Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

INTERVIEW – Boris Koltsov: ‘Mijn doel is 100+ gemiddeld te gooien in elke partij’

Op 28 oktober werd de EADC Qualifier voor het PDC World Championship georganiseerd in Moskou. Boris Koltsov wist het toernooi voor de derde keer op zijn naam te zetten en mag daarom wederom naar Londen toe. Darts Actueel sprak met de Rus vooraf het WK. 

Darten in Rusland
Boris Koltsov, geboren op 10 oktober 1988, blijkt al erg lang een groot talent te zijn in Rusland. Dit jaar is de Rus erg goed bezig, hij won dit jaar namelijk de Finnish Open en de Kalashnikov Cup. Hij speelt daarnaast al 3 jaar op rij de World Cup of Darts samen met Alekandr Oreshkin. Dit zijn dus de beste spelers van Rusland, maar komen er dan geen andere spelers opzetten in Rusland? “Momenteel zijn er spelers in Rusland waar je om moet denken, maar ik denk dat ze niet op de radar zullen komen de komende jaren. De afgelopen 5 jaar is het aantal spelers gegroeid, maar het is niet het niveau van in Europa of in het Verenigd Koninkrijk. We zijn in de vooruitgang maar deze vooruitgang is vrij traag.”

Koltsov won dit jaar dus alweer zijn derde EADC Qualifier, in vier jaar. Dat zegt genoeg over hoe hij het Russische darten domineert. “Het is heel belangrijk voor mij om de EADC Qualifier te winnen, want dit betekent dat ik mijn land mag vertegenwoordigen op het WK. Het is prestigieus en belangrijk voor mij.”

Oost-Europese Tour
Twee jaar geleden werd er een begin gemaakt van de PDC Nordic & Baltic Tour waar de top twee na het seizoen zich kwalificeerde voor het WK. Afgelopen seizoen kwam de PDC met de Asian Tour. De top vier aan het einde van seizoen kwalificeerde zich voor het WK. Beide tours zijn enorm succesvol tot nu toe. Zou er binnenkort geen begin gemaakt moeten worden met een Oost-Europese Tour? Koltsov verteld er het volgende over: “Ik heb eigenlijk geen idee. Er zijn ongeveer 4 landen waar de weekenden kan worden georganiseerd, maar dat is niet veel. De kans is klein dat het in Rusland kan worden georganiseerd, omdat er te weinig spelers volgens de organisatie zijn. Wel zou het enorm goed zijn voor het niveau in Oost-Europa.”

Dit jaar werden er wel Oost-Europese kwalificatietoernooien georganiseerd voor de European Tours. Tytus Kanik, Tamas Alexits, Krzysztof Ratajski, Patrik Kovacs, Karel Sedlacek én Boris Koltsov kwalificeerden zich afgelopen seizoen voor de Euro Tour. Koltsov maakte zijn debuut tijdens de European Matchplay, waar hij in de eerste ronde won van Robert Owen. In de tweede ronde was Mensur Suljovic te sterk. “Elke toernooi brengt nieuwe ervaring met je mee, ook tijdens de European Tour. Ik speelde erg goed, maar tegen Mensur had er meer ingezeten als ik mijn dubbels had gegooid.”

Q-School
Koltsov slaagde er begin dit jaar niet in om een tourkaart te pakken tijdens Q-School, ondanks een halve finale op de laatste dag. “Enorm jammer, maar ik denk dat het een geweldige kans is voor elke darter. Dit laat zien dat je klaar bent voor het grote werk op of toch niet.”

“Hoe dan ook, het is vrij moeilijk omdat er veel ervaren darters zijn die hun doelen hebben en dat zijn dezelfde doelen die jij ook hebt. Volgend jaar ga ik het gewoon nog een keer proberen”, lachte de Rus.

Omdat ‘The Viking’ zijn tourkaart niet behaalde ging hij zich geluk proeven op de Challenge Tour, de eerste divisie bij de PDC. Dat ging hem erg goed af, zo gooide hij het hoogste gemiddelde van de complete tour; 112,16. “Ik deed mee om ervaring op te doen met goede Britse en Europese spelers. Deze wedstrijden laten zien wat ik in me heb en dat ik dit niveau kan spelen. Het doel nu is om elke wedstrijd de 100+ gemiddeldes te halen. Ik zal volgend jaar de Challenge Tour weer spelen, als ik geen tourkaart pak in Duitsland.”

WK 2019
Koltsov gaat volgende week aan zijn derde WK bij de PDC beginnen. Hij won in zijn eerdere twee edities één wedstrijd, dat was tegen Haruki Muramatsu. Hoe kijkt de Rus er nu tegenaan? “Een wedstrijd is een wedstrijd, alles is onvoorspelbaar. Het tweede is ervaring. Je hebt duizenden mensen achter je en je moet hier klaar voor zijn. Ik wil mezelf dit jaar beter voorbereiden dan de vorige deelnames.”

De 30-jarige darter zal het in de eerste ronde moeten opnemen tegen Chris Dobey. Niet de makkelijkste loting die hij kon krijgen, maar volgens hem is er geen makkelijke loting bij. “Alle spelers die deelnemen aan het WK zijn de beste spelers ter wereld. Geen één speler kan worden onderschat, ze zijn allemaal erg sterk. Iedereen heeft daarnaast hetzelfde doel en dat is wereldkampioen worden. Het is een erg moeilijk doel om te bereiken, maar niks is onmogelijk.” 

Darts Actueel wenst Boris Koltsov een erg goed WK toe in Londen!

Image courtesy of FOTO: PDC Europe
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *