West stunt en verslaat MVG, Whitlock verrast Wright

Het EK is maar een kort toernooi en daarom werd vrijdagavond al begonnen aan ronde 2, nadat op de middag een einde kwam aan de eerste ronde. De spelers die op donderdag hun wedstrijd hadden gewonnen mochten aan de bak, en net als op de vrijdagmiddag werden er een aantal grote namen verrassend uitgeschakeld. Lees hier meer.

Joe Cullen 10-4 Michael Smith
De eerste wedstrijd van de avond ging tussen twee Engelsmannen die beide dit jaar goed in vorm zijn. Cullen plaatste zich als vijfde voor dit toernooi, terwijl Smith eerder dit jaar de Premier League finale wist te winnen. Als nummer 7 van de wereld leek Smith ook de favoriet. Cullen mocht beginnen en wist zijn leg ook in 17 darts te houden. Met 22 pijlen wist hij ook de leg van Smith af te pakken, nadat ‘Bully Boy’ 10(!) pijlen op een dubbel mistte. Cullen kwam daarna snel op een 4-0 voorsprong, maar Smith wist net voor de pauze nog iets terug te doen. Van de volgende 4 legs won Smith er 3, waarna de spanning bij een stand van 5-4 weer volledig terug leek. Niets was minder waar. Cullen denderde over Smith heen en won alle 6 legs die volgden, mede door een 11-darter en een 12-darter om de wedstrijd te winnen. Zo werd Smith, net als op de World Matchplay en de World Grand Prix, al voor de kwartfinale uitgeschakeld.

Joe Cullen: 94.02/40%
Michael Smith: 91.92/13.79%

Simon Whitlock 10-6 Peter Wright
Twee deelnemers uit de Premier League 2018 kwamen tegen elkaar te staan in de tweede wedstrijd van de avond. Simon Whitlock en Peter Wright zullen beide niet heel snel hieraan terugdenken, nadat ze respectievelijk op plek 8 en 7 eindigden. Wright versloeg Whitlock al op de World Matchplay en kon als favoriet worden aangeduid. Echter kwam dit, net als in de eerste wedstrijd van de avond, niet uit. Voor de pauze werd alleen de laatste leg in vijf beurten uitgegooid en Whitlock deed dit het beste, 3-2. Met een 14 en 17-darter kwam Whitlock zelfs op een 5-2 voorsprong. Wright wist zijn niveau van de eerste ronde geen moment te halen en kwam goed weg dat het bij de tweede pauze slecht 6-4 voor Whitlock was. Vier legs later stond het 8-6, waarna Whitlock alsnog even zijn klasse toonde. Met finishes van 136 en 101 besliste hij de wedstrijd.

Simon Whitlock: 89.83/31.25%
Peter Wright: 86.82/37.5%

Richard North 2-10 Rob Cross
Richard North zorgde op donderdagavond voor een daverende verassing door Ian White met 6-1 te verslagen en hij werd hiervoor beloond met een wedstrijd tegen Rob Cross. De wereldkampioen versloeg Noppert, maar overtuigde nog niet. Dit gebeurde nu ook niet, maar toch wist hij ruim te winnen. North hielp hierbij een handje, door dramatisch te gooien op de dubbels. In de pauze stond het 4-1 voor Rob Cross, die in leg 4 een 142 finish wist te gooien. Met een 17-darter kwam North op 4-2, maar daarna lukte niks meer. 17 pijlen mistte hij op de dubbels, waardoor Cross zonder goed te spelen makkelijk wist te winnen. Drie keer won hij een leg in 14 darts, terwijl al zijn finishes onder de 60 waren.

Richard North: 89.47/10.53%
Rob Cross: 93.06/45.45%

Michael van Gerwen 7-10 Steve West
De laatste wedstrijd van de avond kende ook de grootste verrassing. Steve West, de nummer 26 van de wereld, wist Michael van Gerwen te verslaan. Al vroeg in de wedstrijd leek er een stunt aan te komen, nadat West bij de pauze met 4-1 voor stond. MVG stond op dat moment onder de 82 gemiddeld te spelen. Van Gerwen zette na de pauze even aan en wist vrij eenvoudig terug te komen tot 5-5. Daarna ging het alsnog mis. West wist 3 legs op een rij te winnen, met onder andere een 126 finish op dubbel 12. Weer zette Van Gerwen even aan met een 11-darter en een 16-darter, maar daarna maakte West een einde aan de wedstrijd. Hij won de laatste 3 legs en boekte zo een van de grootste overwinningen in zijn carriere.

Michael van Gerwen: 95.27/33.33%
Steve West: 96.36/39.13%

Image courtesy of FOTO: Kelly Deckers (PDC)