Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Peter Wright

Wright finalist na geweldige halve finale tegen Anderson

Nadat Michael Smith de Engelse halve finale tegen James Wade in zijn voordeel had beslist, was het tijd voor de Schotse halve finale van vanavond. Gary Anderson en Peter Wright mochten gaan uitmaken wie in de race zou blijven voor het wereldkampioenschap.

Wright zorgt meteen voor de break

De laatste halve finale van de avond werd begonnen door Gary Anderson, die met een 84-finish zijn leg wist te behouden. Ook Wright wist de eerste leg die hijzelf mocht beginnen te behouden. Met een 15-darter kwam ‘Snakebite’ op 1-1 in legs. De derde leg ging niet met de darts mee. Anderson kreeg zijn leg niet binnen 5 beurten uit. Iets wat Wright wel lukte, want met een 13-darter ging de derde leg naar Wright. De break werd verzilverd en de set werd gewonnen door Wright, nadat hij de vierde leg besliste met een 62-finish.

Wright verdubbelt zijn voorsprong

Met de break voorsprong op zak mocht Wright gaan beginnen aan de tweede set. ‘Snakebite’ miste 2 darts vanaf 54 voor de eerste leg, waarna Anderson toesloeg en met een 116-finish voor de break zorgde. Lang kon Anderson niet genieten van de break voorsprong. De 164 punten waren nog iets teveel van het goede, maar de daarna overgebleven 25 punten gingen wel uit voor Wright: 1-1. In de derde leg kon Anderson de scores van Wright niet bijhouden. Met een keurige 11-darter ging de derde leg naar ‘Snakebite.’ In leg 4 was het weer de beurt aan Anderson om scorend weg te lopen bij zijn tegenstander, wat resulteerde in een 2-2 tussenstand in legs. De vijfde en tevens laatste leg werd begonnen door Wright en ook gewonnen door Wright. Met een 14-darter kwam ‘Snakebite’ op een 2-0 voorsprong in sets.

Wright breekt opnieuw, Anderson doet wat terug

Na de tweede onderbreking was het Anderson die de partij mocht hervatten. ‘The Flying Scotsman’ wist zijn eigen leg met een 18-darter te behouden. Ook Wright liet zich niet breken. Zijn leg ging uit in 17 darts en de stand in deze set was weer gelijk. Beide heren gooiden een scorend goede derde leg, maar het was Wright die als eerst een kans kreeg op de dubbel. Met een 76-finish in 12 darts zorgde Wright voor de break voorsprong. Anderson kreeg 2 darts om terug te breken, maar miste de dubbel 20 en 10. Wright had zichzelf op 36 geparkeerd en pakte, voor de tweede keer deze partij, de set af van Anderson.

Wright mocht de vierde set beginnen, maar kon niet voorkomen dat Anderson meteen de break plaatste. Met een 15-darter ging de leg naar Anderson. Anderson wist de break te verzilveren en kwam met een 76-finish op een 2-0 voorsprong in legs. Wright deed in de derde leg nog wel wat terug. Met een mooie 138-finish ging de leg naar ‘Snakebite.’ Toch gaf Anderson deze voorsprong niet meer uit handen. Wright voerde de druk nog wel even op, maar met een 92-finish via tweemaal de dubbel 18 kwam ook Anderson op het scorebord: 3-1 in sets.

Anderson finishend sterk

Anderson mocht de vijfde set beginnen, maar het was Wright die meteen voor de break zorgde. Met een 14-darter ging de eerste leg naar ‘Snakebite.’ De break werd echter niet verzilverd door Wright. Met een 16-darter ging de tweede leg naar Anderson. Anderson was zichtbaar niet tevreden met zijn scores, maar finishend miste hij heel weinig. Met een 64-finish ging de derde leg naar Anderson. Met een 2-1 voorsprong kreeg Anderson 1 pijl voor de set vanaf 105. Via bulls-eye, 15 en de dubbel 20 was de leg en tevens de set een prooi voor Anderson.

Twee ijzersterke sets

Anderson had inmiddels 2 sets op rij gewonnen, waardoor het zaak werd voor Wright om weer eens wat terug te doen. Met een 10-darter begon Wright uitstekend aan de set. Dat Wright met het goede gevoel begon aan deze set, bleek wel in de tweede leg. Wright miste de 9-darter op de dubbel 12, maar met een 12-darter ging ook de tweede leg naar ‘Snakebite.’ Anderson deed in de derde leg wat terug door een 15-darter te produceren. Wright pompte er in de vierde leg nog maar eens tweemaal een 180-score in en met een 15-darter ging de zesde set naar Peter Wright.

Nog steeds speelden beide heren een 100+ gemiddelde. Anderson krikte zijn gemiddelde nog maar weer eens iets verder op, want met een 11-darter opende hij de zevende set. Ook Wright deed een keurige duit in het zakje. Met een 12-darter trok Wright de stand in de zevende set weer gelijk. Wright kreeg in de derde leg 1 pijl om Anderson te breken, maar 116 werd niet uitgegooid. De leg ging alsnog naar Anderson, die 5 uitgooide. In de vierde leg was het de beurt aan Anderson, die pijlen kreeg voor de break. ‘The Flying Scotsman’ wist de break wel te plaatsen en kwam hiermee terug tot 4-3 in sets.

Wright nadert eindstreep

Na de onderbreking kreeg Anderson de kans om Wright te breken, maar hij miste 156 op de dubbel 18. Wright wist hierdoor de leg te behouden met een 17-darter. Anderson hield met 168 geen finish over in de tweede leg, waardoor Wright een pijl kreeg om te breken vanaf 85. Wright miste, maar ook Anderson kreeg zijn dubbel er niet in. Wright mocht het hierdoor nog een keer proberen en met een 14-darter was de break dan ook een feit. Het was echter Anderson die meteen voor de re-break zorgde met een hele knappe 101-finish. Hierna trapte Anderson het gas nog eens goed in, maar ook Wright wist goed te volgen. Anderson kreeg 1 pijl vanaf 124, maar de dubbel 11 werd gemist. Wright raakte hierna de dubbel 16 en kwam op 1 set afstand van een finaleplaats.

Anderson komt terug, Wright maakt het af

Gary Anderson mocht geen set meer verliezen deze partij, anders zou de finale aan zijn neus voorbij gaan. Hij begon in ieder geval goed aan de negende set, want met een 15-darter ging de eerste leg naar ‘The Flying Scotsman.’ Wright zette de achtervolging in en met een 17-darter bracht hij de stand weer op 1-1 in legs. Ook leg 3 ging met de darts mee. Met een 16-darter ging de leg naar Anderson. De druk werd in de vierde leg goed opgevoerd door Anderson, die ook als eerst op een finish kwam. Met 2 opeenvolgende 180’ers kwam ‘The Flying Scotsman’ op 41 en ging de set met een 11-darter naar Anderson.

De tiende set werd begonnen door Wright en met een 13-darter ging de eerste leg naar ‘Snakebite.’ Anderson moest zijn tegenstander ergens zien te breken, maar moest ook zorgen dat hij zijn eigen leg niet inleverde. Met een 16-darter behield Anderson zijn leg en kon hij zijn achtervolging vervolgen. Wright wist natuurlijk ook dat zijn eigen legs hem een finaleplaats zouden opleveren, maar het was Anderson die een gevoelige tik uitdeelde in de derde leg. Met een 104-finish had Anderson de broodnodige break te pakken. Wright sloeg echter meteen terug. Met een 14-darter werd de stand 2-2 in legs en mocht Wright gaan gooien voor de wedstrijd. Wright begon de laatste leg van de tiende set met zijn vierentwintigste 180-score en ook Anderson opende met een 180. Vanaf 116 kreeg Wright de eerste matchdart en deze werd meteen gegooid. Peter Wright mag het in de WK-finale gaan opnemen tegen Michael Smith!

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Peter Wright: 104,38 / 42,3%
Gary Anderson: 102,72 / 43,5%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *