Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Wessel Nijman

Wessel Nijman en McKinstry geschorst na matchfixing

Opvallend nieuws op de dinsdagochtend: de DRA (Darts Regulation Authority) heeft Kyle McKinstry en Wessel Nijman op non-actief gesteld. Beiden zijn verdacht van matchfixing.

Nijman en McKinstry zijn de afgelopen maanden actief geweest in de Modus Icons of Darts League, een online darts competitie. Hier gingen zij dan ook ‘de fout in’.

Aangezien het darten volledig stil stond op dat moment, was deze online competitie de perfecte plek om alsnog op sportwedstrijden te wedden. Twee wedstrijden vielen op bij de wedkantoren waar er opvallend op werd gegokt. Op 14 mei 2020 verloor Wessel Nijman met 0-4 van David Evans. Nijman wordt verdacht deze wedstrijd opzettelijk te hebben verloren.

Wessel Nijman

Ondanks dat de Modus Icons of Darts League niet geaffilieerd is met de PDC, is de Nederlander alsnog op het matje geroepen bij de DRA. De DRA stelt regels op en handhaaft haar regels, zo ook in de PDC. Een onderzoek naar matchfixing is gestart, waardoor Nijman geschorst is voor alle toernooien die gereguleerd zijn door de DRA.

Dit kan fatale consequenties met zich meebrengen voor de carrière van Nijman. Nijman schreef dit jaar een Development Tour op zijn naam, en staat op plek 2 op de Development Tour Order of Merit. Theoretisch staat de Nederlander dus op een WK-plaats én een Tourkaart.

Dit alles kan hij vergeten als de zitting van de DRA niet is afgedaan vóór 25 t/m 28 september, de data waar de volgende (en misschien laatste) Development Tour toernooien gepland staan.

Nijman reageert tegenover RTL7 Darts: “Ik wil bij deze graag in het openbaar mijn oprechte spijt betuigen en verontschuldigingen aanbieden voor de fout die ik heb gemaakt met betrekking tot het aangaan van weddenschappen en het betrokken zijn bij match-fixing.”

Kyle McKinstry

Naast Nijman is ook Kyle McKinstry verdacht van matchfixing in dezelfde online darts league. De Noord-Ier die afgelopen jaar een sterk optreden maakte op de UK Open, wordt verdacht van matchxing in opvallend genoeg ook een wedstrijd tegen David Evans. Hij verloor op 30 april met 0-5 van Evans. Ook op deze wedstrijd werd er opvallen gegokt.

McKinstry heeft het nog bonter gemaakt dan Nijman. De nummer 99 van de wereld werkte onvoldoende mee aan het onderzoek van de DRA door bepaalde informatie achter te houden.

Bij de PDC is de Noord-Ier alleen actief op de Challenge Tour, waar hij in 2019 nog een toernooi wist te winnen. In 2020 bezit hij positie 27 op de Challenge Tour Order of Merit.

Image courtesy of FOTO: Jos Groen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *