Brian Raman

WDF Weekoverzicht: Raman en Hedman naar Lakeside

Afgelopen weekend was het een erg druk weekend voor de WDF! Het allereerste Gold-toernooi van 2021 stond op het programma in Engeland. Daarnaast werd daar ook nog een Silver-toernooi gegooid en twee Bronze-toernooien in Rusland. Lees hier meer.

Kalashnikov Cup

Zaterdagmiddag werd in Izhevsk het eerste Bronze-toernooi van de twee toernooi gespeeld. De nummer één geplaatste Aleksey Kadochnikov was de grote favoriet om beide toernooien te winnen. In de kwartfinales van de Kalashnikov Cup werd Kadochnikov verrassend verslagen door Aleksandr Oreshkin. Uiteindelijk wisten Roman Obukhov en Kirill Fadeev de finale te behalen. Het begin van de finale ging gelijk op, maar uiteindelijk gingen de laatste drie legs naar Obukhov en pakte daarmee zo zijn vierde WDF-titel.

Bij de dames wisten de 4 geplaatste spelers allemaal de halve finales te bereiken. Net als bij de Salavaev Cup in augustus stonden Elena Shulgina en Natalia Aleksandrova weer in de finale. Dit keer bleek Aleksandrova de beste, ze won de finale met 5-2.

Udmurtia Open

Zondagmiddag stond het tweede WDF-toernooi dit weekend in Rusland op het programma. Net als zaterdag wisten Roman Obukhov en Kirill Fadeev opnieuw de finale te halen. Opnieuw viel Aleksey Kadochnikov dus tegen. Obukhov sloeg de dubbel, door de Udmurtia Open ook op zijn naam te schrijven. Hij versloeg Fadeev met 4-1 in de finale. Met de twee titels neemt Roman Obukhov de koppositie over in de Noord-Europese Ranking bij de heren. De top twee plaatst zich daarmee voor het WDF WK.

Bij de dames wist Elena Shulgina net als zaterdag de finale te halen. Dit keer mocht ze het opnemen tegen de 15-jarige Ksenia Klochek. Shulgina had weinig moeite met de tiener en pakte daarmee haar tweede WDF-titel van het jaar, daarmee wordt ze de nieuwe koploper van de Noord-Europese Ranking.

England National Singles

Het eerste belangrijke weekend op weg naar het WDF WK stond dit weekend op het programma in Selsey. Vrijdagavond begon het ‘Silver’-toernooi met 351 heren en 71 dames in actie. In beide categorieën werd er gespeeld tot aan de halve finales. Van de top 8 geplaatste heren wisten alleen Brian Raman en Neil Duff de halve finales te behalen. James Richardson en de 17-jarige Nathan Potter waren de twee andere halve finalisten. Bij de dames waren het toch wel de gevestigde namen die bij de laatste 4 stonden; Laura Turner, Fallon Sherrock, Anastasia Dobromyslova en Beau Greaves. Deta Hedman verloor in de kwartfinales van Turner met 4-1.

Zondagmiddag en zondagavond stonden de halve finales en de finale van de National Singles op het programma. Voordat de finaledag begon, werd bekend dat Beau Greaves de halve finales niet kon gaan spelen, vanwege gezondheidsproblemen. Dit betekende dat Anastasia Dobromyslova zich automatisch plaatste voor de finale. Daarin mocht ze het gaan opnemen tegen Fallon Sherrock, zij versloeg Laura Turner in de halve finales met 4-3 waarin beide dames matchdarts misten. Bij de heren wisten Brian Raman en Neil Duff de finale te bereiken, Raman was te sterk voor James Richardson (4-1) en Duff produceerde een whitewash tegen Nathan Potter (4-0).

Rond 17:30 uur Nederlandse tijd stond de damesfinale op het programma tussen Sherrock en Dobromyslova. Beide dames bleven lang bij elkaar, maar uiteindelijk gaf een break in leg 5 de doorslag. Dobromyslova miste daarin een 160-finish om haar eigen leg te houden, waarna Sherrock met een 68-finish de break plaatste. Daarna gingen alle legs met de darts mee, waardoor Sherrock met een 5-3 overwinning de England National Singles 2021 op haar naam schreef. Bij de heren werd er ook een spannende finale voorgeschoteld. Raman begon als betere speler aan de finale, maar moest bij een 2-1 voorsprong de volgende drie legs aan de Noord-Ier laten. Duff kreeg in de zevende leg al drie matchdarts, maar werden allemaal gemist. Raman profiteerde en kwam helemaal terug tot 4-4. Uiteindelijk wist Duff de allesbeslissende leg wel te houden in 19 darts en pakte daarmee zijn allereerste WDF-titel!

England Open

Zaterdagochtend begon het allereerste ‘Gold’-evenement van 2021; de England Open. De winnaars bij de heren en dames zouden zich automatisch kwalificeren voor het WDF WK begin januari 2022. In totaal begonnen 407 heren, 88 dames en 38 jeugdspelers aan één van de grootste WDF-toernooien van het jaar. Opnieuw vielen veel geplaatste spelers bij de heren tegen. Zo verloor Wayne Warren al in de tweede ronde en kwamen Jim Williams en Ross Montgomery niet voorbij de laatste 64. Uiteindelijk stonden er veel ongeplaatste spelers in de kwartfinales. Brian Raman wist net als vrijdag opnieuw de halve finales te bereiken, net als de nummer 8 geplaatste Nick Fullwell. In de andere halve finale stonden twee ongeplaatste spelers; Ian Jones en Mark Blandford. Jones won op weg naar de finaledag van Dave Parletti, Blandford versloeg o.a. Antony Allen en Lee Shewan.

Bij de dames waren Fallon Sherrock en Anastasia Dobromyslova opnieuw erg sterk door net als vrijdag in de halve finales te komen. Deta Hedman wist als nummer één geplaatst nu wel in de halve finales te komen, net als Jo Clements die Trina Gulliver in de kwartfinales versloeg.

Zondagmiddag en zondagavond stonden de halve finales en de finale van de England Open op het programma, net als de jeugdfinales. Sherrock wist de dubbelslag niet te pakken, Deta Hedman wist haar in de halve finales met duidelijke cijfers te verslaan; 5-2. De andere finalist werd Anastasia Dobromyslova, die haar tweede finale van het weekend behaalde. Ze overleefde 4 matchdarts van Jo Clements, maar de Russin won wel met 5-4. Bij de heren bereikte Brian Raman zijn tweede finale van het weekend. Met een 5-2 overwinning op Nick Fullwell zorgde Raman er voor dat hij de nieuwe WDF nummer één wordt na dit weekend! In de finale was de ongeplaatste Ian Jones de tegenstander, hij versloeg Mark Blandford met 5-3 in de halve finale.

Om 21:00 uur Nederlandse tijd stond de dames finale op het programma tussen Deta Hedman en Anastasia Dobromyslova. Dobromyslova begon goed door de eerste leg te pakken. Daarna was het vooral Hedman die de wedstrijd domineerde. Ze won 4 legs op een rij voor een 4-1 voorsprong. Die voorsprong wist ze niet meer uit handen te geven. Hedman won de finale met 6-2, schreef de England Open op haar naam en kwalificeerde zich automatisch voor het WDF WK. Daarna was het tijd voor de heren finale. In de beginfase gingen alle legs met de darts mee. In de vijfde leg kreeg Ian Jones 3 darts om te breaken, maar werden allemaal gemist. Brian Raman bleef koel en hield toch nog zijn eigen leg. Een leg later was het de Belg die in 17 darts wel brak naar 4-2. Een 109-finish zorgde ervoor dat de break werd verzilverd en met een 13-darter maakte ‘The Riddler’ het in stijl af; 6-2! Brian Raman wint de England Open, plaatst zich voor het WDF WK en is de nieuwe nummer 1 bij de WDF!