Luke Humphries - PDC World Championship 2024

Onverslaanbaar: Luke Humphries klopt Luke Littler en wint PDC WK

Na een fantastisch 2023 is 2024 nog veel beter begonnen voor Luke Humphries: ‘Cool Hand Luke’ pakt in een zinderende finale tegen Luke Littler de wereldtitel.

Een jaar geleden ging de grootste wedstrijd in de dartswereld tussen Michael en Michael, dit jaar was het de beurt aan Luke tegen Luke: Luke Humphries tegen Luke Littler om precies te zijn. In de afscheidswedstrijd van Russ Bray als scheidsrechter zou één van de twee worden gekroond als wereldkampioen. Het was aan de 16-jarige Littler om de wedstrijd met een 16-darter te openen, maar nadat Humphries 5 legs op rij won zat de schrik er wel even in. Onterecht: met legs in 13, 12 en 12 pijlen herstelde ‘The Nuke’ op onnavolgbare wijze de achterstand. Beide mannen wisselden in de openingsfase briljante dingen met middelmatige worpen af, waardoor ze af en toe van elkaars fouten konden profiteren. Humphries snoepte met een 14-darter eerst de set van Littler af, waarna de jongste van de twee een set later hetzelfde deed. Na vier sets was de wedstrijd met een 2-2 stand in evenwicht.

Littler neemt initiatief, maar houdt Humphries in leven

Het momentum verschoof langzaam richting Littler: scorend deden beide mannen weinig voor elkaar onder, maar finishend miste Humphries hier en daar een kansje. Twee pijlen op dubbel 20 werden in zijn eigen leg gemist door ‘Cool Hand Luke’, waarna Littler een leg later een 11-darter gooide. De wereldkampioen bij de jeugd was de eerste die zijn eigen set hield, waarna hij ook die van Humphries greep. Weer miste de recentste winnaar van de Grand Slam meerdere kansen op de dubbels, waardoor hij langzaam de controle over de wedstrijd verloor. Een 170 leek hem hoop te geven, al was Littler echt niet onder de indruk. Met een 122-finish sloeg hij terug, maar de echte knock-out bleef uit. Vanaf 112 miste hij dubbel vier voor een 5-2 voorsprong, waardoor Humphries de schade tot 4-3 kon beperken.

Masterclass: Ontketende Humphries loopt over Littler heen naar wereldtitel

Die ene pijl die Littler miste bleek later een hele dure te worden. Humphries was bevrijd en begon steeds beter te spelen. Met legs in 14, 11 en 12 pijlen speelde ‘Cool Hand Luke’ zijn tegenstander kapot in set acht, waarna hij de volgende set met twee finishes van 108 startte. Littler kreeg klap na klap, maar bleef nog even in leven na missers van Humphries. Toch volgde daarna een nekslag: in de beslissende leg van set negen vond Humphries een 11-darter, waardoor hij via een break op 5-4 kwam. Ondanks een 170-finish van Littler, de tweede ‘Big Fish’ van de wedstrijd, kwam de stand daarna ook snel op 6-4. De beste speler van 2023 liet aan het wonderkind zien hoe het moest: de versnelling die de nieuwe nummer één van de wereld vond kon niet worden beantwoord. Nog drie kansen kreeg Littler om de wedstrijd te verlengen, maar daarna was het woord aan Humphries. Na het winnen van de World Grand Prix, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals is hij nu de sterkste op het mooiste toernooi van allemaal: het WK.