Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Anca Zijlstra

WDF Weekoverzicht: Zijlstra en Tricole pakken WK-plekken

Afgelopen weekend was het WDF-circuit actief in Denemarken. In Esbjerg werd een ‘Gold’-toernooi en een ‘Silver’-toernooi georganiseerd. Er waren dus veel punten te verdienen en twee WK-tickets. Lees hier alles terug over de toernooien.

Denmark Open

Zaterdagochtend begonnen 250 heren en 67 dames aan het tweede ‘Gold’-toernooi van het jaar. Daarnaast streden 16 jeugdspelers om de jeugdtitel. Bij de heren wisten veel geplaatste spelers toch wel hun wedstrijden te winnen en plaatsten zich voor de kwartfinales op het hoofdpodium. Voor de Nederlanders eindigde de Denmark Open toch wel teleurstellend, geen één Nederlander bereikte de kwartfinales. Moreno Blom was de beste Nederlander, hij verloor bij de laatste 16 met 4-2 van Mark Graham. In de kwartfinales wisten Brian Raman (4-2 tegen Mark Graham), Thibault Tricole (4-0 tegen Andy Baetens), Aaron Turner (4-3 tegen Neil Duff) en Andreas Harrysson (4-3 tegen Shaun McDonald) hun wedstrijden te winnen voor een plaats in de halve finales.

In eerste halve finale miste de nummer één van de WDF, Brian Raman, erg veel dubbels. De Fransman Thibault Tricole wist hiervan te profiteren en bereikte met een 5-3 overwinning zijn eerste WDF-finale van het jaar. In de tweede halve finale had de Zweed Andreas Harrysson weinig problemen met Aaron Turner, hij won met 5-2. De finale ging lang gelijk op. Bij een stand van 3-3 gooide Tricole een belangrijke 105-finish om zijn eigen leg te houden. Een 14-darter werd daarop vervolgd voor de break en kwam zo op matchpoint. In leg 9 begon de Fransman ook nog eens goed en maakte het via dubbel 8 af. Met een 6-3 overwinning wint ‘The French Touch’ de Denmark Open en plaatst zich automatisch voor het WDF WK.

Bij de dames wisten drie Nederlandse speelsters de kwartfinales te bereiken. Dit was uiteindelijk het eindstation voor Priscilla Steenbergen (4-1 verlies tegen Deta Hedman) en Aileen de Graaf (4-2 verlies tegen Suzanne Smith). Anca Zijlstra bereikte wel het hoofdpodium door in de kwartfinales af te rekenen met Dorthe Nielsen met 4-0. In de halve finales wist ze Suzanne Smith te verslaan met 4-1, waardoor ze in de finale mocht aantreden tegen Anastasia Dobromyslova. Zij versloeg Deta Hedman in de halve finales met 4-2.

In de finale begon Zijlstra erg goed door de eerste twee legs te pakken. Dobromyslova antwoordde erg sterk door met twee legs terug te komen tot 2-2. In de vijfde leg wist Zijlstra toch opnieuw te breaken en verzilverde de break voor de tweede keer, dankzij een 18-darter. In de zevende leg maakte de Nederlandse het in stijl af, want met een 116-finish verzekerde zich van de titel in Denemarken. Zijlstra plaatste zich hiermee automatisch voor het WK, het zal haar tweede deelname worden. De jeugdtitel ging ook naar een Nederlander. De 16-jarige Tinus van Tiel versloeg in de finale Nikolaj Jorgensen 4-1. Beide spelers plaatsten zich automatisch voor de WDF World Masters van volgend jaar.

Denmark Masters

Zondagochtend begon het ‘Silver’-gecategoriseerde Denmark Masters met 208 heren, 62 dames en 16 jeugdspelers. Dit keer ging het beter af voor de Nederlandse heren. Drie Nederlanders bereikten de kwartfinales. Voor Chris Landman was dit het eindstation, Ricky Nauman bleek te sterk zijn met 4-1. Richard Veenstra en Willem Mandigers bereikten allebei de kwartfinales. Veenstra versloeg Brian Raman in een beslissende leg, waarin de Belg drie matchdarts miste. Mandigers had weinig problemen met Niels-Jørgen Hansen, het werd 4-0. Hansen versloeg bij de laatste 16 Thibault Tricole nog met 4-2. De andere twee halve finalisten kwamen uit Zweden, Andreas Harrysson en Ricky Nauman.

In de eerste halve finale versloeg Richard Veenstra met 5-2 Willem Mandigers voor een plaats in de finale. Beide spelers haalden nooit hun topniveau. In de andere halve finale was Ricky Nauman zijn landgenoot de baas met 5-2. Nauman gooide o.a. finishes van 100 (2x), 106 en 120 uit. In de finale begon de Zweed ook erg sterk. Hij won de eerste 4 legs met finishes van 102 en 104. Met een 16-darter hield Veenstra vervolgens ook zijn eigen leg, voordat Nauman via dubbel 8 op matchpoint kwam. In de zevende leg kreeg Nauman al zijn eerste matchdart, een 108-finish werd gemist op tops. Veenstra bleef in leven nadat hij tops gooide. Een leg later plaatste Veenstra de eerste break met een 118-finish voor 5-3. ‘Flyers’ begon steeds beter te scoren en kwam daarmee met legs in 14 en 15 darts helemaal terug tot 5-5. Een zenuwslopende elfde leg kwam er aan te pas, maar uiteindelijk gaf de ervaring de doorslag. Veenstra gooide dubbel 18 en pakte zo alsnog de Denmark Masters titel, na een 1-5 achterstand.

Bij de dames stonden de vaste namen weer in de kwartfinales. Slechts één speelster was niet geplaatst, dat was Ramona Eriksen uit Noorwegen. Uiteindelijk stonden Deta Hedman, Anastasia Dobromyslova, Aileen de Graaf en Jo Rolls in de halve finales. Rolls versloeg in de kwartfinales de winnaar van zaterdag, Anca Zijlstra met 4-3. Rolls werd in de halve finales in een beslissende leg verslagen door Aileen de Graaf. De andere finalist werd Deta Hedman, zij revancheerde zich met een 4-2 overwinning op Anastasia Dobromyslova.

De finale begon erg matig, waarin Aileen de Graaf de eerste leg pakte in 25 darts. Vervolgens finishte Deta Hedman erg sterk. Met finishes van 120, 110, 72 en 60 kwam ze op een 4-1 voorsprong en had nog één leg voor haar 217de WDF-titel. Met een knappe 147-finish hield De Graaf nog wel haar eigen leg, maar een leg later maakte Hedman het in stijl af. Met een 118-finish won ze de finale met 5-2 en schrijft ze voor de vierde keer de Denmark Masters op haar naam. Bij de jeugd stond Tinus van Tiel opnieuw in de finale, maar moest dit keer de winst aan Nikolaj Jorgensen laten. Hij won de finale met 4-0, inclusief een gemiddelde van 87,13.