Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael Smith - PDC World Championship 2023

Michael Smith wint op schitterende wijze WK 2023

Michael Smith heeft zijn droom waar kunnen maken: de Engelsman versloeg Michael van Gerwen in een schitterende finale en greep zo zijn eerste wereldtitel: 7-4.

Met Michael van Gerwen tegen Michael Smith kreeg het WK de gedroomde finale. De twee beste spelers van 2022 die in een rechtstreeks duel uitvechten wie de wereldtitel pakt én wie de nieuwe nummer één van de wereld wordt: de PDC had een beter scenario niet kunnen bedenken. Vier jaar geleden won de Nederlander van de Engelsman, Smith hoopte maar wat graag nu wel de sterkste te zijn. Met een 13-darter startte hij prima, maar daarna vergat hij MVG pijn te doen. De Nederlander miste zeven pijlen op de dubbels, maar won de legs alsnog. Met een 11-darter deelde hij daarna wel een klap uit aan Smith. Een 15-darter volgde: set één was binnen.

Beste leg ooit: niveau ligt bizar hoog

Beide mannen hielden vanuit de pauze hun eigen leg, waarna een bizarre leg volgde. Michael van Gerwen miste dubbel 12 voor de 9-darter, waarna Smith aan de oche verscheen en wél de perfecte leg gooide: een betere leg dan dit zal nooit meer worden vertoond. MVG leek er snel van hersteld, maar moest (na twee missers op dubbel 12 een leg later) de set aan zijn tegenstander gunnen. Door in set drie twee keer achter elkaar de bull te missen gaf ‘Mighty Mike’ de kans aan Smith om het initiatief te nemen: pp de dubbels was het nog wat slordig bij onze landgenoot, waardoor hij op achterstand kwam. Toch bleef de partij gelijk op gaan: Van Gerwen volgde een set later een 16-darter op met legs in 12 en 18 pijlen, waardoor de derde onderbreking werd bereikt met een gelijke stand.

Van Gerwen vergeet door te drukken: Smith pakt voorsprong

Na het wervelende begin was er nog steeds geen tijd om tot rust te komen: met een 14-darter beukte Smith door. Van Gerwen vond het antwoord met een sterke 100-finish, waarna hij twee legs later een 10-darter vond. Voor de eerste keer deze partij kwam er een beslissende leg: Smith voelde de druk en moest toezien hoe MVG hierin een 14-darter gooien. Doordrukken lukte de Nederlander echter weer niet: in zijn eigen set werd hij (nadat beide spelers hun eigen leg hielden) na twee missers op dubbel 10 gebroken, waarna ‘Bully Boy’ met een 18-darter de stand naar 3-3 bracht. Van Gerwen leek de scherpte daarna weer te vinden: met legs in 15 en 14 nam hij snel een voorsprong in de set van Smith. Toch ging het nog pijnlijk mis. Vanaf 96 miste hij twee pijlen voor de set, waarna Smith een leg later ook nog 130 uitgooide. De Nederlander dacht dat hij de set al verloren had en wilde weglopen, maar besefte zich toen dat er nog een beslissende leg kwam. Smith was hierin nu wel scherp: de stand kwam op 4-3.

Smith overklast MVG en komt op matchpoint

De problemen begonnen zich nu wel op te stapelen voor Van Gerwen. In zijn eigen set moest hij toezien hoe Smith meteen een break greep in 13 pijlen, waarna onder druk ook 68 uit werd gegooid. MVG kon aanhaken, maar moest toezien hoe ‘Bully Boy’ met een 14-darter de set en een 5-3 voorsprong greep. De Engelsman mocht ook nog beginnen aan set negen en had zo de touwtjes stevig in handen, zeker omdat het niveau bij Van Gerwen daalde. De wereldtitel kwam steeds dichterbij voor de winnaar van de Grand Slam: met legs in 18, 15 en 14 pijlen was ook set negen een prooi, waardoor het de stand al op 6-3 kwam. Alleen een wonder kon Van Gerwen nog redden. Nadat beide mannen hun eigen legs hielden in set tien (MVG gooide in leg één een 105-finish) kwam Smith al op matchpoint, maar Van Gerwen hield de wedstrijd levend door met een 18-darter de stand naar 6-4 te tillen.

Smith de beste ter wereld

Was een comeback dan toch nog mogelijk? Met een 11-darter vond onze landgenoot meteen een break in set 11, waarna hij zijn eigen leg hield in 16 pijlen. Toch kwam het er niet van. Smith sloeg terug met twee 15-darters, waardoor hij wederom op matchpoint kwam. Met zes perfecte pijlen startte hij deze leg fantastisch. Een 11-darter werd het uiteindelijk resultaat: de wereldtitel was daar. ‘Bully Boy’ kon de tranen amper bedwingen en sprintte meteen naar zijn familie. Wat een moment voor de Engelsman: hij mag zich een jaar lang de wereldkampioen noemen.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Michael Smith: 100.87 / 47.3%
Michael van Gerwen: 99.58 / 38.5%

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *