Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Martin Adams vs Patrick Bus

Dutch Open: waar een droom de werkelijkheid kan worden

De Dutch Open is al jarenlang een plek waar dromen waar komen. Het is een toernooi waar je als ‘gewone kroegdarter’ of als ‘meester van het 26 gooien’, alsnog tegen topdarters kan spelen. De Dutch Open is een toernooi met verrassingen, meevallers en tegenvallers. Eén van deze darters was Patrick Bus.

De vaste bezoeker van deze website denkt vast bij zichzelf: ‘Die Patrick Bus, ken ik die ergens van?’ Dat zou best kunnen, hij is namelijk de eigenaar van DartsActueel.nl en schrijft vele artikelen voor deze website. Maar bovenal is de 18-jarige Fries een talentvolle darter en op dit moment de nummer 15 bij de junioren.

Toen de loting bekend werd, wist Patrick Bus wat hem te doen stond. ‘Ik moest in de eerste ronde winnen, om tegen Martin Adams te spelen. Het is een droom van mij om tegen Adams te spelen; hij is een echte dartslegende’, vertelt Bus exclusief tegenover DartsActueel. Maar eerst moest er nog gewonnen worden van Bob van Oerle, een onbekende voor Bus. Met de mogelijke wedstrijd tegen Adams in zijn hoofd, begon Bus dan ook zenuwachtig. Toch trok de Fries aan het langste eind en kon opgelucht ademhalen. Hij won met 3-1 en mocht op de tribunebanen tegen zijn held spelen!

Niet alleen de mensen op de tribune mochten Patrick Bus vs Martin Adams aanschouwen, ook de mensen achter hun telefoon of computer konden Bus zien bikkelen. Hij mocht op de streambaan spelen voor meer dan 1000 kijkers, wat al een eer op zich was.

De wedstrijd
‘Van te voren had ik gehoopt wat vrijer te kunnen spelen, en gewoon te genieten’, vertelt Bus verder. Toch begon Bus de wedstrijd ietwat zenuwachtig. En dus kwam Martin Adams vrij eenvoudig op 2-0. Waarschijnlijk dacht de Engelsman bij zichzelf: ‘dit gaan we wel even doen.’ Maar dat bleek niet het geval. In de derde leg wist Bus op een cruciaal moment een 180’er te gooien waardoor Adams alsnog onder druk kwam te staan. Adams, die al niet zijn beste spel liet zien, begon dubbels te missen. Maar ook Bus lukte het niet om de dubbels te raken. Wat volgde was een schermutseling op de dubbel 1. Bus liep naar de oche, haalde diep adem, veegde zijn zweethanden nog één keer af aan zijn shirt en gooide. De eerste pijl: mis. De tweede pijl: RAAK. Patrick Bus schreeuwde een oerkreet net zoals het publiek, dat uit zijn dak ging. Dit kan nog een wedstrijd worden, dacht hij. Hij sprak zichzelf moed in. Martin Adams klapte mee, nog niet wetende dat hij later in de wedstrijd nog aardig zou gaan zweten.

Leg nummer vier, Bus met de eerste pijlen. Triple 20, Triple 20, single 20. Hij zat volledig in de wedstrijd vanaf dit moment. Gaan met die banaan. Ondertussen ging het publiek achter de jonge Fries staan. Maar ook Martin Adams kan nog steeds darten op zijn oude dag. De eerste vijf(!) pijlen gingen in de triple 20. Toch gaf Bus nog niet op. Hij kon nu inmiddels vrij gaan darten, zoals hij vooraf de wedstrijd al gehoopt had. Een leg pakken tegen Adams; hij was al tevreden als het zo zou blijven. Maar dit zou niet gebeuren. Dankzij een fenomenale ‘wegzetbeurt’, kon Bus op 40 afwachten, terwijl Adams nog op 160 stond. ‘Kom op Patrick’, riep een man uit het publiek, dat zich steeds heviger met de wedstrijd ging bemoeien, in goede zin. Drie pijlen op tops, dat moest te doen zijn. Mis, mis en mis. Oei, oei, oei. Dat was een kans. Adams op 100, maar gooit hem niet uit. Bus lukt ook niet het tweede setje pijlen op dubbel 20 erin te gooien. Het leek over en uit te zijn. Maar ook Adams kon 85 niet uitgooien waardoor Bus weer de kans kreeg. Dubbel 10 enn… BAM, RAAK. Het publiek ging uit zijn dak, 2-2! Ondertussen gingen het broertje van Patrick (Marcel) en zijn vader ook peentjes zweten, want het zou toch niet gebeuren. Patrick die Adams verslaat?

Laatste leg. De zenuwen gierden door het lijf van Bus. Zou hij hier voor een grandioze stunt kunnen zorgen? Een zenuwachtige leg volgde, waar Adams de leiding pakte, maar Bus ook zeker goed volgde. En dan het moment dat nog lang in het geheugen van Bus zal blijven hangen. Adams zet hem op 86, Bus staat op 156. Doel: 2x triple 20 en 1x dubbel 18. Zo simpel is het. Patrick Bus, 18 jaar, woonachtig in het kleine Frieze dorpje Oudega, gaat staan voor het grootste moment van zijn leven. Triple 20, RAAK, triple 20 RAAK, dubbel 18? MIS. Helaas het lukt hem niet. Martin Adams dan. Hij moet toch wel van zo’n 18-jarig kereltje kunnen winnen? 86 is zijn doel: hij gooit 18, en nog eens 18, gaat staan voor de bullseye en gooit hem. Martin Adams wint met 3-2, maar wat een wedstrijd. Het publiek klapt, Patrick Bus klapt. Het mocht niet baten.

Dromen komen waar. Spelen tegen Martin Adams op de eerste plaats, bijna winnen op de tweede plaats. Patrick Bus heeft in een droom geleefd op die tribunebaan en deze zal vannacht waarschijnlijk nóg door zijn gedachten rondspoken. Het is allemaal mogelijk op de Dutch Open.

Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *