Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Jonny Clayton

Weergaloze Jonny Clayton wint World Grand Prix

Jonny Clayton heeft na een geweldige finale de World Grand Prix op zijn naam geschreven. De Welshman finishte op een ongelofelijk sterke manier en wist Gerwyn Price constant van zich af te houden.

Voor het eerst in de geschiedenis van de PDC stond er een TV finale tussen spelers uit Wales op het programma. Gerwyn Price bevond zich al even bij de wereldtop, Jonny Clayton mag zich ook al een jaar een absolute topspeler noemen. Beide mannen rijgen de titels aan elkaar, maar nu troffen ze elkaar voor het eerst dan ook op TV in een finale. Ondanks dat ze goede vrienden zijn beloofde dit vuurwerk te worden. Price leek meteen een eerste klap uit te delen door te breken, maar twee legs later (inclusief een 12-darter) had Clayton de schade hersteld. ‘The Ferret’ volgde dit ook nog op met een 17-darter, waardoor de eerste set naar hem ging.

Ongelofijk sterke Clayton deelt klap na klap uit

Niks aan de hand voor Price: hij mocht de volgende set zelf beginne. Hij opende echter niet meteen en zag Clayton ook nog eens beginnen met 152. Hij verloor zo de leg ook, en met een 15-darter een leg later verzilverde Clayton de break. Uit het niets toverde Price een 11-darter tevoorschijn en door nu zelf een break te plaatsen sleepte hij er een beslissende leg uit. Het leverde hem niks op: Clayton brak hem in 14 pijlen en verdubbelde de voorsprong. Ineens waren er wel problemen voor Price. Hij kon aan de bak en deed dat ook meteen door in set drie meteen in de eerste leg te breken. Wat hierna volgde was weergaloos: eerst toverde Clayton een 170-finish uit de hoge hoed (met Price wachtend op 40), een leg later gooide hij 164 uit (met Price wachtend op 24). Hoe goed Price nu ook stond te spelen, hij kwam er gewoon niet aan te pas. Hij sleepte er nog wel een beslissende leg uit, maar doordat Clayton ‘gewoon’ een 13-darter gooide was ook dit niks waard. De stand kwam op 3-0.

‘The Ferret’ niet te stoppen door ‘The Iceman’

Clayton zat op rozen. ‘The Ferret’ was oppermachtig en ook in set vier begon hij sterk. Een 15-darter leverde hem meteen een break op, die hij met een 18-darter ook verzilverde. Price blijft echter een vechter en ook hier liet hij dat zien. Met legs in 14 en 16 pijlen sleepte hij ook hier er een beslissende leg uit, en dit keer wist hij die wel te winnen. Ondanks dat hij niet open was in zijn eerste beurt gooide hij toch een 17-darter, met een behulp van een hele sterke 180. Hij moest eerst nog wel een setdart overleven: Clayton miste de bull voor een 130-finish. Price deed zo het minimale om er nog een beetje een wedstrijd van te maken, maar Clayton leek er niks om te geven. Hij ging gewoon door met waar hij bij gebleven was: legs winnen. Hij begon roestig met een 20-darter, maar een 12-darter maakte dit ruim goed. Price won nog wel weer een leg, maar een 110-finish van Clayton leverde hem de set op. Er leek geen houden aan de Welshman. Dit liet hij maar weer eens zien in set zes: nadat hij Price brak in 15-pijlen gooide hij een leg later wéér een enorme finish, dit keer een 152 (met Price wachtend op 40). Het matchpoint was bereikt. Price wist nog één leg te winnen met een 102-finish, maar daarna was de titel voor Clayton een feit. Met nog maar eens een 100+ finish, dit keer een 116, sleepte hij de kroon binnen. Wat een prestatie van de Welshman, die op de wereldranglijst stijgt naar positie zeven.

Gerwyn Price: 92.47 / 40%
Jonny Clayton:
94.44 / 44.74%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *