4-1 van de Schot Mark Barilli. Ook voor leeftijdsgenoot Littler bleek dat het eindstation te zijn. Dave Prins, die eerder al te sterk was voor Wayne Warren, versloeg nu Littler met 4-3. De andere twee halve finalisten werden Ashley Hurrell en ‘good old’ Gary Robson.

De halve finales van de heren en dames werden zondag gespeeld op het podium. Bij de heren bereikten Ashley Hurrell en Dave Prins de finale. Hurrell won met 5-3 van Gary Robson, terwijl Prins met 5-2 te sterk was voor Mark Barilli. Bij de dames waren het opnieuw Deta Hedman en Beau Greaves die de finale behaalden. Hedman won met 4-2 van Lorraine Hyde, Greaves bleef domineren en gunde Vicky Pruim geen leg. Greaves eindigde op een gemiddelde van 93,94.

Dave Prins begon als meest ervaren speler aan de finale. Het leek erop dat het een eenzijdige finale ging worden. De eerste 5 legs gingen allemaal naar ‘Badger’. Dit deed hij in 19,17,15,24 en 17 darts. Toch gaf Hurrell niet zo maar op. Prins begon iets minder te spelen en ging dubbels missen, waardoor hij zijn landgenoot toch in de wedstrijd liet. Hurrell won drie legs op rij, met o.a. een 106-finish, en kwam daarmee helemaal terug in de wedstrijd; 5-3. Daar bleef het uiteindelijk wel bij, Prins gooide 54 uit in zijn eigen leg en kwalificeerde zich zo automatisch voor het WDF WK van 2023!

Nadat Hedman de finale van de Classic met 5-0 had verloren van Greaves, ging ze in de Open op zoek naar revanche. Ze begon goed door de eerste leg te pakken. Vervolgens ging de turbo aan bij 18-jarige Engelse. Ze won 5 legs op een rij in 72 darts, inclusief vier keer 180. Uiteindelijk eindigde ze op een gemiddelde van net onder de 100, 99,13! Ze dwingt hiermee nu al kwalificatie voor het WDF WK van 2023 af! Wat een prestatie!

Heren
Halve finales
Ashley Hurrell 5-3 Gary Robson
Dave Prins 5-2 Mark Barilli

Finale
Dave Prins 6-3 Ashley Hurrell

Dames
Halve finales
Deta Hedman 4-2 Lorraine Hyde
Beau Greaves 4-0 Vicky Pruim

Finale
Beau Greaves 5-1 Deta Hedman

Jongens finale
Luke Littler 5-3 Tavis Dudeney

Meisjes finale
Amy Evans 3-2 Eleanor Cairns

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *