Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Gerwyn Price - Grand Slam of Darts 2023

Gerwyn Price probleemloos langs Connor Scutt

Gerwyn Price behaalde zonder al te veel moeite de derde ronde van het WK Darts in Alexandra Palace, Londen ten koste van Connor Scutt. Eerder op de avond deden Thibault Tricole, Man Lok Leung en Martin Lukeman goede zaken door de tweede ronde te bereiken.

Tricole bezorgt Frankrijk succesvol debuut

Voor de eerste keer in de 30-jarige geschiedenis van het PDC WK verscheen er een Fransman op het podium: Thibault Tricole. ‘The French Touch’ trof met Mario Vandenbogaerde niet alleen een andere debutant, maar ook een voormalig koppelmaat. Dit hielp in set één niet tegen de zenuwen: nadat Tricole 2-0 voorkwam sleepte Vandenbogaerde er een beslissende leg uit, waarin de Fransman op wilde wijze twee setdarts miste. De Belg kwam op 1-0, maar gaf in set twee een cadeautje terug. Dit keer was het ‘Super Mario’ die twee setdarts miste, waardoor de partij in de tweede onderbreking in balans was.

Scorend zat er weinig tussen de twee spelers, maar op de dubbels werd het verschil gemaakt. Nadat Vandenbogaerde zeven pijlen miste in zijn eigen leg sloeg Tricole toe, waarna hij ook zijn eigen leg won. Met behulp van een 101-finish kwam de Belg nog terug, maar het was de Fransman die koel bleef op de dubbels en de set won. Hetzelfde scenario speelde zich een set later ook af: Vandenbogaerde bleef missen op de dubbels, Tricole deed het niet. Voor de vierde keer op rij kwam er een beslissende leg, voor de derde was het de Fransman die hem. De zege was binnen: gekscherend kan hij gaan zeggen dat Frankrijk tot nu toe nog nooit een partij heeft verloren op het PDC WK.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Mario Vandenbogaerde: 85.59 / 25.7%
Thibault Tricole: 85.21 / 45.8%

Lukeman zonder poeha langs Puha

Na een waanzinnige rollercoaster tussen Gian van Veen en Man Lok Leung, gewonnen door de man uit Hong Kong, was het tijd voor Haupai Puha en Martin Lukeman om hun treffen in de eerste ronde ten tonele te brengen.

De Engelsman hoopte op een pot zonder poeha en brak meteen in de eerste leg van de Nieuw-Zeelander. De Kiwi had littekens uit het verleden, want drie jaar geleden verloor hij zijn eersterondepartij van Mickey Mansell zonder een leg te winnen.

Met een 114-finish besloot Lukeman om die reeks nog even door te laten gaan, terwijl Puha in iedere leg pijlen op de dubbels miste. In set 2 voegde de Brit een 110-finish toe aan zijn ton plus-collectie. Hopes, zoals de bijnaam van Puha luidt, maakte even later een einde aan zijn slechte serie door 48 uit te gooien.

Twee legs later was het echter ‘gewoon’ 2-0 voor Lukeman. De speler die ook wel bekend staat om zijn (inmiddels door zijn vrouw verboden) buikdansen had de touwtjes stevig in handen. In de derde set kwam het tot een decider, waarin Puha zijn zesde pijl voor de set verzilverde.

De eerste twee legs van het vierde bedrijf gingen echter naar de thuisspeler, die de derde startte met een 180’er om een geweldige uitgangspositie te creëren. Lukeman sloot af met een 13-darter en dwong een plaats in de tweede ronde af. Daarin wacht Damon Heta.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Martin Lukeman: 92.03 / 50%
Haupai Puha: 88.45 / 24%

Price kent geen genade voor nerveuze Scutt

De laatste partij van de avond behoorde toe aan een man in vorm, hoewel hij al twee jaar zonder majortitel zat: Gerwyn Price. The Iceman nam het op tegen Connor Scutt.

De Welshman begon zijn WK van 2024 met een 180-score. Met een break – Scutt mocht immers beginnen – zette de nummer vijf van de wereld de toon. Een tweede 180’er bracht Price in de derde leg op 52 en nadat de Brit 167 miste op bullseye, gooide de wereldkampioen van 2021 meteen raak op tops.

In de tweede set kreeg Scutt een lesje effectiviteit van een van de beste finishers in de mondiale dartssport. De Brit lachte als een boer met kiespijn na het missen van dubbels, terwijl zijn tegenstander vrijwel alles raak gooide. Binnen no time stond het dan ook 2-0.

Na de pauze was daar dan de eerste legwinst voor de 27-jarige speler: op onorthodoxe wijze werd 121 van het bord geveegd, met triple 17, triple 10 en dubbel 20. Price bleef zichzelf motiveren door zich bij licht belangrijke finishes en 180’ers te laten horen.

Met een 12-darter brak de nummer vijf van de plaatsingslijst naar een 2-1 voorsprong. In de vierde leg miste Price vijf pijlen om de wedstrijd in het slot te gooien. Via een nieuwe 12-darter – 96 werd via de tweede pijl op dubbel 18 uitgegooid – verzekerde de Welshman zich alsnog van een plaats in de derde ronde.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Gerwyn Price: 98.01 / 39%
Connor Scutt: 88.83 / 20%

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *