Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Berry van Peer - German Darts Grand Prix 2023

WDF Weekoverzicht: Van Peer pakt titel in Zweden

Afgelopen weekend werd er drie belangrijke toernooien afgewerkt op het WDF-circuit. In Australië werd een Platinum-toernooi afgewerkt, terwijl er in Zweden twee toernooien in de categorie ‘Silver’ op het programma stonden.

Australian Open

Van maandag t/m zaterdag stond het laatste Platinum-toernooi, voor Lakeside 2023, op het programma in Moama. Een totaal van 24 heren en 12 dames streden om een grote prijzenpot en twee tickets voor het WDF WK 2024. Bij de heren werden de spelers verdeeld in acht groepen met drie spelers, terwijl bij de dames er werd gestart in vier groepen. Alleen de nummer één van elke groep zou zich kwalificeren voor de knock-outfase.

Bij de heren waren er acht geplaatste spelers, waarvan er één geplaatste speler niet de kwartfinales bereikte. Ky Smith verloor beide groepswedstrijden en werd zo vroegtijdig uitgeschakeld. In de kwartfinales werd de nummer drie geplaatste Haupai Puha met 6-4 verrast door landgenoot Jonny Tata. De overige favorieten wonnen hun partij wel; Andy Baetens versloeg Ronald Nakata (6-2), Raymond Smith versloeg Peter Machin (6-4) en Neil Duff was te sterk voor Danny Porter (6-3).

In de halve finales zagen we twee eenzijdige partijen. In de eerste halve finale kwam Tata met 3-2 voor, maar zag vervolgens Duff zes van de laatste zeven legs winnen voor een 8-4 overwinning. In de andere halve finale trof de nummer één geplaatste Baetens titelverdediger Smith. Hiervan werd een spannende partij verwacht, maar dat werd het totaal niet. Smith kreeg totaal geen kans, mede door het ijzersterk finishen van de Belg; 8-0!

Baetens begon sterk aan de finale, met legs in 20 en 14 pijlen kwam hij op een 2-0 voorsprong. Nadat Duff met een 99-finish zijn eigen leg hield, begon de Baetens-trein te lopen. Door het gooien van finishes als 62,64,74 en 120 won ‘The Beast’ zes legs op een rij voor een 8-1 voorsprong. In leg 10 stopte de reeks gewonnen legs, Duff produceerde een 17-darter en kwam terug tot 8-2. Verder kwam de WDF-wereldkampioen ook niet, met een 14-darter hield Baetens zijn eigen leg waarna hij met zijn tweede 120-finish de titel naar zich toe trok; 10-2!

Lisa Ashton won bij de dames haar allereerste Platinum-gerankte WDF-toernooi. In de groepsfase was ze te sterk voor Nicole Regnaud (4-1) en Janine Cassar (4-0). In de halve finale gunde ze vervolgens geen leg aan de Nieuw-Zeelandse Deci Mercer. In de finale was de nummer één geplaatste Aileen de Graaf de tegenstander. Ashton begon veel sterker aan de partij dan De Graaf, van de eerste 7 legs wist de Engelse er 6 te pakken. Deze achterstand kon de Nederlandse nooit meer goed maken, uiteindelijk won ‘The Lancashire Rose’ met 8-4 om na haar Pacific Masters titel ongeslagen te blijven ‘Down Under’.

Heren
Halve finales
Andy Baetens 8-0 Raymond Smith
Neil Duff 8-4 Jonny Tata

Finale
Andy Baetens 10-2 Neil Duff

Dames
Halve finales
Aileen de Graaf 6-1 Joanne Hadley
Lisa Ashton 6-0 Desi Mercer

Finale
Lisa Ashton 8-4 Aileen de Graaf

Swedish Open

Zaterdag stond in Mälmo het ‘Silver’-gerankte Swedish Open op het programma. In totaal speelden 142 heren en 70 dames om de titels. Bij de heren waren 16 geplaatste spelers, hiervan wisten er 12 de laatste 32 te halen (vanaf deze ronde kon er punten worden verdiend). Dit lukte Berry van Peer niet, hij verloor al in zijn tweede partij. Twee Nederlanders wisten de laatste 16 te halen, voor Jarno Michielsen en Stefan Schröder was dit meteen het eindstation. Jan McIntosh was de grote verrassing van het toernooi, de speler uit de Faeroer-eilanden versloeg o.a. James Hurrell (4-3) en Mike Gillet (4-2) op weg naar de halve finales.

In de halve finale stonden McIntosh en Thomas Junghans tegenover elkaar. McIntosh kwam 4-3 voor, maar moest uiteindelijk de laatste twee legs aan de Zwitser geven die zo met 5-4 won en de finale bereikte. Daarin trof hij de Engelsman Darren Johnson. Hij versloeg in een hoogstaande partij Jordan Brooks met 5-3, beide spelers noteerden een gemiddelde boven de 95.

Junghans begon ijzersterk aan de finale, hij won de eerste 4 legs van de wedstrijd. Daarna gingen er 3 legs met de darts mee, voor een 5-2 tussenstand. In de achtste leg plaatste Johnson een belangrijke break, met een 15-darter kwam hij terug tot 5-3 en hield daarna in 17 pijlen zijn eigen leg om het verschil slechts één leg te maken; 5-4. In leg 10 gooiden beide heren een maximale score, maar daarna was het qua scores niet best. Toch kreeg Johnson meerdere pijlen op de dubbel om er 5-5 van te maken, maar miste. Junghans bleef nu wel koel, via dubbel 2 pakte Junghans zijn derde WDF-titel van 2023.

Bij de dames was het Beau Greaves die opnieuw domineerde. Greaves kkos ervoor om het jeugd WK van de PDC links te laten liggen en naar Zweden te gaan. Op de zaterdag won ze de titel, al ging dat niet altijd makkelijk. In de halve finales en finale had ze een beslissende leg nodig om Kirsty Hutchinson en Deta Hedman te verslaan.

Heren
Halve finales
Thomas Junghans 5-4 Jan McIntosh
Darren Johnson 5-3 Jordan Brooks

Finale
Thomas Junghans 6-4 Darren Johnson

Dames
Halve finales
Beau Greaves 4-3 Kirsty Hutchinson
Deta Hedman 4-1 Monique Lessmeister

Finale
Beau Greavens 5-4 Deta Hedman

Swedish Masters

Zondag stond er opnieuw een WDF-toernooi in de categorie ‘Silver’ op het programma in Zweden, dit keer de Swedish Darts Masters. Bij de heren wisten 13 van de 16 geplaatste spelers de laatste 32 te bereiken. Berry van Peer lukte dit ook, en kende er sterke dag. Met meerdere gemiddeldes van boven de 90 wist de Nederlander de finale te halen. Dit ging ten koste van Benjamin Drue Reus (4-3), Connor Levett (4-2) en Rickard Tingvall (5-4).

Liam Maendl-Lawrence werd de andere finalist. De Duitser was o.a. te sterk voor Edwin Torbjörnsson ((4-1), Antony Allen (4-0) en Henrik Sjöberg (5-1). De laatstgenoemde wist de nummer één geplaatste James Hurell te verslaan bij de laatste 32. Een lange en spannende finale volgde in Mälmo. De eerste 4 legs gingen allemaal met de darts mee, In de vijfde leg produceerde Maendl-Lawrence een 98-finish in 12 pijlen om op een 3-2 voorsprong te komen. Deze break maakte Van Peer een leg later meteen ongedaan, met een 16-darter brak hij terug en hield vervolgens zijn eigen leg. Bij een stand van 4-4 werd Van Peer weer gebroken, met een 62-finish kwam hij op matchpoint. Opnieuw kon Maendl-Lawrence zijn eigen leg niet houden, na het missen van één matchdart brak de Nederlander via dubbel 10 terug naar 5-5. Een ijzersterke beslissende leg volgde van beide heren, uiteindelijk was het toch Van Peer die met een knappe 64-finish de titel naar zich toe trok. Met deze titel klimt ‘Bionic’ naar een voorlopige plek voor het WDF WK eind dit jaar.

Bij de dames pakte Beau Greaves de dubbel. Dit keer versloeg ze de Finse Kirsi Viinikainen met 5-2 in de finale. Viinikainen was verantwoordelijk van de uitschakeling van Deta Hedman in de halve finales.

Heren
Halve finales
Liam Maendl-Lawrence 6-1 Henrik Sjöberg
Berry van Peer 5-4 Rickard Tingvall

Finale
Berry van Peer 6-5 Liam Maendl-Lawrence

Dames
Halve finales
Beau Greaves 4-1 Kirsty Hutchinson
Kirsi Viinikainen 4-2 Deta Hedman

Finale
Beau Greaves 5-2 Kirsi Viinikainen

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *