Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Alexander Merkx

WDF Weekoverzicht: Nederlands succes in Litouwen

Afgelopen weekend stonden er drie ‘Bronze’-toernooien op het programma, twee in Litouwen en één in Australië. Een Nederlander wist één van de titels te pakken in Litouwen. Lees er hier meer over.

Lithuania Open

Zaterdag stond in het Litouwse Kaunas, het ‘Bronze’-gerankte Lithuania Open op het programma. Een totaal van 150 heren en 27 dames streden op de titels. Drie Nederlanders hadden zich ingeschreven voor het toernooi; Erik van Manen, Alexander Merkx en Niels Das. Bij de heren begonnen ze in een groepsfase, waarin alleen Van Manen als Nederlander de groep niet door kwam. Das verloor in de eerste ronde na de poule in een beslissende leg. Merkx kende wel een goede run. Met overwinningen op o.a. Ian Butler, Lorenzo Schmelcher en Dennis Nilsson behaalde ‘The Great’ de finale.

Daarin trof hij de nummer één geplaatste Aaron Turner. Hij had in de kwartfinales en halve finales een beslissende leg nodig tegen Tomas Ledl en Brian Lokken. In de finale begon Merkx enorm sterk. Met finishes van o.a. 100 en 120 kwam hij op een 4-0 voorsprong. De Engelsman deed nog wel wat terug in de vijfde leg door 100 uit te gooien, maar een leg later maakte Merkx het af in 18 darts voor zijn allereerste WDF-titel.

Bij de dames ging de titel naar de nummer één geplaatste Margaret Sutton, die daarmee haar tweede titel van het jaar pakte. In de finale versloeg ze Egle Galdikaite met 4-1, door de laatste drie legs van de partij te winnen.

Heren
Halve finales
Aaron Turner 4-3 Brian Lokken
Alexander Merkx 4-1 Dennis Nilsson

Finale
Alexander Merkx 5-1 Aaron Turner

Dames
Halve finales
Margaret Sutton 4-1 Sandija Andersone
Egle Galdikaite 4-1 Marija Ruzane

Finale
Margaret Sutton 4-1 Egle Galdikaite

Sunshine State Classic

Zondag stond in Brisbane het ‘Bronze’-gerankte Sunshine State Classic op het programma. In totaal kwamen 66 heren en 27 dames opdagen voor het toernooi. Bij de heren en dames werd er gestart in een groepsfase, waar bij de heren er 32 spelers doorgingen naar de knockout-fase en bij de dames 16 speelsters.

Bij de heren waren de favorieten voor de titel Raymond Smith, Peter Machin en Jeremy Fagg. Alle drie overleefden de groepsfase zonder veel problemen en stoomden vervolgens ook door naar de halve finales. Daarin was Smith met een gemiddelde van 97 met 5-3 te sterk voor Fagg, terwijl in de andere halve finale Machin verrassend werd uitgeschakeld door Anthony Shreeve met 5-3.

Shreeve begon goed aan de finale door van de eerste drie legs er twee te winnen, waaronder een 12-darter in leg drie. Vanaf dat moment begon Smith iets beter te scoren en miste Shreeve op de belangrijke momenten de dubbels. Smith won 5 legs op een rij voor een 6-3 overwinning en zijn eerste WDF-titel van 2022.

Bij de dames ging de titel naar Tori Kewish. In de finale versloeg ze de talentvolle Lyn Morrisson met 6-3, die voor de tweede keer op rij een WDF-finale verloor.

Heren
Halve finales
Raymond Smith 5-3 Jeremy Fagg
Anthony Shreeve 5-3 Peter Machin

Finale
Raymond Smith 6-2 Anthony Shreeve

Dames
Halve finales
Lyn Morrison 5-2 Lorraine Burn
Tori Kewish 5-3 Kathleen Martin

Finale
Tori Kewish 6-3 Lyn Morrison

Kaunas Open

Zondag werd het tweede WDF-toernooi van het weekend gespeeld in Litouwen, opnieuw in de categorie ‘Bronze’. 126 heren en 26 dames hadden zich gemeld om te spelen voor de titel in Kaunas. Opnieuw werd er gestart in poules bij de heren. De drie Nederlanders kwamen dit keer allemaal de poule door en kenden ook een goede run in de knockout-fase. Alle drie wisten ze de laatste 16 te halen, wat uiteindelijk het eindstation was voor Das (4-1 tegen Gabor Takacs) en de winnaar van zaterdag Merkx (4-1 tegen Valters Melderis). Van Manen lukte het om de kwartfinales te halen, maar moest zich daar erkennen in Dennis Nilsson die met 4-0 te sterk was.

Nilsson stoomde vervolgens ook door naar de finale, waar John Scott de tegenstander was. Scott was eerder in het toernooi te sterk voor Aaron Turner en Brian Lokken. In de finale kon Nilsson het niet voor elkaar krijgen. Hij miste te veel dubbels en liet daarmee de Engelsman snel uitlopen. Dankzij een 80-finish en een 14-darter kwam ‘Gnasher’ op een 4-0 voorsprong. In leg 5 kreeg Nilsson nog de kans om een leg op het scorebord te zetten, maar dat mislukte ook. Er werd drie keer gemist op de dubbel, waarna Scott via dubbel 10 de titel naar zich toe trok. Een interessante feitje was dat Scott geen enkele leg verloor in de knockout-fase!

Bij de dames was Margaret Sutton dichtbij de dubbelslag, maar uiteindelijk kwam die er niet. In de finale was de Letse Kristine Mickus met 4-3 te sterk. Ze pakte hiermee haar allereerste WDF-titel uit haar carrière.

Heren
Halve finales
John Scott 4-0 Aaron Turner
Dennis Nilsson 4-3 Niels-Jørgen Hansen

Finale
John Scott 5-0 Dennis Nilsson

Dames
Halve finales
Margaret Sutton 4-3 Irena Bauze
Kristine Mickus 4-2 Kornelija Lusaite

Finale
Kristine Mickus 4-3 Margaret Sutton

Image courtesy of FOTO: PDC Europe
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *