Search
Liam Maendl-Lawrence - German Darts Grand Prix 2023

WDF Weekoverzicht: 18-jarige Duitser ongeslagen in Zwitserland

Afgelopen weekend stonden er in Zwitserland twee ‘Silver’-toernooien op het programma, terwijl er in Nieuw-Zeeland een ‘Bronze’-toernooi werd afgewerkt. Lees hier alles terug over deze drie WDF-toernooien.

Swiss Open

Zaterdagochtend begonnen 196 heren, 27 dames en 20 jeugdspelers aan het ‘Silver’-gerankte Swiss Open in Zürich. Er waren 16 geplaatste spelers, waaronder Nederlanders Alexander Merkx en Erik van Manen. Beide spelers verloren bij de laatste 32. Dit gold ook voor een aantal andere geplaatste spelers, zoals Ben Hazel en de regerend kampioen Gábor Tákacs.

In de kwartfinales zat de nummer één geplaatste Neil Duff nog altijd in het toernooi, maar verloor verrassend met 4-1 van Aaron Turner. Michael Unterbuchner bereikte ook de halve finales, hij versloeg de nummer 2 geplaatste Mark Barilli met 4-1. De andere twee halve finalisten waren Kai Fan Leung en de 18-jarige Liam Maendl-Lawrence.

In de eerste halve finale begon Leung goed door een 2-0 voorsprong te nemen, maar door een aantal gemiste dubbels wist Turner de partij toch met 4-2 te winnen en bereikte zo de finale. In de tweede halve finale streden twee Duitsers voor een plaats in de finale. Maendl-Lawrence begon ijzersterk door de eerste drie legs te winnen. Echter was het daarna Unterbuchner die een comeback startte. Bij een stand van 3-2 kreeg Unterbuchner meerdere pijlen op de dubbel om er 3-3 van te maken, maar miste. Maendl-Lawrence gooide dubbel 10 voor zijn tweede finale van het jaar.

Turner begon erg zwak aan de wedstrijd en kwam nauwelijk boven de 70 gemiddeld uit. Maendl-Lawrence kwam mede door een 12- en 17-darter op een 4-0 voorsprong. In leg 5 kwam de Engelsman toch op het scorebord, via een 73-finish werd het 4-1. Een leg later maakte Maendl-Lawrence het af in zijn eigen leg, met een 87-finish verzekerde hij zich van zijn tweede WDF-titel van 2023.

Bij de dames maakte Rhian O’Sullivan haar favorietenrol waar. De Welshse verloor op weg naar de finale geen enkele leg. In de finale versloeg ze de Zwitserse Sylvia Schlapbach met 5-1. De jeugdtitel ging naar de Ierse Adam Dee, die landgenoot Robbie Curran met 4-2 versloeg.

Helvetia Open

Zondagochtend begonnen 169 heren, 25 dames en 24 jeugdspelers aan het ‘Silver’-gerankte Helvetia Open. De nummer één geplaatste Neil Duff ging al in zijn eerste partij onderuit, Marcel Gugger versloeg hem met 4-3. In totaal wisten zes geplaatste spelers niet de laatste 32 te halen.

Dit lukten de Nederlanders Alexander Merkx en Sjors Kolvers wel. Kolvers verloor bij de laatste 16 met 4-0 van Marcel Walpen, terwijl Merkx knap de halve finale bereikte. Merkx was bij de laatste 16 t sterk voor Mike Gillet, waarna Mark Barilli in de kwartfinales werd verslagen. In de halve finales kwam Merkx nog met 2-1 voor, maar uiteindelijk bleek Liam Maendl-Lawrence met 4-2 te sterk en bereikte zo zijn tweede finale van het weekend. In de andere halve finale versloeg Walpen met 4-1 landgenoot Thomas Junghans.

Walpen begon sterk aan de finale, met een 17- en 14-darter nam hij een 2-0 voorsprong. Maendl-Lawrence kwam meteen met een antwoord, hij won de volgende twee legs in 14 en 16 pijlen om er 2-2 van te maken. Beide heren hielden vervolgens hun eigen leg met een 100+ finish (Walpen 119, Maendl-Lawrence 105) voor 3-3. In de zevende leg plaatste de Duitser de nodige break, via dubbel 8 kwam hij op een 4-3 voorsprong. In de achtste leg maakte Maendl-Lawrence het in stijl af, een 111-finish in 12 darts zorgde ervoor dat hij de dubbel pakte in Zwitserland!

Bij de dames won de 16-jarige Sophie McKinlay haar allereerste WDF-titel bij de dames. In de finale versloeg ze de Duitse Monique Lessmeister met 5-3. Lessmeister was in de halve finales nog knap te sterk voor Rhian O’Sullivan met 4-2. McKinlay was ook bij de jeugd succesvol, daarbij versloeg ze Robbie Curran met 4-1 in de finale.

Canterbury Open

Zondag stond in Nieuw-Zeeland het jaarlijkse Canterbury Open op het programma. Een totaal van 100 heren en 38 dames streden om de titels. Bij de heren waren wederom Haupai Puha en Ben Robb de grote favorieten voor de titel. Puha maakte zijn favorietenrol waar door de finale te halen. In de halve finale rekende hij af met Brian Corbett. Aan de andere kant van het schema verloor Robb verrassend met 4-3 van Mark Cleaver in de kwartfinales. Cleaver bereikte de finale echter niet, Jonathan Tata versloeg hem met 4-2.

Nadat de eerste drie legs van de finale met de darts meegingen, plaatste Puha in leg 4 de break voor een 3-1 voorsprong. Dit vervolgde hij door met dubbel 16 de break te verzilveren en op een 4-1 voorsprong te komen. In leg 6 maakte ‘Hopes’ het gelijk af, via dubbel 10 pakte de Nieuw-Zeelander zijn derde WDF-titel van 2023.

Bij de dames won Nicole Regnaud haar tweede WDF-titel op een rij. Wendy Harper besloot om het toernooi over te slaan, waardoor er kansen lagen voor diverse andere spelers. Regnaud verloor geen enkele leg op weg naar de finale. In de finale kreeg ze ook weinig tegenstand van Tara Mears en versloeg haar met 4-0 om zo haar titel met succes te verdedigen.