Search
Noa-Lynn van Leuven

WDF Weekoverzicht: Van Leuven naar WDF WK 2024

Afgelopen weekend stonden er twee WDF-toernooien op het programma in Denemarken. Naast een ‘Silver’-toernooi stond er ook een ‘Gold’-toernooi op het programma met twee tickets voor het WDF WK van 2024 voor het oprapen. Lees hier meer.

Denmark Open

Een totaal van 246 heren, 89 dames en 16 jeugdspelers begonnen afgelopen zaterdag in Esbjerg aan het ‘Gold’-gerankte Denmark Open. Vanaf de laatste 64 kon er punten verdiend worden. 23 van de 32 geplaatste spelers lukten dit. Daarvan bleven er tien over bij de laatste 16. Willem Mandigers en Erik van Manen waren de beste Nederlanders, allebei verloren ze bij de laatste 32.

Neil Duff en Andy Baetens stoomden als nummers 1 en 2 geplaatste spelers door naar de halve finales. Zij werden vergezeld door de Deen Jeppe Stolt en de nummer 11 geplaatste Gary Stone. De Deen versloeg onder meer Thomas Junghans, Martyn Turner en Danny Lauby op weg naar zijn beste WDF-prestatie ooit. Bij een halve finale bleef het, want Duff was met 5-1 te sterk. In de andere halve finale won Baetens met een gemiddelde van 100 met dezelfde cijfers van Stone.

Duff begon sterk aan de finale, met een 101-finish en een 16-darter nam de Noord-Ier een 2-0 voorsprong. Baetens herstelde de zaken echter snel, met een 12-darter hield hij zijn eigen leg en brak Duff in 14 darts terug. Hij vervolgde dit met een 82-finish in zijn eigen leg waardoor hij de voorsprong te pakken had; 3-2. In de zesde leg miste Duff een 110-finish om op gelijke hoogte te komen. De Belg strafte dit genadeloos af, met een 116-finish werd Duff gebroken naar 4-2. Een 96-finish in 14 pijlen leverde hem zijn eigen leg op en was één leg verwijderd van de titel; 5-2. ‘The Beast’ maakte het in stijl af, dankzij een 124-finish won hij zijn derde WDF-titel om een rij en is daarmee ook verzekerd van een plaats op het WDF WK van 2024.

Bij de dames heeft de Nederlandse Noa-Lynn van Leuven haar allereerste WDF-titel uit haar carriere gepakt en daarmee automatisch geplaatst voor het WDF WK van 2024. Van Leuven versloeg op weg naar de titel o.a. Rhian O’Sullivan (4-3) en Deta Hedman (4-3). In de finale versloeg ze de Duitse Irina Armstrong met 5-2. De jeugdtitel ging naar de Deense Nikolaj Jorgensen, hij versloeg landgenoot Lukas Jensen met 4-0 in de finale.

Denmark Masters

Zondag stond in Esbjerg de Denmark Masters op het programma, een toernooi in de categorie ‘Silver’. Een totaal van 214 heren, 83 dames en 19 jeugdspelers stonden aan de oche. Vanaf de laatste 32 kon er punten verdiend worden, slechts 7 van de geplaatste 16 spelers lukten dit. Nederlanders Alexander Merkx, Stefano Roso en Carlo van Peer bereikten de laatste 16. Van Peer lukte het om nog een rondje verder te komen, waar Martyn Turner met 4-2 te sterk was.

Naast Turner lukte het Andy Baetens en Gary Stone opnieuw om de halve finales te halen. Dennis Nilsson werd de laatste halve finalist, hij versloeg Alexander Merkx (4-2) en Neil Duff (4-3). Een finale zat er niet in voor de Zweed. Nilsson kreeg één matchdart op een 142-finish, maar dubbel 11 werd gemist. Turner gooide dubbel 14 voor een finaleplaats. Daarin mocht hij het opnemen tegen Baetens, hij versloeg net als zaterdag Stone met 5-1.

De eerste drie legs van de finale gingen met de darts mee. In de vierde leg brak Baetens door een 17-darter te gooien en vervolgens zijn eigen leg in 13 darts te houden voor een 4-1 voorsprong. Baetens kwam met een 14-darter al snel op matchpoint; 5-1. Turner deed met legs in 13 en 19 pijlen nog wel wat terug, maar dat was niet genoeg om de finale om te draaien. In de negende leg produceerde de Belg een 11-darter om ongeslagen te blijven in Denemarken en daarmee de nummer één positie bij de WDF overnemen van Jelle Klaasen.

Rhian O’Sullivan won de Denmark Masters bij de dames. In de finale versloeg ze Aletta Wajer met 5-1, die in de halve finales verantwoordelijk was van de uitschakeling van Aileen de Graaf (4-2). Bij de jeugd bleef Nikolaj Jorgensen ongeslagen, opnieuw won hij de titel door Lukas Jensen met 4-0 te verslaan in de finale.