Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Humphries - PDC World Championship 2024

Luke Humphries bijna nummer één van de wereld na ruime zege op Dave Chisnall

Twee keer kroop hij door het oog van de naald, maar op 1 januari 2024 stond er geen maat op Luke Humphries. De Brit, die voorafgaand aan het WK nog derde stond op de Order of Merit, won van Dave Chisnall en bereikte zo de halve finale. Daarin wacht Scott Williams, die eerder vanavond Michael van Gerwen klopte.

Nadat de eerste kwartfinale van de avondsessie op Nieuwjaarsdag in Alexandra Palace, Londen voor een daverende verrassing had gezorgd doordat Scott Williams de matig presterende Michael van Gerwen met 5-3 versloeg, was het tijd voor de absolute klapper van de avond: nummer drie van de wereld Luke Humphries tegen de als elfde geplaatste Dave Chisnall. Bij winst zou Humphries nog één zege nodig hebben voor de eerste plaats op de Order of Merit.

Cool Hand Luke had zijn Cool Hand Luck al een aantal keer nodig gehad in eerdere rondes; tegen Ricardo Pietreczko en Joe Cullen moest hij telkens een achterstand van twee sets goed zien te maken in een First to 4, terwijl zijn landgenoot ook nog twee matchdarts miste in de laatste set.

Hoe anders was dat voor Dave Chisnall. De Brit, die afgelopen jaar geweldig speelde op de Pro Tour en Euro Tour maar een dramatische reeks op tv-toernooien kende, stond in zijn eerste drie wedstrijden in totaal vier sets af: één aan Cameron Menzies, evenveel aan Gabriel Clemens en twee aan Daryl Gurney.

Evenwicht in spannende pot

De winnaar van de World Grand Prix, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals opende met een 14-darter, gevolgd door een 12-darter om Chisnall te breken. De 43-jarige speler uit St. Helens brak direct terug. Chizzy gebruikte enorm veel schouder bij het loslaten van de dart en bleef daardoor scorend achter, Humphries speelde klinisch en rondde de eerste set af met een 15-darter.

De mondiale nummer elf maakte aan het begin van de tweede set in zijn eigen leg dankbaar gebruik van Humphries’ slordigheden op de buitenste ring. Die bracht op zijn beurt de stand gelijk in 15 darts, waarna Chisnall hetzelfde deed voor een nieuwe voorsprong.

Met een prachtige 164-finish zorgde de nieuwste topper van de dartwereld voor een decider, waarin beide spelers van start gingen met een 180’er. Chisnall miste een 12-darter via een 130-finish op dubbel 5, maar zag Humphries de Big Fish niet uitgooien. Met een ultieme poging op dubbel 2 wist Chisnall de meubelen te redden om de stand gelijk te trekken.

Humphries drukt door

Na de tweede onderbreking volgde een scrappy set waarin het voor beide spelers lastiger was het scorend vermogen op peil te houden. Een gemiste pijl op dubbel 20 voor een 74-finish van Humphries in de derde leg werd niet afgestraft door zijn tegenstander; Chisnall miste zelf twee keer op dubbel 12. Twaalf pijlen later was het met een 81-finish op dubbel 13 2-1 in sets voor de misschien wel nieuwe nummer één van de wereld.

De tweevoudig titelwinnaar op de Pro Tour in 2023 en drie maal zegevierder op de Euro Tour het vorige jaar startte de vierde set met een 11-darter en een 12-darter, om 2-0 voor te komen in een poging de scoretabellen opnieuw op gelijke stand te krijgen.

Binnen vijf minuten was het echter opnieuw tijd voor een laatste leg in een door Chisnall begonnen set. Daarin gaf de nummer elf niet thuis, terwijl Humphries na twaalf pijlen op dubbel 8 stond. Chizzy miste zelf één pijl op tops, waarna de nummer drie geplaatst via dubbel 1 zijn derde set van de avond binnenhaalde.

Schandalig hoog niveau

Een 11-darter bracht Humphries weer aan de leiding in zijn eigen set. 14 darts van Chisnall zorgden voor de 1-1, waarna Humphries opnieuw bijschakelde. Met Chizzy op 47 na 9 darts gooide de 28-jarige Brit 82 uit.

Chisnall kreeg vervolgens zelf druk op zijn 67-finish met Humphries op 95. Na een reeks gemiste dubbels van beide spelers trok de oudste van de twee aan het langste eind, om opnieuw een slotleg af te dwingen.

Humphries ging opnieuw razend van start met 180 punten, maar zag Chisnall even later toch langszij komen. Na negen pijlen stond die op 92 punten, waarna Humphries de doodsteek uitdeelde door 121 uit te gooien op dubbel 14.

De mondiale nummer elf kon in de vijfde set een gemiddelde van 113 op de tabellen brengen, maar dat was niet genoeg voor de setwinst – om maar aan te geven hoe hoog het niveau van Humphries lag.

Humphries dendert naar zege

Slechts één set scheidde Humphries dus van een halvefinaleplek. Een twijfelachtige eerste leg van zijn tegenstander bracht de man op voorsprong ook in het zesde hoofdstuk aan de leiding.

Een 13-darter verdubbelde zijn voorgift in de zesde set, waarna een 117-finish Humphries de 5-1 zege bezorgde en een plaats in de halve finale.

Humphries maakt jacht op koppositie

Morgen staan die halve finales van het PDC WK op het programma. Daarin nemen de 16-jarige Luke Littler en de wereldkampioen van 2018 Rob Cross het tegen elkaar op, terwijl ook Williams en Humphries de strijd aangaan in een best-of-11-sets, waarbij dus de winnaar 6 sets moet pakken.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Luke Humphries: 103.50 / 40.5%
Dave Chisnall: 97.38 / 33.3%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *