Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Jelle Klaasen - WDF World Championship 2023

Jelle Klaasen laat Danny Lauby kansloos en verzekert Nederland van finalist op WDF WK

Jelle Klaasen plaatste zich voor de halve finales van het WDF WK. In de Lakeside Country Club versloeg de 39-jarige Nederlander zijn Amerikaanse tegenstander Danny Lauby met 4-1 in sets. In de halve eindstrijd volgt nu een Nederlands duel; de winnaar van het duel tussen Klaasen en Chris Landman speelt zondag in de finale.

Jelle Klaasen kende tot nu toe een wisselvallig WDF WK. Ondanks dat zijn niveau twee keer ruim hoger lag dan dat van de tegenstander, had hij in de laatste 16 tegen landgenoot Dennie Olde Kalter bijzonder veel meer moeite dan in zijn eerste partij tegen de Zweed Edwin Torbjornsson. Een spectaculaire 134-finish en twee gemiste matchdarts van Olde Kalter gingen vooraf aan een zenuwslopende winnende dart van de Noord-Brabander.

Hoe anders was het voor Danny Lauby. De Amerikaan had nog geen enkele set afgestaan in zijn eerste twee partijen: bij de laatste 32 was Jarno Bottenberg het haasje, terwijl een ronde later zijn landgenoot en een van de schaduwfavorieten Leonard Gates er een potje van maakte op zijn dubbels, waardoor Lauby vrij eenvoudig door kon stomen.

In wat een ware hel voor de spotter zou worden, zouden de fans een snelle en spectaculaire pot gaan zien in de Lakeside Country Club om te bepalen wie het in de halve eindstrijd opneemt tegen Chris Landman, nadat de Gelderlander in een thriller won van uittredend wereldkampioen Neil Duff.

Double Trouble

Ook mastercaller Marco Meijer moest zich haasten bij iedere score, terwijl Klaasen er qua dubbels in de eerste set niet bepaald de snelheid in had zitten. De eerste leg ging na twee gemiste pijlen op de buitenste ring via tops naar Lauby, de tweede leg was met dubbel 2 een feit na vier gemiste dubbels van de Nederlander.

De wereldkampioen van 2006 raakte uiteindelijk dubbel 6 in de derde leg met zijn twaalfde poging op een dubbel. Hij trok de stand gelijk, waarna een eerste deciding leg de beslissing bracht in het eerste bedrijf. Met Lauby op 90 gooide Klaasen een geweldige 122-finish uit op bullseye om zo op een 1-0 voorsprong te komen.

Klaasen stoomt door

Met een 14-darter brak de 39-jarige Nederlander meteen in de tweede set. In de volgende leg ging bijna een 140-finish uit, waarna even later dubbel 5 volgde om ook in het tweede hoofdstuk van deze kwartfinale toe te slaan.

Kon Lauby net als zijn tegenstander in zijn eigen set een 0-2 achterstand omdraaien? De Amerikaan leek toch wat van zijn à propos na de klap die Klaasen hem aan het einde van de eerste set toediende. Met 64 op het scorebord gooide de Amerikaan twee keer een single 8, waarna geen dubbel overbleef.

Hoewel Klaasen de 76-finish die daarop volgde miste, kreeg hij nog een kans op dubbel 10. Binnen no time verdubbelde de ex-halvefinalist op het PDC WK zijn voorsprong: 2-0. Een korte pauze zou volgen.

Klaasen geeft Lauby kansen

De thee smaakte goed voor de Amerikaan: ook hij brak de eerste leg van de set van zijn opponent met een 14-darter. Klaasen brak echter meteen terug met hetzelfde aantal darts. Na twee gemiste dubbels van Lauby in de derde leg, pakte de Nederlander de 2-1 voorsprong in het derde van potentieel zeven delen in deze wedstrijd.

De 30-jarige speler uit Terre Haute in Indiana had 20 darts nodig om de stand gelijk te trekken in de derde set, waarna opnieuw een beslissende leg volgde. Een slordige beurt van Klaasen – slechts 28 punten kwamen bij de eerste 121 – zette de deur wagenwijd open voor Lauby.

Die stond na 12 pijlen op 83, met de Nederlander na 15 darts nog niet op een finish. Na weer een lading gemiste dubbels was de achttiende dart in de vijfde leg genoeg voor Lauby om zijn achterstand te verkleinen naar één set.

Snelle Jelle raast naar de streep

De gemiddeldes kwamen dichter bij elkaar te liggen en het leek aan te komen op wie de beste timing had per leg. Een strakke 70-finish van Klaasen bracht hem op voorsprong in de set van Lauby. Met de Amerikaan opnieuw op 90 – dit was een déjà vu – gooide de Nederlander een 100+ finish; deze keer was het een fraaie 106-uitworp via tops.

In de derde leg kwam er bijna nog een finishoofdstuk bij: bij de resterende score van 146 was met twee keer triple 20 voor Klaasen enkel nog dubbel 13 nodig, alleen deze ging mis aan de binnenzijde. Lauby kuiste de boel op met dubbel 20, maar kon niet voorkomen dat Klaasen alsnog met de vierde set ging lopen: 160 ging mis op tops, maar dubbel 10 was vervolgens met de eerste pijl raak.

Heer en (man van) meester

Het was aan Klaasen om zo snel mogelijk een einde te maken aan The American Dream. De voorsprong kwam opnieuw via dubbel 10 tot stand, dat leek de grote vriend van de Nederlander te zijn op vrijdagavond.

De Brabander miste in de vierde leg bullseye op een haar na op 167 uit te gooien, maar het met 2 darts wegwerken van de overgebleven 25 punten bracht hem op één leg van de finish. De start met een 180’er beloofde veel goeds voor Klaasen, die na 9 pijlen nog 85 punten weg te werken had.

Dat deed Klaasen via triple 15 en dubbel 20, om met een 11-darter zijn plaats in de halve finales te verzekeren. Daarin wacht een Nederlands duel met Landman, waardoor we dus verzekerd zijn van één Nederlander in de finale op zondag. De winnaar van de Nederlandse strijd op zaterdag neemt het op tegen degene die boven komt drijven in de tweestrijd tussen Dennis Nilsson en Andy Baetens.

Gemiddeldes:
Jelle Klaasen: 90,44
Danny Lauby: 86,27

De uitslagen van het WDF WK op 8 december 2023

Deta Hedman 0 – 2 Rhian O’Sullivan
Dennis Nilsson 4 – 1 Wesley Plaisier
Aileen de Graaf 2 – 0 Lorraine Winstanley
Andy Baetens 4 – 2 Jonny Tata
Beau Greaves 2 – 0 Laura Murphy
Neil Duff 3-4 Chris Landman
Lisa Ashton 2 – 1 Kirsty Hutchinson
Jelle Klaasen 4 – 1 Danny Lauby

Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (Tip Top Pics)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Jelle Klaasen laat Danny Lauby kansloos en verzekert Nederland van finalist op WDF WK