Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Littler - PDC World Championship 2024

Ongekend: 16-jarige supertalent Luke Littler naar WK-finale

Het is de 16-jarige Luke Littler gelukt om de finale van het PDC World Championship 2024 te bereiken. Het Engelse supertalent versloeg in de halve finales voormalig wereldkampioen Rob Cross met 6-2 in sets! Lees hier een uitgebreid wedstrijdverslag terug.

Een totaal van 96 spelers begonnen het WK, er waren nu nog vier spelers over. In de eerste halve finale troffen een voormalig wereldkampioen en een 16-jarig supertalent elkaar, oftewel Rob Cross tegen Luke Littler. Cross rekende op weg naar de halve finales af met Thibault Tricole (3-0), Jeffrey de Graaf (4-2), Jonny Clayton (4-0) en Chris Dobey (5-4). Littler debuteerde op het WK en deed dat niet onverdienstelijk. Met zeges op Christian Kist (3-0), Andrew Gilding (3-1), Matt Campbell (4-1), Raymond van Barneveld (4-1) en Brendan Dolan (5-1) bereikte hij de laatste 4.

Cross pakt openingsset

Rob Cross mocht de eerste halve finale beginnen en deed dat uitstekend met een 15-darter. Luke Littler hield ook zijn eigen leg in 15 pijlen. Legs 3 en 4 gingen ook met de darts mee, waardoor er meteen een vijfde leg aan te pas moest komen. In de vierde leg kreeg Cross al twee pijlen op de dubbel voor de set, maar die werden gemist waardoor Littler er met een 76-finish toch 2-2 van maakte. In de beslissende leg hield Cross het voordeel en greep met een 13-darter de eerste set.

Littler houdt ook eigen set

In de tweede set gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg wist Cross met een 17-darter Littler te breaken. Een leg later was Cross in zijn eigen leg niet in 15 pijlen uit en dat werd afgestraft. Littler brak via dubbel 12 meteen terug en mocht de vijfde leg zelf beginnen. In de vijfde leg stond Cross na 12 pijlen keurig op dubbel 18 te wachten, maar kreeg geen kans meer. Littler produceerde, onder druk, een hele knappe 74-finish om er 1-1 in sets van te maken.

Littler maakt het eerste verschil

Cross begon matig uit de pauze, hij vond de triples niet zo makkelijker meer als in de eerste tweede set. Toch kreeg de Engelsman twee pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te houden, maar miste. Littler wist dubbel 4 te raken voor de break, waarna hij met een 142-finish de break verzilverde. Cross hield vervolgens wel zijn eigen leg, met een 85-finish in 11 pijlen kwam hij terug tot 2-1. In leg 4 kreeg Cross één pijl op dubbel 16 vanaf een 68-finish om terug te breaken, maar die werd gemist. Littler bleef koel en pakte in 16 pijlen de set af van Cross om zo voor het eerst om voorsprong te komen in de partij; 2-1. In de vierde set gingen alle legs met de darts mee. Zo wist Littler in de derde leg een 149-finish te gooien om zijn eigen leg te houden, terwijl Cross op 42 stond te wachten voor de break. In de vijfde leg wist Cross twee maximale scores gooien, maar miste de zevende pijl. Een nieuwe kans voor de set kreeg ‘Voltage’ niet, met een 11-darter breidde Littler zijn voorsprong uit naar 3-1.

Cross blijft in de buurt

Na een korte pauze liep Cross weer vroeg in zijn eigen set tegen een break aan, Littler brak met een 83-finish in 12 pijlen. Hij leek ook zijn eigen leg te houden, maar miste twee pijlen op de dubbel. Cross gooide een magistrale 138-finish (T18-T18-D15) om terug te breaken, waarna hij zijn eigen leg in 17 pijlen hield. Littler had aan 16 pijlen genoeg om zijn leg te houden, waardoor er wederom een vijfde leg aan te pas kwam. In de beslissende leg kreeg Littler één pijl op tops om er 4-1 in sets van te maken, maar die werd gemist. Cross gooide 60 uit en kwam daarmee terug tot 3-2 in sets.

Cross komt er niet aan te pas

In set 6 gingen de eerste drie legs allemaal met de darts mee en werden allemaal in 13 darts gewonnen. In de vierde leg miste Cross twee pijlen op de dubbel om er 2-2 van te maken. Littler bleef koel en won met een 17-darter zijn eigen set met 3-1. In de set die daarop volgde gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg stond Littler na 9 pijlen onder de 100, wat uiteindelijk in 14 pijlen de break opleverde. Deze break werd in zijn eigen leg omgezet in setwinst, met nog een leg in 14 darts kwam de 16-jarige op één set verwijderd van de WK-finale!

Jongste WK-finalist ooit

Na weer een onderbreking begon Littler voortvarend aan zijn eigen set, met een 132-finish (BULL-BULL-D16) won hij zijn eigen leg in 12 pijlen. Cross kwam meteen met een antwoord, met een 14-darter hield hij ook zijn eigen leg. Nadat beide heren hun eigen leg in 13 darts hielden, begon Littler aan de vijfde leg van de set om zich te plaatsen voor de finale. ‘The Nuke’ begon met twee 140’ers om uiteindelijk met een 80-finish opnieuw geschiedenis te schrijven. De tiener wordt de jongste WK-finalist ooit in de dartgeschiedenis!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Luke Littler: 106,05 / 46,8%
Rob Cross: 102,77 / 41,7%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *