Search
Alexander Merkx

WDF Weekoverzicht: Merkx en Zijlstra pakken titels in Zwitserland

Afgelopen weekend stonden er weer 3 WDF-toernooien op het programma. Er werden twee ‘Silver’-toernooien gespeeld in Zwitserland en één ‘Bronze’-toernooi in Nieuw-Zeeland. Lees hier meer.

Swiss Open

Zaterdag stond in Basel het ‘Silver’-gerankte Swiss Open op het programma. In totaal hadden meer dan 250 spelers zich ingeschreven. Bij de heren wisten drie Nederlanders goed te presteren. Alexander Merkx, Moreno Blom en Jelle Klaasen bereikten allemaal de kwartfinales en pakten zo allemaal belangrijke WDF-punten. Blom wist zelfs de halve finales te behalen, maar kon daarin helaas zijn vorm van de dag niet laten zien. Hij verloor met 4-1 van de Hongaar Gabor Takacs. In de finale trof hij Martyn Turner die naast Jelle Klaasen ook te sterk was voor Andy Bless.

De Hongaar begon veel beter aan de finale, hij wist de eerste 4 legs te winnen. Turner wist zich nog wel terug te knokken tot 4-2 met o.a. een 102-finish. In leg 7 maakte Takacs het af, met een 17-darter pakte hij zijn tweede WDF-titel van 2022.

Bij de dames ging de titel naar de nummer één geplaatste Anca Zijlstra. In de finale kwam ze terug van een 3-1 achterstand om uiteindelijk met 5-4 te winnen. De jeugdtitel ging naar Quentin Glass die met 4-0 won van Loris Schaub in de finale.

Canterbury Open

In het Nieuw-Zeelandse Canterbury werd het ‘Bronze’-gerankte Canterbury Open gespeeld. In totaal hadden 90 heren en 31 dames zich aangemeld om te strijden voor de titels. Haupai Puha en Ben Robb waren de grote favorieten en lieten dat ook zien. In de poulefase bleef Robb ongeslagen, terwijl Puha alleen van Landon Gardiner verloor. Die laatste partij zagen we terug in de halve finales, waar Puha revanche nam en met een 4-1 overwinning de finale bereikte. Robb bereikte ook de finale, na een 4-0 overwinning op Warren Parry.

De finale ging in het begin erg gelijk op. Tot 2-2 gingen alle legs met de darts. In de vijfde leg miste Puha een aantal pijlen op de dubbel, waardoor Robb via dubbel 8 de break plaatste. Toch werd de break niet verzilverd, Robb miste twee pijlen op tops. Puha pakte zijn kans en brak via dubbel 10 meteen terug en hield daarna zijn eigen leg door 70 uit te gooien; 4-3. Robb kreeg vervolgens in zijn eigen leg genoeg kansen om er 4-4 van te maken, maar kon de dubbel niet raken. ‘Hopes’ bleef koel en pakte via dubbel 5 zijn eerste titel van 2022.

Bij de dames ging de titel naar de jonge Nicole Regnaud die haar tweede WDF-titel uit haar carrière pakte. In de halve finale versloeg ze Kayla Hitch met 4-2, voordat ze met dezelfde cijfers de nummer één geplaatste Wendy Harper versloeg.

Helvetia Open

Zondag stond er nog een ‘Silver-gerankt toernooi op het programma in Zwitserland. Dit ging iets minder voor de Nederlanders. Moreno Blom en Jelle Klaasen verloren vroeg in het toernooi, terwijl Alexander Merkx en Chris Landman de kwartfinales behaalden. Merkx stond de hele dag goed te gooien en beloonde dat met een finale, na overwinningen op Ben Hazel en Greg Ritchie 4-3. In de finale trof hij de Belg Andy Baetens. Hij was in de kwartfinales te sterk voor Landman met 4-3 voordat hij met 4-0 won van Ryan Murray.

In een finale van hoog niveau mocht Merkx zijn tweede WDF-titel op zijn naam schrijven. Met 5-3 versloeg hij de nummer 2 geplaatste Andy Baetens met een gemiddelde van 91,98. Hij stijgt hiermee naar een virtuele WK-plek.

Bij de dames ging de titel naar Suzanne Smith. Ze trof daarin de in-Nederland-wonende Ierse, Adriana van Wijgerden-Vermaat. Zij bereikte haar allereerste WDF-titel. In een spannende finale trok Smith toch aan het langste eind, met een 115-finish in 15 darts won ze de allesbeslissende leg. Bij de jeugd stond opnieuw Loris Schaub in de finale, maar verloor opnieuw. Dit keer was Luis Breuer te sterk met 4-1.