Moreno Blom

WDF Weekoverzicht: Nederlander bereikt finale in Slowakije

Afgelopen weekend kwam het WDF-circuit eindelijk weer in actie! In Slowakije stonden een ‘Silver’ en ‘Bronze’-toernooi op het programma, terwijl in Amerika ook een ‘Silver’-toernooi op het programma stond voor de heren, dames en jeugd. Lees er hier alles over terug.

Slovak Open

Op zaterdag stond in het Slowaakse Samorín het ‘Silver’-gerankte Slovak Open op het programma. Een totaal van 416 heren, 46 dames en 37 jeugdspelers hadden zich ingeschreven voor het toernooi.

De Nederlanders kenden in het herentoernooi veel succes. Drie Nederlanders wisten de laatste 16 te behalen; Patrick Maat, Chris Landman en Moreno Blom. Landman en Blom bereikten zelfs de kwartfinales waar ze in een beslissende leg net te kort kwamen tegen respectievelijk Scott Marsh en Patrik Kovacs. In de halve finales versloeg de Roemeen Laszlo Kadar met duidelijke cijfers Mark Graham (4-0) voor een plaats in de finale, terwijl Marsh met 4-1 won van Kovacs.

De finale bij de heren werd begonnen door Laszlo Kadar. Het was Scott Marsh die beter begon aan de wedstrijd, hij won de eerste twee legs waaronder een 121-finish in de eerste leg. Kadar kwam vervolgens beter in zijn spel en bracht de stand snel op 2-2. Vervolgens gingen leg 5 en 6 met de darts mee. In de zevende leg miste de Roemeen 6 darts op de dubbel, waardoor Marsh met een knappe 68-finish op matchpoint kwam. Toch kon hij het niet afmaken in zijn leg. Kadar brak met een 17-darter terug naar 4-4. In de beslissende leken beide heren zenuwen te hebben, maar het was Kadar die het koelst bleef en via dubbel 4 zijn tweede WDF-titel van zijn carrière pakte.

De titel bij de dames ging naar Jo Clements, die haar allereerste WDF-titel op haar naam schreef. In de finale rekende ze af met Suzanne Smith met 5-2. De titel bij de jongens ging naar de Hongaar Rajmund Papp. Hij versloeg de Tsjech Ondrej Skalicky 4-2, na een 1-2 achterstand won hij de laatste drie legs. Bij de meisjes ging de titel naar de Slowaakse Michaela Jamnická.

Port City Open

In het Amerikaanse Maine werden verschillende toernooien gespeeld, waaronder twee jeugdtoernooien die meetelden voor de WDF-ranking van de meisjes en jongens. Het toernooi was ‘Silver’-gerankt, dus een belangrijk toernooi. Aaja Albert en Jimmy Fitzsimmons mochten zegevieren. Albert, de beste Amerikaanse in de categorie meisjes de afgelopen jaren, won in de finale van Taylor Almeida. Fitzsimmons won bij de jongens in de finale van landgenoot Seth Patenaude.

Meisjesfinale
Aaja Albert 3-0 Taylor Almeida

Jimmy Fitzsimmons 3-1 Seth Patenaude

Camellia Classic

Aan de westkant van Amerika werd een ander belangrijk WDF-toernooi georganiseerd, in Sacramento werd de ‘Silver’-gerankte Camellia Classic. Een aantal grote namen waren hier aanwezig bij het herentoernooi; Leonard Gates, Kevin Luke en Jim Widmayer streden o.a. voor de titel. Allemaal bereikten ze de kwartfinales. Widmayer en Gates wisten de halve finales te bereiken. Daarin drong Gates door naar de finale, terwijl Widmayer zich moest erkennen in Jeff Springer.

In de finale wist Gates de eerste leg te pakken, maar daarna was het Springer die de wedstrijd in handen had. Hij won 3 legs op een rij voor een 3-1 voorsprong. Gates vocht zich knap terug en kwam als eerste op matchpoint; 4-3. Springer hield vervolgens ook zijn eigen leg en kwam zo terug tot 4-4. Gates hield in de beslissende leg zijn zenuwen in bedwang en produceerde een 14-darter voor de titel!

Bij de dames ging de titel naar Lakeside-deelnemer Paula Murphy, die zo haar 39ste WDF-titel op haar naam schreef. In de finale rekende ze af met Lisa Yee, het werd 5-3. Carson Buchmiller won de jeugdtitel door in de finale met 3-1 te winnen van Richard Chism.

Slovak Masters

Zondag stond het ‘Bronze’-gerankte Slovak Masters op het programma in Slowakije. Een totaal van 291 heren, 45 dames en 28 jeugdspelers streden om de prijzen.

Waar Scott Marsh zaterdag nog knap de finale wist te behalen, eindigde het zondag in een deceptie. De nummer twee geplaatste bereikte de laatste 32 niet. Laszlo Kadar deed dat wel, maar moest in de kwartfinales de winst laten aan Neil Duff. De Noord-Ier won met 4-3 en bereikte even later ook de finale door Mark Graham in de halve finales met 4-2 te verslaan. Graham kon met tevredenheid terugkijken op het weekend in Slowakije met twee halve finales. Duff trof in de finale een Nederlander, de 20-jarige Moreno Blom. Blom bereikte zijn eerste WDF-finale na overwinningen op o.a. Roman Benecky (4-3) en Aaron Turner (4-3). Landman en Maat kenden ook weer een goede dag. Landman verloor in de kwartfinales, terwijl Maat bij de laatste 16 verloor.

Moreno Blom was dichtbij zijn eerste WDF-titel, maar uiteindelijk bleek Neil Duff toch te sterk voor de Nederlander in de finale. Duff won met 5-2 en pakte daarmee zijn tweede WDF-titel uit zijn carrière. Blom doet met een kwartfinale en een finaleplaats goede zaken voor zijn klassering op de WDF-Ranking.

De damestitel ging naar Laura Turner. Zij wist in de halve finales af te rekenen met de winnaar van gister, Jo Clements, en versloeg in de finale Lorraine Winstanley met 5-2. De jeugdtitel ging naar 15-jarige Tsjech, Matyáš Rejhon. Hij versloeg in de finale Matej Čverha met 4-3.