Luke Littler

WDF Weekoverzicht: Littler domineert in Wales

Afgelopen weekend stonden er drie WDF-toernooien op het programma. In Wales werd een ‘Gold’ en ‘Silver’-toernooi gespeeld, terwijl in Azië (Japan) sinds lange tijd weer een WDF-toernooi werd georganiseerd. Lees hier alles terug.

Welsh Classic

Vrijdag stond de ‘Silver’-gerankte Welsh Classic op het programma. Een totaal van 286 heren en 90 dames streden mee voor de titel. Voor de geplaatste spelers Luke Littler, Scott Marsh en Mark Barilli eindigde het toernooi erg snel, ze verloren hun eerste partij.

De WDF nummer 1, James Hurrell, moest ook al afscheid nemen in de tweede ronde. Hij verloor van Steve Hine met 3-2. Ook Nick Kenny, Dave Prins, Darren Johnson en Roemer Mooijman verloren in dezelfde ronde. Moreno Blom werd de beste Nederlander van het toernooi, hij verloor bij de laatste 32 maar pakte weer belangrijke punten mee.

WDF WK-deelnemers Ian Jones, Neil Duff, Dave Parletti en Jim McEwan bereikten de laatste 16, net als Kevin McDine, Ryan Murray en de Belg Levi Windels. Uiteindelijk bleven Barry Copeland, Martyn Moore, Graham Hall en Ryan Murray over in de halve finales. De Noord-Ier Copeland bereikte zijn tweede WDF-finale na een 5-3 overwinning op Moore. In de andere halve finale was Hall in een beslissende leg te sterk voor Murray.

De finales stonden zondagavond op het programma in Prestatyn. In de herenfinale begon Hall als betere speler, hij won de eerste drie legs. Copeland kwam vervolgens goed terug door met o.a. finishes van 62 en 95 terug te komen tot 3-3. Met een 71-finish brak Hall een leg later meteen weer, maar verzilverd de break niet. Copeland brak meteen terug, dit deed hij met een 96-finish voor 4-4. Vervolgens gingen twee legs met de darts mee, waardoor er een beslissende leg moest komen. Beide heren kregen matchdarts, maar uiteindelijk was het de Noord-Ier die via dubbel 10 zijn allereerste WDF-titel pakte.

Bij de dames ging de titel naar Fallon Sherrock. In de halve finale was ze met 4-3 te sterk voor Maria O’Brien. In de finale kwam ze 4-2 achter tegen Rhian O’Sullivan, die een magistrale 144-finish uitgooide. In leg 7 kreeg de speelster uit Wales zes matchdarts, maar werden allemaal gemist. Sherrock won uiteindelijk die leg en draaide vervolgens de wedstrijd helemaal om. Met een 73-finish pakte ze de titel door met 5-4 te winnen. De jeugdtitel ging naar de 15-jarige Luke Littler die met een gemiddelde van 103 met 4-2 won van Kieran Thompson.

West Japan Cup

In het Japanse Osaka werd het ‘Bronze’-gerankte West Japan Cup georganiseerd. In totaal hadden 65 heren en 17 dames zich ingeschreven om belangrijke rankingpunten te pakken. Bij de heren en dames werd er begonnen in een poulefase, waarbij de beste 32 heren en de beste 8 dames doorgingen naar de knock-outfase.

Bij de heren stonden Jun Matsuda en Ryuna Mitsuhiko in de finale. In de halve finales versloeg Matsuda met een gemiddelde van 88 Shingo Enomata met 4-1. In de andere halve finale versloeg Mitsuhiko met een gemiddelde van 90 met 4-1 Misao Ohashi. In de finale gingen de eerste 3 legs naar Matsuda, waaronder een 14-darter. In de vierde leg deed Mitsuhiko wat terug met een 96-finish, maar zag vervolgens Matsuda de laatste twee legs pakken voor een 5-1 overwinning en de titel.

Bij de dames was Mikuru Suzuki de sterkste. In de halve finale versloeg ze Kasumi Sato met 4-2, voordat ze in de finale haar Dutch Open koppelpartner van 2019, Yuki Sakaguchi met 4-1 versloeg.

Welsh Open

Zondag werd in Prestatyn het vierde ‘Gold’-toernooi van het jaar georganiseerd, waarbij 431 heren en 135 dames op kwamen dagen. Bij de heren kenden de meeste geplaatste spelers weinig problemen in de eerste paar rondes. Bij de laatste 64 moesten we afscheid nemen van o.a. Jamie Lewis en Ian Jones.

Een ronde later was het eindstation voor o.a. Michael Warburton, Aaron Turner, Dave Prins, Martin Atkins en Darren Johnson. Bij de laatste 16 wist de Nederlander Moreno Blom knap met 4-2 te winnen van de nummer 1 van de WDF, James Hurrell. Bij de laatste 16 moesten ook Neil Duff en Jim McEwan zich erkennen in hun tegenstander.

Voor Blom was het eindstation de kwartfinales. De Nederlander kreeg een matchdart om met 4-2 te winnen van Wes Newton, maar miste. Newton won de laatste twee legs die zich zo plaatste voor de halve finale. Martyn Turner, James Richardson en Luke Littler bereikten ook de halve finales. Littler won in de kwartfinales met een gemiddelde van 109 van Antony Allen met 4-0.

Dat goede niveau kon de 15-jarige Engelsman behouden in de halve finales tegen James Richardson. Met een gemiddelde van 102 gaf hij slechts één leg af en bereikte met een 5-1 overwinning de finale. In de finale trof hij ex-Premier League speler Newton. Hij schakelde in de halve finales Turner uit met 5-3.

In de herenfinale, die zondag op het programma stond, gingen de eerste 3 legs met de darts mee waaronder een 101-finish van Wes Newton en een 84-finish van Luke Littler. In de vierde leg plaatste Littler een break en liep daarmee uit naar een 3-1 voorsprong. Echter, brak Newton een leg later meteen terug met een 81-finish in 12 darts. Newton kreeg de kans om ook de break te verzilveren, maar een 135-finish werd gemist op tops. Littler brak opnieuw, met een 13-darter werd het 4-2. Newton kon zich niet meer terug knokken in de wedstrijd, met twee 17-darters op een rij won de 15-jarige Engelsman zijn tweede (Gold) WDF-toernooi uit zijn carrière.

Bij de dames ging de titel naar de WDF-wereldkampioen Beau Greaves. Greaves kwam al snel 3-0 achter tegen Fallon Sherrock. Toch vocht Greaves zich helemaal terug in de wedstrijd met knappe finishes van 64,125 en 158 om er 4-4 van te maken. In de beslissende leg die Sherrock begon, was het Greaves die met een maximale score opende en dankzij een 62-finish alsnog de titel pakte in Wales! Beide dames noteerden gemiddelde van boven de 92! De jeugdtitels ging naar Luke Littler en Paige Pauling.