Peter Wright

Wright eenvoudig door, Sampson verrast Barry

Peter Wright heeft de jacht op titelverdediging geopend met een simpele overwinning op Mickey Mansell, terwijl Keane Barry verrassend verloor van Grant Sampson.

Mickey Mansell vs Ben Robb

Aan het lange wachten kwam eindelijk een einde: met Mickey Mansell tegen Ben Robb barste het PDC WK 2023 los. De Noord-Ier weet dit jaar bij vlagen tot een topniveau te komen, en dat bleek meteen in de eerste set. Met legs in 14, 12 en 14 pijlen snelde hij naar een 1-0 voorsprong met een gemiddelde van 110+. Robb moest even bijkomen, maar deelde in de tweede set de klappen uit. Mansell zakte helemaal weg, waardoor de Nieuw Zeelander deze set met 3-0 won.

Ook de derde set van het WK werd totaal niet spannend. Met een 18-darter hield Mansell, de eerste leg, waarna hij in 17 pijlen brak. Robb miste 146 maar nipt op dubbel 16 en daar betaalde hij meteen de prijs voor. Mansell won ook zijn eigen leg en dus de set. De ‘Clonoe Cyclone’ brak daarna zijn tegenstander meteen. De zege kwam steeds dichterbij, maar vier misser op de dubbels lieten Robb weer in de wedstrijd. Met een 118-finish nam ‘Big Rig’ weer het initiatief, maar nadat hij één setdart miste, kwam er een beslissende leg. Weer kreeg Robb hierin één pijl voor 2-2, maar ook deze ging mis. Mansell profiteerde en gooide tops. Een prima overwinning voor de Noord-Ier.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Mickey Mansell: 92.49 / 47.4%
Ben Robb: 89.13 / 38.5%

Keane Barry vs Grant Sampson

In de tweede ronde nam de getalenteerde Keane Barry het op tegen de Zuid-Afrikaanse debutant Grant Sampson. Het was Sampson die de wedstrijd mocht beginnen, maar het was Barry die op het begin sterker oogde. De Ier won de eerste twee legs en kreeg in de derde leg twee pijlen op de dubbel om de set al naar zich toe te trekken. Dit lukte niet, hierdoor hield Sampson in 17 darts zijn eigen leg. Een 75-finish in 14 darts zorgde een leg later voor de rebreak. Sampson hield vervolgens ook zijn zenuwen in bedwang in de vijfde leg en pakte met een 60-finish alsnog de set.

Dit goede gevoel hield de Zuid-Afrikaan vast, mede dankzij een 125-finish won hij de eerste twee legs van de tweede set. Toch gaf Barry niet op, met een 14-darter hield hij zijn eigen leg. In de vierde leg kreeg Sampson meerdere pijlen op de dubbel voor de set, maar werden gemist. Hierdoor kon Barry in 22 darts toch terug breaken naar 2-2. Uiteindelijk was het in de beslissende set opnieuw ‘The Samurai’ die toesloeg, met twee scores van 140 en dubbel 6 kwam hij op een 2-0 voorsprong in sets.

In de derde set deed ‘Dynamite’ toch wat terug. Nadat beide heren hun eigen leg hielden, produceerde de Ier een 18-darter voor de break waarna hij Barry via dubbel 5 de set naar zich toe trok. Dit goede gevoel nam hij mee naar set 4 en brak Sampson meteen in de eerste leg. Echter kon hij dit geen goed gevolg geven, de Zuid-Afrikaan brak met een 15-darter meteen terug naar 1-1. Hij verzilverde de break een leg later ook, in 14 darts kwam hij op matchpoint. Barry moest zijn eigen leg houden om een grote stunt te voorkomen, dit lukte niet. Mede dankzij zijn vierde 180’er van de partij en een knappe 64-finish boekte Sampson een 3-1 (3-2,3-2,1-3,3-1) overwinning in sets bij zijn WK-debuut!

Grant Sampson: 77,29 / 22,7%
Keane Barry: 78,35 / 22,9%

Peter Wright vs Mickey Mansell

Verkleed als Grinch keerde Peter Wright terug in Ally Pally. De Schot wil zijn titel gaan verdedigen en mocht zijn WK openen tegen Mansell. De Noord-Ier speelde nog een goede partij aan het begin van de avond, maar aan het einde van de avond was het er niet meer. In de eerste set won hij nog wel een leg, maar zag hij Wright met legs in 14, 15 (121-finish) en 15 met gemak op 1-0 komen.

Ook in de tweede set gaf Mansell nog maar weinig tegenstand. Twee keer miste hij een pijl op een dubbel (één keer op de bull), maar meer kon hij ook niet doen. Wright kon zonder goed te spelen de legs oprapen, waardoor hij op 2-0 kwam. Ook de derde set werd daarna een eenvoudige prooi voor ‘Snakebite’. Een 23-darter van de Schot bracht zijn gemiddelde nog wat verder omlaag, maar met een 126-finish, gevolgd door een 15-darter, zorgde hij toch nog voor een klein hoogtepuntje. Wright keert terug na de kerst.

Peter Wright: 88.34 / 39.1%
Mickey Mansell: 77.5 / 14.3%

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)