Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Van Barneveld & co houden stand in Bahrein 

Het eerste World Series-toernooi van 2023 is donderdag van start gegaan. Tijdens de eerste dag van de inaugurele Bahrain Darts Masters wisten alle grote PDC-spelers, onder wie Van Barneveld, overeind te blijven in hun partijen tegen de Aziatische genodigden en Bahreinse kwalificatiewinnaars. 

Het was aan Dimitri Van den Bergh en de in Dubai wonende Filipijn Alain Abiabi om het toernooi af te trappen. De Belgische nummer elf van de wereld stond al snel op een voorsprong van 2-0 door zijn eigen leg te houden en daarna een break te plaatsen. Met een 103-finish wist Abiabi echter meteen terug te ‘breaken’. Door middel van twee 15-darters kon Van den Bergh daarop zijn voorsprong uitbouwen tot 4-1, waarna Abiabi profiteerde van gemiste dubbels om ook twee legs op rij te pakken.  

Van den Bergh leek daar echter niet al te erg van geschrokken en hield knap stand door acht pijlen perfect in het bord te werpen, maar uiteindelijk had hij er een 12-darter voor nodig om de tussenstand ook daadwerkelijk naar 5-3 op te trekken. Abiabi knokte zich vervolgens terug door in 14 darts een break te plaatsen en deze ook te verzilveren om op matchpoint te komen. In de allesbeslissende leg miste de Filipijn een wedstrijdpijl, waarna ‘The Dream Maker’ met een uitslag van 6-5 over de finishlijn viel.  

Gemiddeldes/Dubbelpercentages: 
Dimitri Van den Bergh: 88.38 / 26.1%  
Alain Abiabi: 82.62 / 41.7% 

Cross in vorm 

Rob Cross had iets minder moeite met de Indiase Nitin Kumar. Een 12-darter en 140-finish deden ‘Voltage’ meteen flink uit de startblokken schieten. Door hier een 12-, 15- en 18-darter op te laten volgen, stond de Engelsman al snel 4-0 voor. Kumar, die net als Abiabi in Dubai woont, wist nog in twintig pijlen zijn eigen leg te behouden, waarna Cross in 16 hetzelfde deed. Met een 17-darter stelde Kumar nogmaals een eigen leg veilig, waarop Cross met een 15-darter de wedstrijd besloot: 6-2 voor de voormalig wereldkampioen.  

Gemiddeldes/Dubbelpercentages: 
Rob Cross: 95.09 / 66.7%  
Nitin Kumar: 79.25 / 28.6%  

Even zweten voor Humphries 

Luke Humphries moest in het begin iets meer billenknijpen dan zijn voorgangers. De uit Hongkong afkomstige Man Lok Leung wist hem in vijftien pijlen namelijk al meteen te ‘breaken’. De Engelsman wist de leg direct terug te grissen, maar Leung deed daarop in elf darts hetzelfde. Ditmaal wist hij de break ook te verzilveren om op een voorsprong van 3-1 te komen. Daarna wist ‘Cool Hand Luke’ echter een tandje bij te schakelen. Met legs in 15, 18, 14 en 15 pijlen kon hij, hoewel Leung enkele dubbels miste, rechtsreeks richting de eindstreep. Met 6-3 bleef de schade beperkt voor  

Gemiddeldes/Dubbelpercentages: 
Luke Humphries: 90.78 / 31.6%  
Man Lok Leung: 91.64 / 30.0% 

Lim kan Price niet bijhouden 

Gerwyn Price ging even later de strijd aan met de Singaporese publiekslieveling Paul Lim, die begon door netjes zijn eigen leg te behouden. Price deed met een 112-finish hetzelfde en strafte daarna meteen gemiste dubbels af door de 68-jarige te ‘breaken’. In veertien pijlen kon hij daarop zijn eigen leg behouden om Lim even later nogmaals te doen boeten voor zijn tekortkomingen op de buitenste ring. Met een 12-darter en 124-finish kon ‘The Iceman’ zich vervolgens naar matchpoint toewerken. Lim wist in dertien pijlen de tussenstand nog op te trekken naar 5-2, waarna Price met een 139-finish de pot besloot. Een comfortabele uitslag van 6-2 voor de Welshman.  

Gemiddeldes/Dubbelpercentages: 
Gerwyn Price: 96.63 / 42.9%  
Paul Lim: 87.66 / 25.0%  

Wright langs Suzuki 

Daarna mocht Peter Wright duelleren met de Japanse Toru Suzuki. Nadat beiden hun eigen leg hielden, wist Suzuki een break te plaatsen en zo redelijk vroeg in een leidende positie te verkeren. Wright pakte de leg echter meteen weer terug om terug op gelijke hoogte te komen en voegde daar een 10-darter aan toe om zijn break te verzilveren. Met nog een break in veertien pijlen breidde de Schot zijn voorsprong uit tot 4-2. Daarop wist Suzuki ook nog een break te bewerkstelligen, waarna Wright door middel van een 14- en 16-darter de overwinning binnenhaalde met 6-3.  

Gemiddeldes/Dubbelpercentages: 
Peter Wright: 94.61 / 25.0% 
Toru Suzuki: 85.82 /  37.5% 

Wereldkampioen Smith ruim te sterk voor Bahreiner 

De kakelverse wereldkampioen, Michael Smith, mocht het daarna opnemen tegen de eerste Bahreinse afgevaardigde van de avond: de 62-jarige Abdulnaser Yusuf. ‘Bully Boy’ startte goed door een 129-finish te gooien en daar direct een break in achttien en verzilvering in vijftien pijlen aan vast te rijgen. Middels een 10-darter en daaropvolgende 12-darter, met 131-finish via tweemaal dubbel veertig, breidde hij zijn voorsprong uit tot 5-0. Doordat de Engelsman daarna begon te klungelen op de dubbels, kreeg Yusuf meerdere beurten de tijd om naar een dubbel toe te werken. Met zijn eerste pijl op een dubbel en in een totaal aantal van vierentwintig darts sleepte de Bahreiner vervolgens zijn eerste leg binnen. Met een 16-darter besloot Smith de partij even later met 6-1. 

Gemiddeldes/Dubbelpercentages: 
Michael Smith: 98.1 / 37.5% 
Abdulnaser Yusuf: 63.15 / 100.0% 

Van Barneveld speelt degelijke partij 

Michael van Gerwen was vanwege een reeds geboekte vakantie afwezig. Als Nederlandse PDC-vertegenwoordiger was echter wel Raymond van Barneveld present. Hij mocht de spreekwoordelijke degens kruisen met de uit Japan afkomstige Yuki Yamada en deed dat zeer degelijk. Al meteen wist hij gemiste dubbels van Yamada te bestraffen door een break te plaatsen. Nadat ‘Barney’ deze verzilverde, kon Yamada wel zijn eigen leg behouden. In dertien, zeventien en nogmaals dertien pijlen werkte Van Barneveld zichzelf vervolgens naar matchpoint. Zijn tegenstander liet hem echter nog even wachten op de winst en trok de tussenstand op naar 5-2. Met een 14-darter wist de Nederlander even later alsnog ruim de overwinning op zijn naam te schrijven: 6-2. 

Gemiddeldes/Dubbelpercentages: 
Raymond van Barneveld: 98.16 /  46.2%  
Yuki Yamada: 84.64 / 28.6% 

Clayton met groots gemiddelde door 

Als afsluiter van de avond trad Jonny Clayton aan tegen Bassim Mahmood uit gastland Bahrein. De Welshman startte door in elf pijlen zijn eigen leg veilig te stellen en daar in veertien darts een break aan toe te voegen. Door deze vervolgens met een 134-finish via tweemaal dubbel veertig ook te verzilveren, stond hij al snel 3-0 voor. Een extra break in 12 pijlen plus 122-finish en daaropvolgende 17-darter zorgde ervoor dat Clayton kon voorkomen dat Mahmood na zijn 180’er de aanval mocht openen op de buitenste ring. Met Clayton inmiddels op matchpoint wist de Bahreiner even later eerder dan zijn tegenstander op een dubbel te komen. Twee beurten liet hij echter onbenut, waardoor ‘The Ferret’ hem met 6-0 wist te verslaan. 

Gemiddeldes/Dubbelpercentages: 
Jonny Clayton: 103.66 / 54.5%  
Bassim Mahmood: 78 / 0%  

Programma vrijdag 

Van den Bergh en Smith zullen het tegen elkaar opnemen, waarna Van Barneveld langs Humphries zal proberen te gaan. Wright zal een ontmoeting hebben met Cross, waarop Price en Clayton zorgen voor een geheel Welsh duel. De eerste wedstrijd staat gepland voor 17:00 uur. 

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *