Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Richard Veenstra - Chris Landman

WDF Weekoverzicht: Nederlands succes in Italië

Afgelopen weekend werden de laatste 4 WDF-toernooien afgewerkt die meetelden voor de WDF WK Race. Wie zouden zich op het laatste moment nog plaatsen voor Lakeside? In Italië stonden een ‘Bronze’ en een ‘Silver’-toernooi op het programma, terwijl in Rusland twee ‘Bronze’-toernooien op het programma stond. Lees hier meer.

Italian Grand Masters

Zaterdag stond meteen het belangrijkste toernooi van het weekend op het programma omtrent het kwalificeren voor Lakeside, het ‘Silver’-gerankte Italian Grand Masters. Vooraf dit weekend stonden Andreas Harrysson, Jim McEwan en Kevin Luke op de laatste drie plekken voor kwalificatie. Alle drie kwamen niet in actie dus moesten hopen op mindere resultaten van de spelers die wel in actie kwamen. De grote kanshebbers waren Jordan Brooks, Dave Prins en Roemer Mooijman. Alle drie wisten bij het eerste toernooi van het weekend ook de laatste 16 te bereiken, dat was echter ook het eindstation. Die betekende dat er geen veranderingen plaatsvonden in de ranking. Twee PDC WK-deelnemers waren ook in actie in Italië, Jim Williams en Chris Landman. Landman verloor in de kwartfinales nipt van de jonge Connor Scutt, die een 116-finish uitgooide in de laatste leg. Williams verloor een ronde later van een andere Nederlander, Richard Veenstra. Hij bereikte zo de finale en trof daarin James Hurrell. Hurrell begon als betere aan de finale door een 3-1 voorsprong te nemen. Vervolgens begon Veenstra beter te gooien en won vier legs op een rij voor een 5-3 overwinning en zijn tweede titel dit jaar. De Nederlander won de laatste 4 legs in 13,15,22 en 18 darts. Ook Fransesco Raschini, Lee Shewan, John Desreumaux en Connor Scutt deden goede zaken met minimaal een plaats bij de laatste 8 en stelden daarmee hij debuut op Lakeside veilig!

Bij de dames wist Maria O’Brien na een lange tijd afwezig te zijn, vanwege een blessure, de titel te pakken. In de halve finales was de Engelse te sterk voor de Italiaanse Talita Biagetti met 4-2, die eerder op de dag al van Jo Clements won. In de finale trof ze de Nederlandse Priscilla Steenbergen, die knap won van Aileen de Graaf en Lorraine Hyde. In de finale had ze niet veel in te brengen, O’Brien kwam al snel op een 4-0 voorsprong. Met een 90-finish wist Steenbergen haar eigen leg nog wel te houden, maar zag een leg later de Engelse met een 62-finish de titel pakken.

Heren
Halve finales
Richard Veenstra 4-3 Jim Williams
James Hurrell 4-2 Connor Scutt

Finale
Richard Veenstra 5-3 James Hurrell

Dames
Halve finales
Priscilla Steenbergen 4-2 Lorraine Hyde
Maria O’Brien 4-3 Talita Biagetti

Finale
Maria O’Brien 5-1 Priscilla Steenbergen

Russian Open

Zaterdag stond er in Rusland het ‘Bronze’-gerankte Russian Open op het programma. In de North-Europe Ranking was zeker nog niet beslist welke twee spelers zich zouden plaatsen voor Lakeside. Vooraf dit weekend stonden Roman Obukhov en Andreas Harrysson in pole-position, echter speelde Harrysson niet en zouden de Russen er alles aan doen om een tweede Rus in de top twee te krijgen. Kirill Fadeev en Dmitriy Gorbunov waren afwezig, waardoor Roman Obukhov en Aleksey Kadochnikov de grote favorieten voor de titel waren. Echter verloor Kadochnikov al vroegtijdig in het toernooi, hij verloor bij de laatste 16 met 4-0 van Maxim Aldoshin. Een ronde later werd de andere topfavoriet uitgeschakeld, Obukhov verloor met 4-3 van Aleksandr Dobretsov. Dit betekende een verrassende finale, want uiteindelijk stonden Vladimiri Akshulakov en Artem Klyuev in de finale. Klyuev won de eerste leg, maar zag daarna Akshulakov 4 legs op een rij pakken. Die voorsprong wist de Rus niet vast te houden, Klyuev vocht zich terug tot 4-4. Een 20-darter zorgde ervoor dat Akshulakov als eerste op matchpoint kwam. Klyuev kreeg de kans op 5-5, maar miste drie pijlen op dubbel 8, waardoor Akshulakov via dubbel 10 zijn allereerste WDF-titel op zijn naam schreef. Daarnaast bleef hij ook in de race voor Lakeside, hij moest een finale nodig hebben in het tweede toernooi van het weekend.

Bij de dames won Elena Shulgina haar vierde titel van het jaar, en zal daarmee haar debuut gaan maken op het WDF WK. In de halve finales werd Irina Borovkova verslagen, waarna ze in de halve finale Ksenia Klochek trof. De tiener kwam nog met 1-0 voor, maar daarna was het Shulgina die met 5 legs op een rij de titel pakte.

Heren
Halve finales
Vladimir Akshulakov 5-1 Timofey Samoshkin
Artem Klyuev 5-0 Aleksandr Afonin

Finale
Vladimir Akshulakov 6-4 Artem Klyuev

Dames
Halve finales
Elena Shulgina 4-2 Irina Borovkova
Ksenia Klochek 4-2 Tatyana Novikova

Finale
Elena Shulgina 5-1 Ksenia Klochek

Italian Open

Zondag stond het ‘Bronze’-gerankte Italian Open op het programma. Konden Jordan Brooks, Dave Prins en Roemer Mooijman zich nog plaatsen voor Lakeside? Voor Mooijman zat het toernooi er bij de laatste 32 er al op, hij verloor van Martin Santamaria met 4-3. De man uit Catalonië wist even later ook Jim Williams met dezelfde cijfers te verslaan en had nog twee overwinningen nodig voor een plek op het WK. Dave Prins en Jordan Brooks bereikten allebei de laatste 32. Prins versloeg James Beeton en kwam daarmee op de laatste WK-plek, Brooks verloor van Mario Vandenbogaerde en kon zijn kansen op het WK in Italië vergeten. Prins verloor in de laatste 16 met 4-0 van Chris Landman en moest afwachten wat Santamaria zou doen. Uiteindelijk verloor hij in een beslissende leg van Richard Veenstra in de halve finale en daarmee verzekerde Prins zich voor Lakeside, voor het eerst sinds 2014! De finale ging uiteindelijk tussen twee Nederlanders, Richard Veenstra en Chris Landman. De eerste drie legs gingen met de darts mee, voordat Landman met een 93-finish naar een 3-1 voorsprong vast. Veenstra kreeg het daarna niet meer voor elkaar om terug te breaken, Landman won met 5-2 en pakte daarmee zijn eerste WDF-titel van 2021!

Bij de dames sloeg Maria O’Brien dubbelslag. Dit keer versloeg ze in de halve finales Jo Rolls, waarna ze in de finale wederom een Nederlander trof; Aileen de Graaf. O’Brien kwam 3-1 voor, maar zag De Graaf terugkomen tot 3-3 na een aantal gemiste matchdarts. In de beslissende leg miste De Graaf een 62-finish voor de titel, waarna O’Brien met een 60-finish toch nog de titel pakte en zo als achtste geplaatst aan het WDF WK mag gaan beginnen.

Heren
Halve finales
Richard Veenstra 4-3 Martin Santamaria
Chris Landman 4-0 James Hurrell

Finale
Chris Landman 5-2 Richard Veenstra

Dames
Halve finales
Aileen de Graaf 4-2 Corrine Hammond
Maria O’Brien 4-2 Jo Rolls

Finale
Maria O’Brien 4-3 Aileen de Graaf

Saint-Petersburg Open

Zondag stond het tweede ‘Bronze’-toernooi van het weekend op het programma in Rusland. Dit keer deden de topfavorieten wel wat ze moesten doen, Aleksey Kadochnikov en Roman Obukhov bereikten allebei de kwartfinales. Dit was ook de ronde waarin Obukhov werd verslagen, Denis Demchuk was met 4-2 te sterk. Echter stelde dit wel zijn WDF WK-debuut zeker. Akshulakov had een finale nodig om zich daarbij te voegen, maar dit mislukte. Aleksandr Oreshkin versloeg hem in een beslissende leg. Oreshkin verloor in de halve finales met 5-3 van Kadochnikov, die nogmaals een finale bereikte dit jaar. Daarin trof hij de Wit-Rus Andrei Pontus. In de finale ging het lang gelijk op, maar bij een stand van 3-2 won Kadochnikov drie legs op rij in 21,18 en 15 darts en zo zijn eerste WDF-titel in Rusland dit jaar. De Rus is met deze titel als nummer 15 geplaatst op Lakeside, een goede prestatie!

Bij de dames won de 15-jarige Ksenia Klochek haar eerste WDF-titel van het jaar. In de finale versloeg ze Natalian Aleksandrova. In de finale won ze met duidelijke cijfers van de nummer 5 geplaatste Alisa Burykina; 6-2. De nummer één geplaatste Elena Shulgina verloor bij de laatste 16 verrassend met 4-3 van Valentina Syuzyukina.

Heren
Halve finales
Aleksey Kadochnikov 5-3 Aleksandr Oreshkin
Andrei Pontus 5-1 Denis Demchuk

Finale
Aleksey Kadochnikov 6-2 Andrei Pontus

Dames
Halve finales
Alisa Burykina 4-1 Valentina Syuzyukina
Ksenia Klochek 4-1 Natalia Aleksandrova

Finale
Ksenia Klochek 6-2 Alisa Burykina

Image courtesy of FOTO: FIGF Italia
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *