Beau Greaves

WDF Weekoverzicht: Greaves en Sutton domineren

Afgelopen weekend reisden de darters af naar Wales en Litouwen. In Wales stonden er twee ‘Silver’-toernooien op het programma, terwijl in Noord-Europa werd gestreden om de titels in de categorie ‘Bronze’. Lees hier meer.

Welsh Classic

Vrijdag stond het ‘Silver’-gerankte Welsh Classic op het programma. Een totaal van 352 heren, 109 dames en 35 jeugdspelers begonnen vrijdagochtend aan het toernooi in Prestatyn. Bij een ‘Silver’-toernooi kon er vanaf de laatste 32 pas verdiend worden. Slechts 7 geplaatste spelers in het herentoernooi lukte het op minimaal deze ronde te behalen. Spelers die dit niet lukten waren Kai Fan Leung, Darren Johnson en Gary Stone.

De nummer één Mark Barilli bereikte de laatste 32 wel, maar door een 4-2 nederlaag was dit ook meteen het eindstation. Antony Allen, Lewis Gurney en Martyn Turner waren de geplaatste spelers die doorstoomden naar de kwartfinales. Allen en Gurney versloegen hun tegenstander met 4-1, terwijl Turner in een hoogstaande wedstrijd met 4-2 verloor van Connor Levett. Voormalig PDC-tourkaarthouder Carl Wilkinson werd de laatste halve finalist.

In de halve finales kende de nummer vier geplaatste Allen voor zijn eerste finale van 2023, hij versloeg Wilkinson met 5-1. In de andere halve finale tussen Gurney en Levett moest er een beslissende negende leg aan te pas komen. Alle legs gingen met de darts mee, waardoor Levett met een 87-finish zijn allereerste WDF-finale haalde bij de senioren.

De finales stonden zondagavond op het programma. De finale van de heren begon met drie legs die werden gewonnen door de speler die hem begon. In de vierde leg plaatste Levett de eerste break, een 14-darter leverde hem een 3-1 voorsprong op. Echter kon de jonge Engelsman de break niet verzilveren, Allen brak via tops terug en kwam een leg later langszij; 3-3. Legs 7 en 8 gingen met de darts mee, waardoor er een beslissende leg aan te pas moest komen. Allen begon de leg en kreeg als eerste een matchdart op de bull, die werd gemist. Levett bleef rustig en gooide zijn allereerste matchdart meteen in dubbel 10 voor zijn allereerste WDF-titel.

Bij de dames was Beau Greaves, na een tijdje zonder WDF-toernooien, weer aanwezig en wist meteen de titel op haar naam te schrijven. In de finale versloeg de Nederlandse Noa-Lynn van Leuven 5-1, die haar goede vorm van Denemarken had meegenomen naar Wales. Aletta Wajer verloor in de halve finales. Het jeugdtoernooi werd gewonnen door Thomas Banks.

Lithuania Open

Afgelopen zaterdag werd het ‘Bronze’-gerankte Lithuania Open gespeeld in Kaunas. Een totaal van 148 heren en 38 dames kwamen op het toernooi af, waaronder drie Nederlanders. Davy van der Zande nam zijn goede niveau mee naar Noord-Europa, hij bereikte zijn allereerste WDF-finale. De Nederlander versloeg de Deen Niels-Jörgen Hansen in de halve finales met 4-0. In de finale trof hij de nummer twee geplaatste John Scott, die in de halve finale met 4-0 afrekende met de Belg Bjorn Vervloet.

Beide heren hielden hun openingsleg van de finale. In de derde leg plaatste Scott de eerste break, waarna hij met een 18-darter de break verzilverde voor een 3-1 voorsprong. In de vijfde leg misten beide heren erg veel dubbels, maar uiteindelijk was het de Engelsman die in 33 pijlen (!) op matchpoint kwam; 4-1. Een leg later maakte ‘Gnasher’ het meteen af, via dubbel 12 won hij zijn zesde WDF-titel uit zijn carriere.

Bij de dames verdedigde Margaret Sutton haar titel. In de finale rekende ze af met de Zweeds Helene Sundelin met 4-1 en kon zo haar achtste WDF-titel op haar naam schrijven.

Welsh Open

Zondag stond in Prestatyn het ‘Silver’-gerankte Welsh Open op het programma. 474 heren, 134 dames, 35 jongens en 8 meisjes stonden aan de oche om te strijden voor de titels. Wederom kon er pas bij de laatste 32 punten verdiend worden. Er waren vroege uitschakelingen voor Mark Barilli, Kai Fan Leung, Martin Atkins en Ben Hazel. De nummer één geplaatste Neil Duff, bereikte wel de laatste 32 maar dit was wel gelijk het eindstation.

Slechts vijf geplaatste spelers behaalden de laatste 16, waarvan Martyn Turner de finale wist te behalen. De Engelsman rekende in de halve finale af met één van de grote talenten in Engeland, Thomas Banks werd met 5-1 verslagen. Aan de andere kant van het schema was het Cliff Prior die het tot de finale reikte. Na een overwinning op Duff werden Kevin Thomas en Daniel Perry ook verslagen. De laatstgenoemde versloeg de nummer 4 geplaatste Darren Johnson in de kwartfinales.

Een matige finale volgde door beide heren. Voor beide heren kon het namelijk hun allereerste WDF-titel opleveren. De eerste zeven legs gingen allemaal met de darts mee, waardoor Turner op matchpoint kwam; 4-3. Prior moest zijn eigen leg houden om een beslissende leg af te dwingen, maar bezweek. Turner produceerde een 18-darter en schreef zo zijn eerste WDF-titel uit zijn carrière op zijn naam.

Bij de dames domineerde Beau Greaves opnieuw. Met twee gemiddeldes van boven de 100 bereikte ze de finale. Bij de laatste 16 rekende ze af met Noa-Lynn van Leuven met 4-0 en een gemiddelde van 107, in de halve finale deed ze er nog een schepje bovenop en verpletterde ze Lisa Ashton met een gemiddelde van 113! In de finale versloeg ze thuisfavoriet Rhian O’Sullivan met 5-3. De jeugdtitels werden gewonnen door Thomas Banks en Paige Pauling.

Kaunas Open

In Kaunas stond afgelopen zondag nog een WDF-toernooi op het programma in de categorie ‘Bronze’, waarbij 136 heren en 38 dames in actie kwamen. Bij de heren stonden er een Litouwer en een Let tegenover elkaar; Gintaras Nagevicius nam het op tegen de winnaar van de Estonia Open, Valters Melderis. Nagevicius versloeg Nederlander Davy van der Zande in de halve finale, die zich in de kwartfinales revancheerde van zijn verloren finale tegen John Scott; 4-1.

Nagevicius won de eerste leg van de finale, maar zag vervolgens Melderis de volgende vijf legs pakken in 18,16,17,18 en 19 darts en produceerde daarbij twee 100+ finishes; 100 en 108. Met een 5-1 overwinning pakte de Let zijn tweede WDF-titel in zijn carriere binnen een maand tijd!

Bij de dames maakte de 67-jarige Margaret Sutton de dubbel compleet in Litouwen. In de finale versloeg ze de Deense Anja Springborg Larsen met 4-2, die zaterdag nog in de halve finale verloor.