Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Humphries - PDC World Championship 2024

Humphries in absolute kraker langs Cullen, Dolan verrast ook Anderson

De laatste dartsavond van 2023 werd er één om nooit te vergeten. Nadat Brendan Dolan ook stuntte tegen Gary Anderson maakten Luke Humphries en Joe Cullen er een geweldige afsluiter van.

Dolan doet het weer: ‘The History Maker’ klopt ook Anderson

Niet Gerwyn Price, maar Brendan Dolan was vanavond de tegenstander van Gary Anderon. De Noord-Ier zorgde voor één van de grootste stunts van dit WK, maar dat betekende niet dat hij al tevreden was. Ook tegen de Schot kwam ‘The History Maker’ goed uit de startblokken. Met legs in 14, 17 en 16 pijlen won hij alle drie de legs in set één: Anderson kreeg slechts één pijl op de dubbels. Met een 20-darter wist de tweevoudig wereldkampioen daarna wel een leg te winnen, maar daar bleef het even bij. Dolan profiteerde optimaal van het matige spel van zijn tegenstander, waardoor hij met gemak weer drie legs op rij kon winnen. Met een finish van 100 won hij de set en kwam hij op 2-0.

Een nieuwe stunt leek in de maak, zeker nadat Dolan ook de eerste twee legs van set drie won. Uit het niets schoot Anderson echter wakker: met legs in 18, 17 en 13 pijlen knokte ‘The Flying Scotsman’ zich terug in de wedstrijd. Een set later vloog hij helemaal. Nadat beide mannen een 14-darter gooiden, was het Anderson die met legs in 16 en 11 pijlen toesloeg. Vanuit een diep dal krabbelde hij op en stond het ineens gelijk. Het momentum lag bij de Schot, die in set vijf meteen doorknalde. Met een setgemiddelde van 107,6 kwam hij nu echt op stoom en pakte hij voor het eerst in de wedstrijd de voorsprong.

Waar eerst Anderson opstond uit de dood, was het daarna aan Dolan. Met een 14-darter stopte hij de reeks van zijn tegenstander, terwijl hij zo ook meteen een break pakte. Door ook nog twee keer zijn eigen leg te houden liet hij zien zich ook terug te kunnen vechten, waardoor de wedstrijd een beslissende set kreeg. Ineens zakte Anderson ook weer weg: de dubbels liet hem juist op dit moment in de steek. Zes missers op de buitenste ring in de laatste twee legs kosten hem de kop. Dolan gooide stug door en voltooide zo zijn tweede enorme stunt dit WK: voor de tweede keer in zijn carrière staat ‘The History Maker’ in de kwartfinale van het WK.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Brendan Dolan: 94.01 / 43.2%
Gary Anderson: 93.38 / 31.6%

Humphries en Cullen sluiten 2023 af in bizarre pot, ‘Cool Hand Luke’ wint

Het dartjaar 2023 werd afgesloten met een duel tussen Luke Humphries en Joe Cullen. Humphries, toch dé favoriet voor de wereldtitel, was kwetsbaar in zijn vorige wedstrijd tegen Ricardo Pietreczko en ook nu begon hij twijfelachtig. Nadat beide mannen één keer hun eigen leg hielden en één keer de leg van de ander afsnoepten, miste ‘Cool Hand Luke’ twee pijlen voor setwinst. Cullen pakte dit cadeautje dankbaar uit, waarna hij in set twee een echte klap uitdeelde. Met legs in 16 en 18 pijlen greep hij de eerste legs, waarna hij weer optimaal profiteerde van missers van Humphries. De nummer drie van de wereld miste er vijf, waardoor Cullen met een 15-darter de stand op 2-0 bracht.

Scorend liep het wel bij Humphries, alleen op de dubbels ontbrak in de beginfase de scherpte. Langzamerhand werd dit echter ook beter. Met een 13-darter schoot hij uit de startblokken in set drie, waarna hij een 12-darter van Cullen counterde met legs in 15 en 11 pijlen. De Engelsman kwam op het scorebord, waardoor zijn vertrouwen groeide. In set vier toonde hij dit: nadat Cullen op 2-1 in legs kwam, vond Humphries met legs in 13 en 14 pijlen een versnelling om de stand op gelijke hoogte te brengen.

De spanning nam met de leg toe en zou uiteindelijk het kookpunt bereiken. Beide mannen hielden zonder al te veel moeite hun eigen set, waardoor de laatste wedstrijd van het jaar tot het gaatje ging. De beslissende set werd een doldwaze set. Met legs in 14 en 13 pijlen deelde Cullen de eerste klap uit, maar op het beslissende moment bezweek hij weer. Twee matchdarts op dubbel 18 werden gemist, waardoor Humphries in leven bleef. Met finishes van 100 en 86 redde ‘Cool Hand Luke’ zich nog twee keer knap met Cullen wachtend onder de 100. Met een 15-darter leek Humphries daarna de klap uit te delen: hij brak Cullen, maar miste een leg later acht (!) matchdarts. Cullen dubbel vier, waardoor deze krankzinnige partij een laatste, allesbeslissende leg kreeg. Een 12-darter van Humphries leverde hierin het einde op dat deze partij verdiende. De wereldtitel ligt nog steeds in het bereik van de winnaar van de World Grand Prix, Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Luke Humphries: 99.23 / 33.9%
Joe Cullen: 98.66 / 34%

Luke Littler won op spectaculaire wijze van Raymond van Barneveld. Het verslag hiervan leest u hier.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Humphries in absolute kraker langs Cullen, Dolan verrast ook Anderson