Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

INTERVIEW – Darius Labanauskas: ‘Ik heb Litouwse historie geschreven’

Darius Labanauskas was al een grote naam in het BDO circuit, maar een beter eerste jaar op het PDC-circuit had hij niet kunnen dromen. De Litouwer haalde met speels gemak overwinning na overwinning op de Scandinavische Tour en plaatste zich als eerste Litouwer ooit voor het PDC WK.

Historische prestatie
Een groentje in de dartswereld is Labanauskas niet meer: ”In de laatste vijf jaar heb ik wel in 40 halve finales op het WDF circuit gestaan, ik weet dus wat ik kan”, zei hij tegen DartsActueel. Meerdere malen won hij PDC Nordic & Baltic toernooien en was hij erg goed op de European Tour kwalificatietoernooien, waardoor de Litouwer al meerdere keren het PDC podium betrad (bekijk hier een samenvatting van de Scandinavische Tour). Nadat hij in 2017 in de kwartfinale van het BDO WK uit werd geschakeld, ging hij niet bij de pakken neerzitten. Labanauskas is een man met absolute heerschappij in Scandinavië; met titels als de Litouwen Open, Letland Open, Estland Open, die hij allemaal, zo niet meerder keren, op zijn naam wist te schrijven. Met zijn eerste deelname aan het PDC WK zal Labanauskas de eerste Litouwer ooit worden op dit WK. De Litouwer heeft dus nu al historie geschreven, en mag zich de beste darter ooit van Litouwen noemen. ”Ik ben super blij voor de hele dartscommunity in Litouwen. Ook voor hen is dit een historisch moment en ik heb ook erg veel aan de steun die ze mij geven”, zegt hij tevreden tegen Darts Actueel.

Toch lijkt hij zijn kunnen nog niet helemaal te kunnen bevatten: ”Ik had zo’n seizoen als dit absoluut niet verwacht.”

Q-School
Zoals bijna ieder geïnterviewde speler door DartsActueel, gaat ook Labanauskas een Tour Card proberen te behalen na het WK. Darius Labanauskas wordt al gezien als een van de grotere favorieten. Over een mogelijke Tour Card zegt hij: ”Natuurlijk hoop ik om een PDC Tour Card te winnen, maar het zal niet gemakkelijk gaan. Met de versoepeling van de BDO voor haar spelers, zullen er erg goede BDO-spelers aanwezig zijn, denk ik. En omdat ik aan de Europese Q-school moet meedoen, en dus niet aan die voor spelers uit het Verenigd Koninkrijk, zullen er waarschijnlijk minder Tour Cards zijn, waardoor het nog moeilijker wordt.

WK 2019
Voordat we het met Labanauskas hebben over zijn eerste deelname aan het wereldkampioenschap, verteld hij ons over het ‘dartlandschap’ in Litouwen: ”Er zijn ongeveer 150 darters in Litouwen, die op (ongeveer) 15 rankingtoernooien in actie komen. Het Litouwse dartjaar eindigt altijd met het nationale kampioenschap, waar ik mijn spel nog kan polijsten, zodat ik er helemaal klaar voor ben aankomende december.

Op 16 december mag de Litouwer aantreden tegen Matthew Edgar dat op papier de minste tegenstander is die hij kon loten. Toch is Labanauskas erg nuchter hier in: ”Alleen de beste spelers kwalificeren zich voor het WK, en Matthew (Edgar) is een van hen. Ik heb gewonnen van de beste spelers van de wereld, maar heb ook verloren van darters waarvan ik nog nooit van gehoord had. Ik ga niemand onderschatten, want er kan van alles gebeuren. Het enige dat ik hoop is dat wij beiden ons beste spel kunnen laten zien.

Darts Actueel wenst Darius Labanauskas veel succes toe op het WK darts!

 

Image courtesy of FOTO: PDC Europe
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *