Wright voor tweede keer naar de finale na inzinking Price

Maandagavond stonden de nummer  3 (Price) en de nummer 7 (Wright) van de wereldranglijst tegenover elkaar. Gerwyn Price leek vooraf de favoriet en zou dolgraag het WK winnen want naast de titel zou hij dan ook naar de tweede plaats op de wereldranglijst gaan. Peter Wright zou graag zijn tweede finale op de WK willen behalen na de verloren finale tegen Michael van Gerwen in 2014.

Gerwyn Price – Peter Wright 3-6  (2-3  3-2  3-1 1-3  2-3  3-1  2-3  1-3  2-3)
Price mocht de wedstrijd beginnen maar deed dat zwak, Wright begon eveneens zwak waardoor de “Iceman” in 21 darts de leg pakte. Wright kwam direct op stoom door in 12 darts en zijn eerste 180 de tweede leg te pakken. Price kwam ook op het scorebord met 180-ers en gooide direct een 177 er achteraan. Hij behield eveneens zijn leg in 12 darts. Wright maakte geen fout en kwam in 18 darts op 2-2. De beslissende leg mocht Price beginnen maar zag Wright het initiatief pakken door na drie beurten op 81 te komen. Wright pakte de break met een knappe 11 darter om zo de eerste set te pakken. Wright liet dat even persoonlijk weten aan Price door hem even aan te tikken na de wedstrijd (price had vooraf in de media laten weten dat het hem zou verbazen als Wright ook maar een set pakte red.).

De tweede set startte Wright ook sterk door de leg te pakken in wederom 12 darts en een knappe 131 finish (T17/Tops/Tops). De tweede leg was de Schot weer vooruit gesneld maar miste vanaf 16 tops, hij mocht daarvoor terug komen maar miste weer drie darts voor de break. Price pakte het cadeautje vriendelijk uit en kwam in 20 darts op gelijke hoogte. Price moest het niveau echt opkrikken want op dat moment stond hij 20 punten achter in gemiddelde (84 vs 104). De leg van Wright miste Price een 144 finish op dubbel 12 waarop Wright de leg pakte in 13 darts en zo 2-1 voor kwam. Price pakte de leg in 16 darts waardoor de heren weer een vijfde leg moesten gooien. Wright zette de deur open met twee beurten zonder trebbles waardoor Price in stapte en het initiatief greep. Price kreeg drie pijlen voor de set vanaf tops en pakte dubbel 10 met zijn laatste dart. Dit keer was het aan Price om Wright te laten zien dat hij er nog was door tijdens het weglopen van Wright nog even duidelijk richting Wright na te juichen).

De derde set was de set van Price, beide heren gooiden een 180 in de eerste leg, Wright liep achter maar gooide nog een 180 met Price op 16. beide heren missen drie darts voor een dubbel waarop Price alsnog de leg pakte in 17 darts. price kreeg een kans vanaf 72 en pakte deze kans via tops en zo de break. Price mocht vervolgens gooien voor de set Wright kwam voor in deze leg en pakte via een 100 finish in 14 darts de rebreak. In de vierde leg van de set kreeg nu Price de kans vanaf 100 en ook hij gooide deze in twee darts uit en pakte zo de set met 3-1.

De vierde set startte Price prima met zijn vijfde 180 in de leg van Wright maar liet het daarna wat lopen waardoor Wright zijn leg kon behouden in 13 darts. Wright kreeg kansen, mede dankzij zijn zevende 180, de kans om op 2-0 te komen. Dat deed hij in 16 darts met zijn vierde pijl op een dubbel. De derde leg liet Wright er geen onduidelijkheid over bestaan wie tot op dat moment het beste gooiden en pakte de leg overtuigend in 13 darts waardoor de wedstrijd op 2-2 kwam in set.

De vijfde set was de set van Price maar Wright begon direct fenomenaal met twee keer 180. Wright pakt deze in 12 darts en brak zo weer de Welshman. Wright miste de 127 op dubbel acht maar zag tot zijn geluk Price de bull missen vanaf 126 waarop de Schot de leg verzilverde in  13 darts voor de 2-0. Price behield nu wel zijn leg om in de set te blijven. Wright mocht vervolgens voor de set gooien, beide spelers missen één keer tops waarop Wright drie darts op de dubbel miste en Price de kans pakte en terug kwam tot 2-2. Beide heren gooiden een 180 in deze leg maar Wright is diegene die de eerste kans kreeg en pakte en zo in 14 darts de leg en de set pakte.

De zesde set mocht Wright beginnen en behield eenvoudig zijn leg in 17 darts. Price deed dat eveneens ondanks vijf gemiste dubbels. Wederom missen de heren meerdere dubbels, Wright zelfs vier waarop Price break pakte in 16 darts. Price behield vervolgens overtuigend de leg en pakte ze de zesde set voor 3-3.

Na de vorige set geen enkele 180 begon Price daar direct mee en pakte de leg in 11 darts. Ook in de volgende leg startte Price weer met een 180, Wright beantwoorde deze met ook een 180 en kwam op 1-1 in 14 darts. Price pakte weer de voorsprong door in 16 darts uit te gooien. Price leek de volgende leg, alla Wade, te laten lopen en zijn energie voor de laatste leg van de set te bewaren. Wright pakte de leg dan ook eenvoudig in 16 darts. Wright scoorde beter en liep bij Price, die al een tijdje totaal geen emotie meer liet zien, weg en pakte met zijn derde pijl op een dubbel in 15 darts de leg en de set.

Wright mocht deze set starten en zag Price dramatisch starten na de pauze en de Schot, die ook niet denderend begon, pakte eenvoudig de leg in 20 darts. Price kreeg in dart om zijn leg te behouden, terwijl Wright op 3-2 stond te wachten, maar pakte tops voor de 1-1. Wright oogde sterk met o.a weer twee 180-ers in deze leg waardoor de Schot met zijn derde dart de voorsprong weer pakte. Price moest zijn leg nu behouden om niet twee sets achter te komen. Price scoorde weer beter met o.a. zijn 14e 180 waarop de Schot de set pakte in 3-1.

Price mocht deze leg en negende set beginnen maar zag alweer Wright scorend met o.a. wederom een 180, voorbij komen. Price reageerde nergens meer op en leek het op te hebben gegeven en kwam zelfs onder de 90 gemiddeld en zag Wright eenvoudig de break pakken voor de 1-0. Wright kwam op matchpoint door in 15 darts de tweede leg van de set te pakken. Price wist in de wedstrijd te blijven door de leg in 16 darts te pakken. Wright mocht de wedstrijd nu in het slot gooien, miste 161 op de bull maar mocht terug komen maar miste weer twee matchdarts waarop Price verrassend en stoïcijns 77 uit gooide en zo de 2-2 maakte. Wright was weer de sterkere maar miste de bull vanaf 135. Ook matchdarts vijf en zes mist de Schot waardoor Price nog een kans kreeg maar beide dubbels miste waarop de Schot dubbel 1 uit gooide voor de wedstrijd en zo voor de tweede keer in zijn carrière in de finale van het WK stond.