Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Pim van Bijnen

WDF Weekoverzicht: Nederlandse finalist in Hongarije

Afgelopen weekend stonden er vier WDF-toernooien op het programma, waarbij er Nederlands succes was in Hongarije. Lees hier alles terug over de toernooien in IJsland en Oost-Europa.

Iceland Open

Zaterdagmiddag begonnen 106 heren en 22 dames aan het ‘Bronze’-gerankte Iceland Open in Reykjavik. Edwin Torbjörnsson was de titelverdediger en was aangezien zijn nummer één status ook de favoriet om de titel te grepen. Met zeges op o.a. William Scott (4-1) en Björn Lejon (4-1) bereikte hij redelijk eenvoudig de finale. In de finale trof hij Jan McIntosh, die recent in eigen land zijn allereerste WDF-titel had gewonnen. McIntosh verloor op weg naar de finale slechts twee legs, één daarvan was tijdens een 4-1 overwinning tegen de nummer twee geplaatste John Scott.

McIntosh begon sterk aan de finale, met legs in 14,17 en 19 pijlen won hij de eerste drie legs van de partij. Met een 127-finish wist Torbjörnsson direct terug te breaken, waarna hij in 16 pijlen ook zijn eigen leg wist te houden voor 3-2. Verder liet McIntosh het niet komen, met twee 17-darters won hij de finale met 5-2 en schreef zo zijn tweede WDF-titel binnen korte tijd op zijn naam.

Bij de dames won Maud Jansson de titel. In de finale rekende ze in een beslissende negende leg af met landgenote Milou Emriksdotter.

Heren
Halve finales
Edwin Torbjörnsson 4-2 Björn Lejon
Jan McIntosh 4-0 Dilyan Kolev

Finale
Jan McIntosh 5-2 Edwin Torbjörnsson

Dames
Halve finales
Maud Jansson 4-2 Ingibjorg Magnusdottir
Milou Emriksdotter 4-1 Brynja Herborg

Finale
Maud Jansson 5-4 Milou Emriksdotter

Budapest Classic

Zaterdagochtend begonnen 245 heren, 47 dames, 36 jongens en 4 meisjes aan de vierde editie van het ‘Bronze’-gecategoriseerde Budapest Classic. Diverse Nederlanders deden een gooi naar de titel. Hiervan wisten er drie de laatste 16 te bereiken; Titelverdediger Moreno Blom, Dutch Open-kampioen Jarno Bottenberg en Malta Open-kampioen Michael Busscher. Alleen Blom wist de kwartfinales te bereiken, maar moest zich daarin meerdere erkennen in de Belg Sybren Gijbels; 4-0. Hij bereikte even later ook de finale, waarin hij het moest opnemen tegen de Hongaar Patrik Kovacs.

In de finale gingen de eerste zes legs met de darts mee. In de zevende leg produceerde Kovacs een 18-darter om Gijbels te breaken en voor het eerst op voorsprong te komen. Gijbels kwam direct met het antwoord, met een 17-darter brak hij meteen terug om zo een beslissende leg af te dwingen. Gijbels produceerde de beste leg van de finale op het moment dat het moest. Een 13-darter zorgde ervoor dat de Belg voor de tweede keer dit jaar mocht zegevieren.

Bij de dames was er Duits succes. Irina Armstrong won haar eerste WDF-titel van het jaar door Veronika Ihasz met 5-2 te verslaan in de finale. Nederlanders Lerena Rietbergen en Kelly Streef konden met het behalen van de halve finales ook tevreden terugkijken op de dag. De jeugdtitels bleven in eigen land, Robert Vadas en Hanna Rábaközi wonnen in hun categorie.

Heren
Halve finales
Patrik Kovacs 4-2 Benjamin Pratnemer
Sybren Gijbels 4-2 Jehirszki György

Finale
Sybren Gijbels 5-4 Patrik Kovacs

Dames
Halve finales
Irina Armstrong 4-2 Lerena Rietbergen
Veronika Ihasz 4-2 Kelly Streef

Finale
Irina Armstrong 5-2 Veronika Ihasz

Jongens finale
Robert Vadas 4-2 Balazs Szotak

Meisjes finale
Hanna Rábaközi 4-2 Ida Hansen

Iceland Masters

Zondagmiddag stond het tweede WDF-toernooi van het weekend op het programma in IJsland, het ‘Bronze’-gerankte Iceland Masters. Een totaal van 126 heren en 28 dames begonnen aan de groepsfase. Aan het einde van de dag stonden dezelfde finalisten tegenover elkaar in de finale van het herentoernooi. De nummer één geplaatste Torbjörnsson versloeg op weg naar de finale o.a. Dilyan Kolev (4-1), Hallgrimur Egilsson (4-1) en Björn Lejon (4-2). McIntosh ging voor de dubbel, nadat hij op weg naar de finale had afgerekend met Lukasz Knapik (4-1) en William Scott (4-1).

In de finale ging het lang gelijk op. De eerste zes legs gingen allemaal met de darts mee, waaronder een 80-finish van McIntosh en een 67 en 116-finish van Torbjörnsson. In de zevende leg miste McIntosh meerdere pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te behouden. De Zweed profiteerde optimaal, met een 17-darter brak hij en kwam hij op een 4-3 voorsprong. Een leg later kreeg McIntosh vier pijlen op de dubbel om er 4-4 van te maken, maar slaagde daar ook niet in. Torbjörnsson greep zijn kans, gooide dubbel 6 en won zo zijn tweede titel van het jaar.

Bij de dames zorgde Maud Jansson niet voor de dubbel in IJsland. De Zweedse kreeg meerdere matchdarts, maar de titel ging uiteindelijk naar de Hongaarse Greta Tekauer. Voor haar is het alweer de derde titel van het jaar en haar carrière.

Heren
Halve finales
Edwin Torbjörnsson 4-2 Björn Lejon
Jan McIntosh 4-1 William Scott

Finale
Edwin Torbjörnsson 5-3 Jan McIntosh

Dames
Halve finales
Maud Jansson 4-1 Marianne Munkso
Greta Tekauer 4-2 Ingibjorg Magnusdottir

Finale
Greta Tekauer 5-4 Maud Jansson

Budapest Masters

Zondagochtend werd er begonnen aan het ‘Bronze’-gerankte Budapest Masters met 208 heren, 40 dames, 28 jongens en 4 meisjes. Net als zaterdag wisten drie Nederlanders de laatste 16 te bereiken. Dit keer waren het Michael Busscher, Richard Wagenaar en Pim van Bijnen die dit lukten. Voor Busscher en Wagenaar was dit ook direct het eindstation. Van Bijnen zette zijn sterke reeks door en bereikte met knappe zeges op Thomas Junghans (4-3) en de winnaar van zaterdag Sybren Gijbels (4-1) zelfs de finale.

Opnieuw was het de Hongaar Patrik Kovacs die de andere finalist werd. Hij rekende in de andere halve finale eenvoudig af met een andere Belg, Francois Schweyen (4-0). Kovacs begon als betere aan de finale, hij wist van de eerste vijf legs er vier te winnen voor een 4-1 voorsprong. Toch bleef Van Bijnen prima doorgooien in de finale en dat werd beloond. Met twee 17-darters en een 15-darter met een 110-finish dwong de jonge Nederlander een beslissende leg af. Deze beslissende leg mocht Van Bijnen beginen. Van Bijnen kreeg daarin één matchdart op de bull voor de titel, maar die werd gemist. Kovacs bleef zeer koel en wist dubbel 10 te raken voor zijn eerste WDF-titel van 2024.

Bij de dames trok de Tsjechische Jitka Cisarova aan het langste eind. Ze versloeg de Hongaarse Alexandra Bogar met 5-3 in de finale. Bij de jeugd wonnen de Balazs Szotak en Hanna Rábaközi de titel. Voor Rábaközi werd het haar tweede titel van het weekend.

Heren
Halve finales
Patrik Kovacs 4-0 Francois Schweyen
Pim van Bijnen 4-1 Sybren Gijbels

Finale
Patrik Kovacs 5-4 Pim van Bijnen

Dames
Halve finales
Alexandra Bogar 4-2 Ina Rademacher
Jitka Cisarova 4-2 Veronika Ihasz

Finale
Jitka Cisarova 5-3 Alexandra Bogar

Jongens finale
Balazs Szotak 4-0 Robert Vadas

Meisjes finale
Hanna Rábaközi 3-2 Krisztina Turai

Image courtesy of FOTO: Jos Groen / NDB Darts
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *