Search
Michael Smith - Belgian Darts Open 2023

Wereldkampioen Michael Smith wint Players Championship 13

Op de warme maandagmiddag om 13:00 begon de 13e Players Championship. Onder de 128 deelnemers zaten 25 Nederlanders die wisselende resultaten boekte. Na een spannende finale, die de kant op leek te gaan van Gary Anderson, won Michael Smith deze toch met 8-7.

Players Championship 13

In de eerste ronde zette Gerwyn Price meteen de toon door met 113.57 gemiddeld te winnen van Mensuur Suljovic met 6-1. In diezelfde ronde won Damon Heta met 103.66 gemiddeld en diezelfde uitslag van de Ier Dylan Slevin. Josh Rock won maar nipt met 6-5 van Josh Payne en Rowby-John Rodriguez versloeg een geplaatste speler Brendan Dolan (20) met 6-3. Rob Cross (4) verloor nipt met 6-5 van Christian Perez en Kim Huybrechts wist net aan te winnen met 6-5 van ”Bam Bam” Bradley Brooks.

Bij de laatste 64 verloren er veel geplaatste spelers; Steve Beaton verloor met 6-3 van Scott Waites, Thibault Tricole won met een overtuigende 6-0 van Krzysztof Ratajski, Madars Razma wist niet te winnen van de Poolse Radek Szaganski (3-6) en Mike de Decker won met 6-4 en een 103.64 gemiddelde van Mickey Mansell. Stephen Burton won knap en enorm overtuigend met 6-0 van de zevende geplaatste Peter Wright. Josh Rock wist weer 6-5 te winnen, dit maal van Callum Goffin, waarna hij met 6-0 verloor van George Killington bij de laatste 32. Connor Scutt verraste de Europees Kampioen Ross Smith (12) in de eerste ronde door te winnen met 6-1 en 100 gemiddeld. De ronde erna won Scutt opnieuw overtuigend met 6-0 van Keane Barry. Deze lijn trok hij door bij de laatste 32, waar hij met 6-0 won van Mike de Decker en bij de laatste 16 won Scutt met 6-3 van George Killington. In de kwartfinale boekte hij opnieuw een overwinning en dit maal op Christian Perez (6-2), maar in de halve finale was het feest klaar. Hij verloor met 7-3 van de winnaar; Michael Smith.

De Nederlanders

Er deden zowel tourkaarthouders, als mensen aan de top van de challenge tour mee. Chris Landman verloor bij de laatste 128 maar nipt (6-4) van Madars Razma. Gian van Veen, die net een aantal dagen geleden een Development Tour won, wist niet te winnen van de Franse Thibault Tricole (5-6). Luc Peters moest, na een voorsprong, toch zijn meerdere erkennen aan Dimitri van den Bergh met 6-5. In een Nederlands onderonsje won Geert Nentjes overtuigend van Owen Roelofs en Richard Veenstra verloor van Michael Smith met 6-4. Christian Kist won met 6-3 van Scott Mitchell en Kevin Doets won van de 28e geplaatste Simon Whitlock met 6-3 in een mooie wedstrijd. Geert Nentjes verloor van de finalist Gary Anderson met 6-1 bij de laatste 64. Ook was voor Dirk van Duijvenbode deze ronde het eindstation. Hij verloor met 6-5 van Lee Evans. Jurjen van der Velde strandde tegen Ricardo Pietreczko met 6-4.

Niels Zonneveld wist het te schoppen tot de laatste 16, waar hij verloor van Damon Heta met 6-3. In de rondes hiervoor won Zonneveld van Cam Crabtree (6-4), Daryl Gurney (6-2) en Dimitri van den Bergh (6-5). Dit maakt hem, samen met Raymond van Barneveld, de beste Nederlander van de dag. Van Barneveld haalde ook de laatste 16, waar hij verloor van de finalist Gary Anderson. Eerder op de dag behaalde ”Barney” overwinningen op Ronny Huybrechts (6-3), Robert Grundy (6-4) en Stephen Burton (6-4).

De kwartfinales en halve finales

In de eerste kwartfinale won Michael Smith van Danny Lauby met 6-4. Zijn tegenstander van de halve finale werd zoals al eerder genoemd; Connor Scutt, die in de kwartfinale won met 6-2 van Christian Perez. In de andere helft van het schema won Gary Anderson van Chris Dobey met 6-5. De tegenstander van de uiteindelijk finalist werd Damon Heta, die wist te winnen van Gerwyn Price met 6-4.

De halve finales werden dus Michael Smith tegen Connor Scutt. Deze werd gewonnen door de regerend wereldkampioen met 7-3. In de andere halve finale won Gary Anderson met 101.38 gemiddeld van de Australische Damon Heta (ook 7-3).

De finale

Anderson mocht de wedstrijd beginnen en dit deed hij uitstekend met een 180, waarna hij zijn eigen leg houdt in 15 darts. Hierna hield Smith ook zijn eigen leg met een 16-darter. In de derde leg kon Smith breken met een 12-darter, maar hij miste dubbel 3. Hierna bleef hij missen waardoor Anderson uiteindelijk toch zijn eigen leg hield in 23 darts. De drie legs hierna waren ook voor Anderson in 15, 15, en 13 darts. Het werd 5-1 voor ”The Flying Scotsman”. Smith vocht terug en won vierl legs op rij, hij maakte zelfs 5-5. Deze Legs waren in 15, 14, 12 (met 121-finish˜) en een 13-darter. De vier legs hierna gingen met de darts mee zonder spannende finishes. In de laatste leg, op 7-7, wist Smith te breken met een 116-finish voor de wedstrijd voor een 15-darter. Anderson stond toen in zijn eigen leg te wachten op 106. Het werd 8-7 voor de regerend wereldkampioen; Michael Smith.