Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jelle Klaasen - Irish Open 2022

WDF Weekoverzicht: Klaasen wint in Ierland

Afgelopen week stonden er maar liefst 5 toernooien op het programma voor de WDF! Vier ‘Silver’-toernooien (in Malta, Ierland en Amerika) en nog een ‘Gold’-toernooi in Ierland. Een cruciale week was het dus richting het WDF WK. Lees hier meer.

Malta Masters

Woensdag stond het eerste WDF-toernooi van de week al op het programma; het ‘Silver’-gerankte Malta Masters. 191 heren, 44 dames en 9 dames streden om de titels in Kirkop. De top 4 geplaatste heren die aanwezig waren, waren Darren Johnson, Alexander Merkx, Moreno Blom en Anthony Allen. Voor de nummer 4 geplaatste Allen zat het toernooi er vroegtijdig op, hij verloor in de tweede ronde met 4-2 van landgenoot Pete Burgoyne. De nummer 1 geplaatste Johnson liet zich bij de laatste 32 verrassen door Roger Summers met 4-3. Dit was ook het eindstation voor Martyn Turner en Ben Hazel.

De Nederlanders Merkx en Blom bereikten de kwartfinales. Merkx had in de laatste 16 zijn SuperLeague-teamgenoot Erik van Manen verslagen, terwijl Blom had afgerekend met o.a. Marko Kantele en Brian Lokken. In de kwartfinales konden de Nederlanders hun niveau niet halen en verloren respectievelijk van Benjamin Pratnemer (4-1) en James Beeton (4-0). Pratnemer stoomde vervolgens door naar de finale, waar hij de Belg Philip van Gasse trof.

Het werd geen finale van hoog niveau. In de beginfase was het vooral Pratnemer die de kansen liet liggen. In de eerste drie legs miste de Sloveen meerdere pijlen op de dubbel, waardoor hij al snel op een 3-0 achterstand kwam. In leg 4 brak Pratnemer met een 17-darter terug, maar zag een leg later Van Gasse meteen terug breaken waardoor hij op matchpoint kwam; 4-1. Een leg later maakte de Belg het in stijl af, dankzij een 115-finish won hij zijn allereerste WDF-titel.

Bij de dames was een Nederlander succesvol; Anca Zijlstra won haar tweede titel van het jaar. In de finale werd Paula Jacklin eenvoudig aan de kant gezet; 5-1. In de halve finales was ‘The Phoenix’ met 4-1 te sterk voor landgenoot Aletta Wajer. De jeugdtitel werd gewonnen door het Italiaanse toptalent Aurora Fochesato.

Heren
Halve finales
Philip van Gasse 4-3 Thomas Junghans
Benjamin Pratnemer 4-3 James Beeton

Finale
Philip van Gasse 5-1 Benjamin Pratnemer

Dames
Halve finales
Anca Zijlstra 4-1 Aletta Wajer
Paula Jacklin 4-0 Petra Luyten

Finale
Anca Zijlstra 5-1 Paula Jacklin

Jeugdfinale
Aurora Fochesato 5-1 Matti Satariano

Malta Open

Donderdag stond het tweede ‘Silver’-toernooi op de planning in Malta, de Malta Open. In totaal stonden 207 heren, 46 dames en 8 jeugdspelers aan de oche om te spelen voor de titels. Dezelfde spelers als woensdag waren opnieuw als top 4 geplaatst. De laatste 32 was het eindstation voor drie van hen; Darren Johnson, Moreno Blom en Anthony Allen verloren van Pete Burgoyne (4-2), Scott Walters (4-3) en Richard North (4-2).

Alexander Merkx kende opnieuw een prima dag. Na overwinningen op o.a. Roland Hol, Erik van Manen en Zdravko Antunovic bereikte hij de halve finales. Daarin trof voormalig PDC-tourkaarthouder Richard North, eerder al te sterk voor een andere Nederlander. In de eerste leg miste Merkx vijf pijlen op de dubbel, waardoor de Engelsman meteen brak. Deze break was de enige break in de partij, waardoor ‘The Lionheart’ met een 4-2 overwinning de finale bereikte. Daarin trof hij een andere Engelsman, Gary Blackwood. Hij versloeg in de andere halve finale Scott Walters met 4-0, die in de kwartfinales met een gemiddelde van 103,66 met dezelfde cijfers won van Martyn Turner.

De finale begon met twee legs tegen de darts in. In de derde leg hield North als eerste zijn eigen leg door een 19-darter te gooien. Een leg later produceerde North een knappe 116-finish en brak daarmee naar een 3-1 voorsprong, Blackwood stond te wachten op dubbel 8. De break werd ook verzilverd, dit deed hij met een 92-finish. Blackwood deed nog wel iets terug in zijn eigen leg, dankzij een 91-finish kwam hij terug tot 4-2. Verder kwam hij niet, met een 82-finish won North de finale met 5-2 en schreef daarmee zijn eerste WDF-titel op zijn naam.

Bij de dames was er opnieuw een Nederlandse die de titel greep. Aletta Wajer won haar derde titel van het jaar. In de halve finales nam ze revanche tegen Anca Zijlstra (4-3) om vervolgens Veronika Ihasz met 5-3 te verslaan in de finale. De jeugdtitel ging naar Kyle Satariano, hij versloeg in de finale zijn broertje Matti Satariano met 5-4.

Heren
Halve finales
Gary Blackwood 4-0 Scott Walters
Richard North 4-2 Alexander Merkx

Finale
Richard North 5-2 Gary Blackwood

Dames
Halve finales
Aletta Wajer 4-3 Anca Zijlstra
Veronika Ihasz 4-2 Hayley Plume

Finale
Aletta Wajer 5-3 Veronika Ihasz

Jeugdfinale
Kyle Satariano 5-3 Matti Satariano

Irish Open

Zaterdag stond in het Ierse Killarney het laatste ‘Gold’-toernooi van het jaar op het programma; de Irish Open. Een totaal van 463 heren en 88 dames waren aanwezig om te spelen voor twee WDF WK-tickets. Daarnaast waren er ook nog twee jeugdtoernooien met 50 inschrijvingen bij de jongens en 8 inschrijvingen bij de jongens. In de beginrondes van het herentoernooi vielen er weinig verrassingen, de meeste geplaatste spelers bereikten allemaal de laatste 32. Dit gold ook voor 6 Nederlanders.

Vier Nederlanders wisten de kwartfinales te behalen; Alexander Merkx, Jelle Klaasen, Richard Veenstra en Chris Landman. Dit lukten de nummer 1 van de WDF James Hurrell (laatste 32) en de WDF-wereldkampioen Neil Duff (laatste 16) niet. Ook moesten we bij de laatste 16 afscheid nemen van Kai Fan Leung, Antony Allen en Greg Ritchie. In de kwartfinales versloeg Klaasen met 4-1 de man in vorm in Ierland, Gary Stone. Landman won ook, hij won met 4-2 van Niall Culleton. Merkx en Veenstra redden het niet, Ryan Hogarth (4-1) en Dylan Slevin (4-2) waren te sterk bij de laatste 8.

In de eerste halve finale bij de heren troffen Klaasen en Hogarth elkaar. Nadat de eerste 4 legs met de darts mee gingen, was het Klaasen die in leg 5 met 7 perfecte pijlen en dubbel 8 op een 3-2 voorsprong kwam. De break werd vervolgens ook verzilverd. Hogarth hield daarna nog wel zijn eigen leg, maar zag een leg later de Nederlander met een 16-darter 5-3 winnen. In de andere halve finale ging het sprookje voor de Ierse Slevin nog even door. Na overwinningen op Nick Kenny, Neil Duff en Veenstra gunde de Ier geen leg aan Landman, met een 5-0 overwinning bereikte hij zijn eerste WDF-finale bij de heren.

De finale ging erg lang gelijk op. Zo hielden de heren in de eerste 7 legs allemaal hun eigen legs, waaronder een twee 14-darters en een 71-finish van Klaasen en een 13-darter van Slevin. In leg 8 miste Slevin twee pijlen op tops om wederom zijn eigen leg te houden. Klaasen profiteerde optimaal, via tops plaatste hij de break en kwam daarmee ook gelijk op matchpoint; 5-3. De Nederlander maakte het een leg later meteen af, met een 15-darter won ‘The Cobra’ zijn tweede ‘Gold’-toernooi van het jaar. Hiermee is Klaasen opgeklommen naar de eerste positie op de WDF-ranking.

Beau Greaves was in het damestoernooi opnieuw ongeslagen. In de finale versloeg ze Rhian O’Sullivan met 5-1, nadat ze in de halve finale tot een beslissende leg werd gedwongen door Lorraine Winstanley. Aileen de Graaf was de beste Nederlander, zij bereikte de kwartfinales. De jeugdtitels werden gewonnen door Luke Littler en Rebecca Allen.

Heren
Halve finales
Jelle Klaasen 5-3 Ryan Hogarth
Dylan Slevin 5-0 Chris Landman

Finale
Jelle Klaasen 6-3 Dylan Slevin

Dames
Halve finales
Beau Greaves 4-3 Lorraine Winstanley
Rhian O’Sullivan 4-3 Robyn Byrne

Finale
Beau Greaves 5-1 Rhian O’Sullivan

Jongensfinale
Luke Littler 4-1 Seon McKeon

Meisjesfinale
Rebecca Allen 4-0 Rachel Ivers

Seacoast Open

Zaterdag stond in het Amerikaanse Andover het laatste WDF-toernooi van het jaar voor de Amerikanen op het programma; de Seacoast Open in de categorie ‘Silver’. Een totaal van 215 heren en 85 dames streden mee om de titels. Bij de heren ging het vooral om het laatste WDF WK-ticket via de USA Ranking. Danny Lauby had zich al gekwalificeerd omdat hij niet meer in te halen was, na het winnen van 4 WDF-titels dit jaar. Het laatste ticket ging tussen Jim Widmayer en Kevin Luke. Luke moest in de achtervolging, maar dat ging helemaal verkeerd. De Amerikaan verloor in zijn tweede wedstrijd met 4-2 van Tom Curtin, waardoor Widmayer zeker was voor deelname aan het WDF WK.

Widmayer bereikte de kwartfinales, waar hij uiteindelijk met 4-1 onderuit ging tegen Alex Spellman. Na een lange dag bleven Danny Lauby en Jason Brandon over in de finale. Nadat de eerste drie legs werden gewonnen door wie de leg begon, werd in leg 4 de eerste break geplaatst. Lauby produceerde een 121-finish voor de break en hield vervolgens zijn eigen leg voor een 4-1 voorsprong. Leg 6 en 7 gingen wederom met de darts mee, waardoor Lauby op matchpoint kwam. Brandon kon niet opnieuw zijn eigen leg houden, waardoor Lauby met een 86-finish zijn vijfde titel (in de zeven gespeelde WDF-toernooien in Amerika) won!

Bij de dames was Cali West, net als bij de Witch City Open, ongeslagen. De Amerikaanse versloeg Carolyn Mars in de halve finale, waarna ze in de finale met 6-2 te sterk was voor Marlise Kiel. Ondanks twee titels op een rij voor West, zullen we Paula Murphy terug gaan zien op het WK; zij eindigde bovenaan in de USA Ranking.

Heren
Halve finales
Danny Lauby 5-2 Joe Chaney
Jason Brandon 5-2 Alex Spellman

Finale
Danny Lauby 6-2 Jason Brandon

Dames
Halve finales
Marlise Kiel 5-2 Paula Murphy
Cali West 5-1 Carolyn Mars

Finale
Cali West 6-2 Marlise Kiel

Jongensfinale
Peter Stwart Jnr 3-2 Kaden Anderson

Meisjesfinale
Cyndi Kelly 3-1 Taylor Farrell

Irish Classic

Zondag stond het laatste WDF-toernooi van een drukke week op het programma, het ‘Silver’-gerankte Irish Classic. 335 heren, 78 dames, 46 jongens en 10 meisjes hadden zich ingeschreven voor dit toernooi. De winnaar van de Irish Open was zondag niet aanwezig in Killarney, Jelle Klaasen zou aankomende week deelnemen aan de Modus Super Series. Waar er zaterdag weinig verrassingen kwamen in de openingsrondes, was dit zondag wel het geval. Geplaatste spelers als James Hurrell, Moreno Blom, Mark Barilli, Kai Fan Leung, Alexander Merkx, Greg Ritchie, Michael Warburton, Ryan Murray, Antony Allen en Ryan Hogarth bereikten de laatste 32 niet en konden zo geen punten toevoegen aan hun rankings.

Owen Roelofs, Chris Landman, Dennie Olde Kalter en Richard Veenstra hielden de Nederlandse eer hoog door wél de laatste 32 te halen. Landman en Olde Kalter troffen elkaar in de laatste 32, waarin Olde Kalter een 3-1 achterstand wegpoetste en met 4-3 won. Voor Veenstra zat het weekend in Ierland er op bij de laatste 16, hij verloor met duidelijke cijfers van Barry Copeland (4-0).

Roelofs bereikte knap de halve finales na een 4-1 zege op Damien Peters bij de laatste 8. Dit lukte Olde Kalter niet, hij verloor van Gary Stone in de kwartfinales. Toch belangrijke punten voor de Nederlander, die hiermee op een voorlopige WK-plek komt. Stone bereikte vervolgens ook de finale door Roelofs in de halve finales met 4-0 te verslaan. Daarin trof hij de WDF-wereldkampioen Neil Duff, die Shaun McDonald en Lee Williams beide versloeg met 4-0.

De finale begon erg matig, beide heren konden het scorend niveau en de dubbels in de beginfase moeilijk vinden. Het was Duff die de eerste 3 legs pakte in 20,25 en 21 pijlen. Stone hield vervolgens zijn eigen leg in 15 darts met een 95-finish. In leg 5 kreeg Duff 7 pijlen op de dubbel om op 4-1 te komen, maar miste. Stone gooide tops en brak daarmee terug naar 3-2. Stone hield daarna ook zijn eigen leg, waardoor de finale weer helemaal in evenwicht was. In leg 7 kreeg de WDF-wereldkampioen wederom meerdere pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te houden, maar miste opnieuw. Stone gooide tops opnieuw met één pijl en kwam zo op een break voorsprong; 4-3. Stone kon de titel niet binnenslepen in zijn eigen leg, met een hele belangrijke 78-finish brak Duff terug en mocht de beslissende leg beginnen. Duff produceerde in de negende leg een 19-darter, dat uiteindelijk genoeg was voor de titel. Hiermee verkleint de Noord-Ier de achterstand op Klaasen in de race om de nummer één positie.

Beau Greaves bleef ongeslagen bij de dames, ze versloeg Deta Hedman met 5-0 in de finale. Aileen de Graaf was opnieuw de beste Nederlandse, ze behaalde de halve finales. De jeugdtoernooien werden net als zaterdag gewonnen door Luke Littler en Rebecca Allen.

Heren
Halve finales
Gary Stone 4-0 Owen Roelofs
Neil Duff 4-0 Lee Williams

Finale
Neil Duff 5-4 Gary Stone

Dames
Halve finales
Beau Greaves 4-1 Lorraine Winstanley
Deta Hedman 4-3 Aileen de Graaf

Finale
Beau Greaves 5-0 Deta Hedman

Jongensfinale
Luke Littler 4-3 Sean McKeon

Meisjesfinale
Rebecca Allen 3-0 Christina Byrne

Image courtesy of FOTO: Facebook INDO Killarney Darts Festival 2022
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *