Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Lerena Rietbergen - Finnish Open 2024

WDF Weekoverzicht: Nederlandse pakt dubbel in Noord-Europa

Afgelopen weekend ging het WDF-circuit op bezoek in Finland, waar twee ‘Bronze’-toernooien op het programma stonden. Bij de dames bleef een Nederlandse ongeslagen. Lees hier meer.

Finnish Open

Zaterdagochtend begonnen 187 heren, 30 dames en 24 jeugdspelers aan de 39ste editie van de Finnish Open in Vantaa. Dit was een toernooi in de categorie ‘Bronze’. Bij de heren waren Edwin Torbjörnsson, Dennis Nilsson, Scott Walters en Björn Lejon de top vier geplaatste spelers. Alleen Lejon wist deze ronde niet te bereiken, hij verloor vroeg in het toernooi van routinier Marko Kantele. Titelverdediger Johan Engström liet zich in de openingspartij verrassen door de Fin Jani Elijoki; 4-3. Een andere Fin, Asko Niskala, produceerde een 9-darter in zijn laatste leg in een 4-0 overwinning in zijn eerste partij.

Van de vier geplaatste spelers lukte het alleen Torbjörnsson om de halve finales te bereiken. Daarin nam hij het op tegen Kantele. Torbjörnsson wist deze partij met 4-3 te winnen, waarbij beide heren meerdere matchdarts kregen in de beslissende leg. In de andere halve finale namen twee talentvolle spelers het tegen elkaar op, de 17-jarige Jenson Walker tegen de 23-jarige Viktor Tingström. Het was de Zweed die de partij won, met 4-2 bereikte hij net als vorig jaar de finale (toen de Finnish Masters).

Een spannende finale werd het niet, Torbjörnsson wist zijn topniveau te halen terwijl dat niet lukte bij Tingström. De eerste twee legs gingen naar Torbjörnsson, met een 145-finish in de tweede leg. In de derde leg kwam Tingström op het scorebord, met een 16-darter kwam hij terug tot 2-1. Het bleek uiteindelijk ook zijn enige gewonnen leg te worden in de finale. Met legs in 20 en twee keer 16 pijlen won Torbjörnsson de finale met 5-1 en won daarmee zijn derde WDF-titel van 2024.

Bij de dames was er Nederlands succes. De 21-jarige Lerena Rietbergen won haar allereerste WDF-titel bij de dames. Dit deed ze door de Finse Sari Sauvola met 4-0 te verslaan in de finale, waarbij ze een gemiddelde van 82 noteerde in de finale. De jeugdfinale werd gewonnen door de Engelse Jenson Walker, die met 3-2 te sterk was voor Ralfs Laumanis in de finale.

Heren
Halve finales
Edwin Torbjörnsson 4-3 Marko Kantele
Viktor Tingström 4-2 Jenson Walker

Finale
Edwin Torbjörnsson 5-1 Viktor Tingström

Dames
Halve finales
Sari Sauvola 4-2 Milou Emriksdotter
Lerena Rietbergen 4-0 Marianne Munsko

Finale
Lerena Rietbergen 4-0 Sari Sauvola

Jeugdfinale
Jenson Walker 3-2 Ralfs Laumanis

Finnish Masters

Zondag stond het tweede WDF-toernooi op het programma in Finland, het ‘Bronze’-gerankte Finnish Masters stond op de planning. Een totaal van 140 heren, 28 dames en 24 jeugdspelers begonnen aan het toernooi. Direct vroeg in het toernooi vielen er een aantal verrassingen. Zo werd de winnaar van de Finnish Open, Edwin Torbjörnsson, in de openingspartij verslagen. De Fin Jaakko Kiiski won met 4-3, na gemiste matchdarts van de Zweed. Hetzelfde gold voor de nummer 4 geplaatste Björn Lejon, die voor de tweede keer op rij in zijn eerste partij van de dag onderuit ging.

Vanaf de laatste 16 konden er weer punten verdiend worden voor de desbetreffende rankings. Dit lukte één Nederlander ook in het herentoernooi; Dennis van Genderen. Dit was wel direct het eindstation, hij verloor met 4-3 van Vili Kotro. Bij de kwartfinales waren er nog vier geplaatste spelers over, waarvan Bradley Kirk, Johan Engström en Jenson Walker de halve finales wisten te bereiken. De laatste halve finalist werd de Fin Kim Viljanen. Diezelfde Viljanen bereikte de finale vervolgens ook, na een 2-0 achterstand versloeg hij Kirk met 4-2. In de andere halve finale wist Engström een 2-0 achterstand tegen Walker om te draaien in een 4-2 overwinning, waardoor er een Noord-Europese finale werd gegarandeerd.

Het publiek dat nog aanwezig was werd getrakteerd op een finale van hoog niveau. De eerste twee legs gingen met de darts mee. In de derde leg plaatste Engström de eerste break van de partij in 14 pijlen. Een leg later kreeg Engström vier pijlen op de dubbel om de break te verzilveren, maar miste. Viljanen brak direct in 14 pijlen terug, waarna hij met een 16-darter de voorsprong terug in handen had; 3-2. In de zesde leg miste de Zweed opnieuw pijlen op de dubbel en werd direct weer afgestraft. Met een 70-finish brak Viljanen voor de tweede keer en kwam op matchpoint. Engström gaf niet op, met een knappe 120-finish bleef hij in de wedstrijd; 4-3. In leg 8 miste ‘The Sweet Ferret’ een 133-finish op dubbel 8 om een beslissende leg af te dwingen. Viljanen bleef koel, gooide 76 uit en schreef daarmee zijn allereerste WDF-titel op zijn naam.

Lerena Rietbergen bleef ongeslagen in Finland. De Nederlandse won haar tweede WDF-titel op een rij en verloor daarvoor geen enkele leg in de finale. In de finale versloeg ze de nummer één geplaatste Maud Jansson met 4-0 in legs. Een plek op Lakeside komt dichter en dichter bij. Jenson Walker greep de dubbel bij de jeugd door opnieuw Ralfs Laumanis te verslaan in de finale; 3-1.

Heren
Halve finales
Kim Viljanen 4-2 Bradley Kirk
Johan Engström 4-2 Jenson Walker

Finale
Kim Viljanen 5-3 Johan Engström

Dames
Halve finales
Maud Jansson 4-2 Milou Emriksdotter
Lerena Rietbergen 4-1 Michelle Merlit

Finale
Lerena Rietbergen 4-0 Maud Jansson

Jeugdfinale
Jenson Walker 3-1 Ralfs Laumanis

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *