Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Cameron Menzies - Welsh Open 2021

WDF Weekoverzicht: Hutchinson en Menzies naar WK

Afgelopen weekend reisden veel amateur spelers af naar Prestatyn in Wales voor twee belangrijke WDF-Toernooien. De Welsh Classic (Silver) en de Welsh Open (Gold) stonden op het programma. Lees hier alles terug over deze toernooien.

Welsh Classic

Afgelopen vrijdag stond het ‘Silver’-gecategoriseerde Welsh Classic gepland. In totaal deden 325 heren, 69 dames en 19 jeugdspelers een gooi naar de titel. Van de top 10 bij de heren was alleen Andy Baetens afwezig. Het was een toernooi om snel te vergeten voor Brian Raman, hij kwam in zijn twee gespeelde wedstrijden niet hoger dan een gemiddelde van 66. Davie Kirwan versloeg hem in de tweede ronde. Roemer Mooijman deed het beter dan de Belg, hij werd de beste Nederlander, hij verloor bij de laatste 32 van Kyle Richardson waarin hij meerdere matchdarts miste. De meeste andere topspelers bereikten zonder al te veel problemen de laatste 16. Dit was het eindstation voor Wayne Warren, Ross Montgomery, Michael Warburton en Neil Duff. Uiteindelijk behaalden Nick Fullwell, Thibault Tricole, Jim Williams en James Richardson de halve finales. Tricole, die meerdere matchdarts overleefde tegen Scott Marsh en Richard Rowlands bij de laatste 16 en de kwartfinales, versloeg Fullwell met 5-3. In de andere halve finale kwam Williams terug van een 3-0 achterstand om uiteindelijk met 5-4 te winnen van Richardson.

Bij de dames waren veel topspelers afwezig, vanwege de Women Series in Barnsley. Er lagen dus kansen voor een aantal spelers om belangrijke punten te pakken. Anca Zijlstra, Beau Greaves, Suzanne Smith en Paula Jacklin waren de top 4 geplaatste spelers. Voor Jacklin zat het toernooi er na één wedstrijd al op. Ook voor Zijlstra en Smith werd het geen succes, zij moesten genoegen nemen met een plaats bij de laatste 32. Beau Greaves kende wel een goede dag, ze bereikte de finale door slechts drie legs te verliezen. De tegenstander in de finale werd de nummer 5 geplaatste Kirsty Hutchinson. Ook zij verloor slechts drie legs op weg naar de finale. In de halve finales werd Kaye Hales verslagen, zij won eerder in het toernooi van Lorraine Hyde en Mandy Smith.

De finale stonden zondagavond gepland. In de damesfinale begon Beau Greaves uitstekend door de eerste 4 legs te pakken. Kirsty Hutchinson deed vervolgens nog wel wat terug met o.a. een 15-darter terug te komen tot 4-2. In de zevende leg maakte de 17-jarige Greaves het af en pakte dankzij een 19-darter haar eerste titel van 2021. Bij de heren begon de Fransman Thibault Tricole beestachtig aan zijn finale tegen Jim Williams, hij won de eerste drie legs in 18,17 en 13 legs. In de vierde leg brak Williams gelijk terug met een 88-finish in 12 darts. De Welshmen wist die break niet te verzilveren, want met een 121-finish brak Tricole meteen opnieuw. Een 11-darter van Williams zorgde opnieuw voor een break, maar wist hem voor de tweede keer niet te verzilveren. Tricole brak met een 136-finish terug en kwam op matchpoint. ‘The French Touch’ begon vervolgens ook nog eens met twee 140’ers en pakte zijn tweede titel van het jaar via dubbel 10. Tricole eindigde op een gemiddelde van 96,30, Williams deed het zeker niet slecht met een gemiddelde van 95,27. De jeugdtitel ging naar de 14-jarige Luke Littler.

Heren
Halve finales
Jim Williams 5-4 James Richardson
Thibault Tricole 5-3 Nick Fullwell

Finale
Thibault Tricole 6-2 Jim Williams

Dames
Halve finales
Kirsty Hutchinson 4-2 Kaye Hales
Beau Greaves 4-2 Natalie Gilbert

Finale
Beau Greaves 5-2 Kirsty Hutchinson

Jeugdfinale
Luke Littler 4-0 Ieuan Halsall

Welsh Open

Zondag werd het ‘Gold’-toernooi in Wales afgewerkt. Opnieuw was er veel animo voor een ‘Gold’-toernooi van de WDF, 395 heren, 95 dames, 12 meisjes en 28 jongens streden voor de titels. Moreno Blom kon na zijn sterke weekend in Bridlington, geen punten bijschrijven in Wales. Tijdens het ‘Silver’-toernooi verloor hij bij de laatste 128, terwijl hij zondagochtend in de eerste ronde verloor van Jeff Bass. Blom miste meerdere matchdarts. Roemer Mooijman deed wel goede zaken, door net als vrijdag de laatste 32 te bereiken. De finalisten van de Welsh Classic wisten hun prestaties van de vrijdag niet door te zetten, Tricole verloor bij de laatste 64 (4-1 van Christoper Blyth) en Williams moest zich bij de laatste 32 erkennen in Scott Marsh. In diezelfde ronde was het ook klaar voor Ross Montgomery, hij verloor met 4-1 van Connor Scutt. De BDO Wereldkampioen van 2020 Wayne Warren deed het zondag iets beter dan op de vrijdag, hij bereikte de kwartfinales waar een sterke James Hurrell met 4-1 de baas was. De andere drie halve finalisten waren de nummer één van de wereld, Brian Raman, Cameron Menzies en Neil Duff. Menzies bereikte zijn eerste WDF-finale van het jaar, door in een beslissende leg tegen Raman een 13-darter te produceren. In de finale kwam hij tegenover Hurrell te staan, hij won met 5-3 van Duff in de halve finales.

Het was niet het weekend van Anca Zijlstra, net als vrijdag verloor ze bij de laatste 32. Dit keer werd ze verslagen door Stephanie Potter. De nummers 2 t/m 5 geplaatste spelers bij de dames behaalden wel de laatste 16. Dit was het eindstation voor Paula Jacklin, Sarah Roberts versloeg haar met 4-2. Beau Greaves, Suzanne Smith en Kirsty Hutchinson wisten alle drie hun benodigde wedstrijden te winnen voor een plaats in de halve finales. De vierde halve finalist werd Stephanie Potter, ze versloeg na Zijlstra ook Lorraine Hyde met 4-2 in de kwartfinales. Uiteindelijk bleven dezelfde twee dames over als bij de Welsh Classic; Kirsty Hutchinson (4-3 tegen Stephanie Potter) en Beau Greaves (4-0 tegen Suzanne Smith).

Na de finale van de Welsh Classic op de zondag, werden de finales van de Welsh Open gespeeld. De finale tussen Greaves en Hutchinson werd dit keer veel spannender. Hutchinson wist haar niveau te halen en kwam dankzij finishes van 75 en 60 op een 2-1 voorsprong. Vervolgens gingen alle legs met de darts mee. In de achtste leg had Hutchinson de kans om de titel te pakken, maar de Engelse kreeg geen pijl op de dubbel vanaf een 65-finish. Greaves gooide dubbel 19 en bracht de stand op 4-4. In de beslissende leg scoorde Hutchinson erg goed, met 96-140-140-105 en dubbel 2 pakte ze haar eerste titel en zal daarnaast gaan debuteren op Lakeside begin januari. De heren finale werd niet spannend, James Hurell wist zijn niveau van de wedstrijden op de vloer niet te halen. Cameron Menzies profiteerde optimaal en won de finale met een whitewash; 6-0. De Schot won de legs in 20,14,19,17,16 en 13 darts en eindigde zo op een gemiddelde van 91,09. ‘Cammy’ zal terugkeren naar Lakeside voor het eerst in vier jaar. De jeugdtitels gingen net als bij de British Open naar Luke Littler en Eleanor Cairns. Littler won in de finale met 4-0 van Cayden Smith en noteerde een gemiddelde van 96,97.

Heren
Halve finales
Cameron Menzies 5-4 Brian Raman
James Hurrell 5-3 Neil Duff

Finale
Cameron Menzies 6-0 James Hurell

Dames
Halve finales
Kirsty Hutchinson 4-3 Stephanie Potter
Beau Greaves 4-0 Suzanne Smith

Finale
Kirsty Hutchinson 5-4 Beau Greaves

Jongens finale
Luke Littler 4-0 Cayden Smith

Meisjes finale
Eleanor Cairns 4-1 Ella Williams

Image courtesy of FOTO: Welsh Darts Organisation
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *