Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Richard Veenstra

WDF WK: acht Nederlanders op weg naar Lakeside

Met nog maar tien toernooien te gaan tot de cut-off voor het WDF WK lijken er acht Nederlanders al zeker van het eindtoernooi. Wie halen Lakeside nog meer?

November is inmiddels alweer op de helft, en nog steeds is er weinig tot geen informatie over het WDF WK 2023. Het toernooi lijkt plaats te gaan vinden, dat heeft de WDF laten weten, maar over de datum bestaan nog grote vraagtekens. Ondertussen gaat de strijd om de plekken op dit toernooi wel verder. Nog tien toernooien staan er op de agenda: wie staan er goed voor?

Mannen

Maar twee Nederlandse deelnemers bij de mannen op het WDF WK van dit jaar was aan de lage kant, maar volgend jaar zullen er van oudsher weer een stuk meer van onze landgenoten actief zijn op Lakeside. Jelle Klaasen verzekerde zich met het winnen van de Dutch Open al snel van een plek, terwijl Chris Landman, Alexander Merkx en Moreno Blom al meer dan genoeg punten binnen haalden om ook naar Engeland af te mogen reizen. Merkx en Blom wonnen dit jaar beide hun eerste WDF-toernooi en zullen dus ook hun debuut op een WK gaan maken. Richard Veenstra sprokkelde, nadat hij dit jaar de halve finale haalde op het WK, ook de nodige punten binnen, waardoor hij ook terug zal keren.

Neil Duff heeft na het winnen van de wereldtitel nog een hoop punten binnengesleept, waardoor hij op dit moment de nummer één positie bezit. Luke Littler, die vorig jaar op 15-jarige leeftijd zijn debuut maakte, heeft ook voor volgend jaar weer een positie als geplaatste speler bemachtigd. Met Jamie Lewis, Kai Fan Leung, Dave Pallett, Nick Kenny en Ryan Murray staan er vijf spelers op de virtuele lijst die ergens in de afgelopen drie jaar een tourkaart in bezit hadden. Sebastian Bialecki, het grote talent uit Polen, weet wel al dat hij verzekerd is van een plek: door het winnen van de Denmark Open kreeg hij automatisch een startbewijs.

Shaun McDonald bezit op dit moment het laatste plekje via de ranglijst, maar de Schot wordt flink op de hielen gezeten. Dennie Olde Kalter is één van de mannen die de jacht op hem hebben geopend, terwijl ook Paul Lim nog niet kansloos is. Naast de top 40 van de ranglijst zijn staat Jim Widmayer op een WK-plek van de regionale ranglijst in de Verenigde Staten, terwijl Reece Colley, Sebastian Bialecki en Ricky Nauman ook al zeker zijn. De laatste vier plekken zullen uiteindelijk worden verdeeld in een kwalificatietoernooi in Assen.

Vrouwen

Aileen de Graaf en Anca Zijlstra zijn al jaren de twee beste Nederlandse dartsters en dat laten ze ook dit jaar weer zien. Met nog tien toernooien te gaan bezetten zij plek 4 en 5 op de ranglijst: het WK is al lang binnen. Aletta Wajer voegt zich als derde Nederlander hierbij. Wajer won dit jaar al drie toernooien bij de WDF en lijkt het WK daardoor niet meer te kunnen mislopen.

Fallon Sherrock zorgde vorig jaar voor veel gedoe door eerst niet, dan weer wel, en uiteindelijk toch niet deel te nemen aan het WDF WK. Dit jaar zal dit probleem er niet zijn: ‘The Queen of the Palace’ speelt nog maar weinig WDF-toernooien. Beau Greaves doet dit wel: de 18-jarige wint daarnaast bijna elk toernooi dat ze speelt, waardoor zij al verzekerd is van de 1e plek op de ranglijst. Lisa Ashton lijkt terug te keren, nadat ze vorig jaar miste omdat ze een tourkaart had. Mikuru Suzuki zal mogelijk nog aan de bak moeten: de Japanse staat op dit moment nipt op een plek, maar zou het WK nog kunnen mislopen als twee speelsters haar passeren.

Naast de top 20 van de ranglijst zullen ook Victoria Monaghan en Paula Murhphy zich plaatsen voor het WK, waarna er nog twee plekken te verdienen zijn in Assen tijdens het kwalificatietoernooi.

Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (Tip Top Pics)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *