Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Andy Baetens - Belgian Darts Open 2023

European Q-School: Andy Baetens grijpt dagzege en tourkaart

Na twee mindere dagen op Q-School heeft de WDF-wereldkampioen Andy Baetens zaterdagmiddag zijn klasse laten zien door dag 3 van de Final Stage te winnen en zo zich te verzekeren van een PDC-tourkaart. Lees hier meer.

Hoe verging de dag?

Een totaal van 119 spelers begonnen aan de derde dag van de Final Stage. In de eerste ronde stonden er een aantal interessante partijen op het programma. Zo wist Wesley Plaisier met 6-3 te winnen van Chris Landman en versloeg Stefan Bellmont met 6-2 Lukas Wenig. Voor Bellmont werden er niet nieuwe punten toegevoegd, een ronde later was Nederlander Damian Mol met dezelfde cijfers te sterk. Andere namen die de eerste ronde niet overleefden waren Benjamin Drue Reus, Brian Raman, Max Hopp, Sebastian Bialecki, Ryuta Arihara en Christian Kist, die nog flink aan de bak moet op de laatste dag om zich van een tourkaart te verzekeren.

Patrick Geeraets, die vrijdag knap de halve finale behaalde, presteerde opnieuw erg goed in Kalkar. Met goed spel versloeg hij John Michael met 6-3 en landgenoot Damian Mol met 6-5 bij de laatste 16, na een 5-2 achterstand. De Venlonaar had hiermee genoeg punten veiliggesteld om zeker te zijn van zijn allereerste PDC-tourkaart. Bij de kwartfinales was de Pool Radek Szganski, die de hele dag al erg goed speelde, duidelijk te sterk; 6-0.

Andy Baetens begon de dag met 0 punten en leek zaterdagmiddag op datzelfde puntenaantal te blijven staan. In de tweede ronde kwam de Belg 4-0 achter tegen Michael Unterbuchner, maar wist de wedstrijd toch nog om te draaien en met 6-5 te winnen. Dit vervolgde hij met overwinninen op Bjorn van Put (6-1), Alexander Masek (6-3), Paul Krohne (6-3) en Vitezslav Sedlak (6-3; 102 gemiddeld) om de finale te bereiken. De andere finalist werd Szaganski. Hij was onderweg naar de finale te sterk voor Benjamin Pratnemer (6-1), Thibault Tricole (6-2), Patrick Geeraets (6-0) en Haupai Puha (6-4; 102 gemiddeld).

Finale

Baetens schoot uit de startblokken, met legs in 13 en 11 pijlen nam hij een vroege 2-0 voorsprong. Szaganski brak in de derde leg met een 15-darter terug, maar zag Baetens een leg later gelijk de break in 13 darts ongedaan maken. Dit vervolgde ‘hij ‘The Beast’ met een 86-finish in zijn eigen leg en zo was het verschil gemaakt; 4-1. Daarna gingen er 3 legs met de darts mee. In de negende leg kreeg Baetens drie pijlen op tops om de partij in het slot te gooien, maar miste. Szaganski gooide een knappe 101-finish uit voor de break, waarna hij 14 pijlen er 5-5 van maakte. In de beslissende elfde leg liet Baetens opnieuw zijn klasse zien, mede dankzij een 180’er trok hij de leg in 16 pijlen naar zich toe.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Andy Baetens: 97,58 / 43%
Radek Szaganski: 95,25 / 42%

Uitslagen

Kwartfinales
Andy Baetens 6-3 Paul Krohne
Vitezslav Sedlak 6-2 Dominik Grüllich
Radek Szaganski 6-0 Patrick Geeraets
Haupai Puha 6-3 Stefaan Henderyck

Halve finales
Andy Baetens 6-3 Vitezslav Sedlak
Radek Szaganski 6-4 Haupai Puha

Finale
Andy Baetens 6-5 Radek Szaganski

Stand

Haupai Puha en Jules van Dongen hebben zaterdagmiddag hun tourkaart veiliggesteld via de ranking. Voor Nederlander Patrick Geeraets, Mario Vandenbogaerde en Benjamin Drue Reus met 6 en 7 punten moeten er gekke dingen gebeuren dat zij geen tourkaart pakken. Onderin wordt het zondag extreem spannend. Er staan 11 spelers op 3 punten en 5 spelers op 4 punten. Wie grijpen de laatste tourkaarten?

 1. Haupai Puha 9 (+25)
 2. Jules van Dongen 8 (+28)
 3. Radek Szaganski 7 (+35)
 4. Patrick Geeraets 7 (+12)
 5. Mario Vandenbogaerde 6 (+27)
 6. Benjamin Drue Reus 6 (+26)
 7. Wesley Plaisier 5 (+16)
 8. Chris Landman 5 (+13)
 9. Vitezslav Sedlak 5 (+10)
 10. Damian Mol 4 (+18)
 11. Darius Labanauskas 4 (+11)
 12. Lukas Wenig 4 (+11)
 13. Jani Keskinarkaus 4 (+5)
Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *