Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Jonny Clayton - Dutch Darts Championship 2024

Wéér finale voor Wesley Plaisier: Jonny Clayton stopt Nederlander

Jonny Clayton heeft voor de zesde keer in zijn carrière een Players Championship-titel gewonnen. De Welshman was in de finale de baas over de wederom sterke Wesley Plaisier: 8-5.

Hoe verging de dag?

In Milton Keynes draaide het deze woensdag maar om één ding: welke spelers zouden op het laatste moment nog de World Matchplay halen? James Wade wipte na Players Championship 13 weer over Kevin Doets heen, waardoor de Nederlander vandaag een uitschieter nodig had. ‘Hawkeye’ werd echter snel uit zijn droom geholpen: in de eerste ronde was Steve Beaton ruim te sterk (6-2). Wade, en ook Gilding, streepten zo snel een concurrent weg. De twee Engelsen leken onbedreigd hun tickets te kunnen gaan boeken, totdat zich alsnog een kanshebber meldde: Cameron Menzies.

De excentrieke Schot had een titel nodig om naar Blackpool te mogen, maar na zeges op Michael Smith én Luke Humphries behoorde dat ineens tot de mogelijkheden. Nadat ook Damon Heta werd verslagen in de kwartfinale leek de weg open te liggen, maar Jonny Clayton wierp zich er voor. De Welshman versloeg ‘Cammy’ met 7-3, waardoor er een strik om het deelnemersveld van de World Matchplay kon. Met een gemiddelde van 107.32 liet hij eerder tegen Dom Taylor zien ook weer in vorm te zijn, al was het landgenoot Robert Owen die het hoogste gemiddelde van de dag noteerde: 115.85. De 111.48 van Ryan Joyce in zijn kwartfinale is ook zeker het vermelden waard.

Toch was er nog een heel ander verhaal dat de aandacht kreeg: voor de tweede dag op rij stootte Wesley Plaisier door naar de finale. De Nederlander leek niet last te hebben van zijn nederlaag tegen Ross Smith op dinsdag en versloeg onder andere Gerwyn Price (6-4) en Steve Beaton (6-2) op weg naar iets zeldzaams. Na Krzysztof Ratajski in 2018 werd hij de tweede speler zonder tourkaart die twee finales op rij haalde.

Finale

Zo’n spectaculaire finale als op dinsdag kon het bijna niet worden, maar Wesley Plaisier en Jonny Clayton zorgden ook vandaag voor een wedstrijd van wereldklasse. Nadat de Welshman in de beginfase snel een gat sloeg na een aantal missers op de dubbels van Plaisier, haakte de Nederlander aan met een 13-darter. Een 161-finish voor een 12-darter volgde, waarmee het gemiddelde van beide mannen weer ruim boven de 100 schoot. Met een 11-darter deed Clayton zijn duit in het zakje: ‘The Ferret’ zijn gemiddelde kroop even zelfs richting de 110, terwijl hij de stand op 7-3 zette. Met twee 12-darters op rij, afgemaakt met finishes van 121 en 122, sputterde Plaisier nog flink tegen, maar ook vandaag moest hij zijn meerdere erkennen in een wereldtopper. De tweede matchdart van Clayton was raak, waardoor de nummer tien van de wereld zijn zesde Players Championship-titel mocht bijschrijven.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Wesley Plaisier: 100.36 / 33%
Jonny Clayton: 106.05 / 50%

Nederlanders

Wesley Plaiser redde de Nederlandse eer, want voor de rest van onze landgenoten zat de dag er al vrij snel op. Op de verliezend finalist na kwam niemand voorbij de laatste 64, iets wat dit jaar nog niet eerder gebeurde. Danny Noppert (6-3 tegen Justin Hood), Dirk van Duijvenbode (6-3 tegen Dom Taylor) en Gian van Veen (6-1 tegen Niels Zonneveld) verloren alle drie al in ronde één, terwijl Raymond van Barneveld in ronde twee verloor van Mario Vandenbogaerde (6-4).

Uitslagen

Kwartfinales
Ryan Joyce 6-1 Josh Rock
Wesley Plaisier 6-2 Graham Usher
Cameron Menzies 6-3 Damon Heta
Jonny Clayton 6-4 Martin Schindler

Halve Finales
Wesley Plaisier 7-4 Ryan Joyce
Jonny Clayton 7-3 Cameron Menzies

Finale
Jonny Clayton 8-5 Wesley Plaisier

Voor de volledige uitslagen, klik hier.

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *