Search
Jules van Dongen - German Darts Open 2023

Van Dongen uitgeschakeld bij debuut, Chisnall wint wel

Jules van Dongen heeft zijn PDC WK-debuut niet kunnen omzetten in een overwinning. De Australiër Darren Penhall was met 3-1 te sterk. Ook Lee Evans, Connor Scutt en Dave Chisnall wonnen hun openingspartij.

Lee Evans 3-0 Sandro Eric Sosing

De eerste middagsessie van het WK begon met een partij tussen Lee Evans en Sandro Eric Sosing. De eerste twee legs van de partij gingen met de darts mee. In de derde leg plaatste Evans met een 66-finish een belangrijke break voor een 2-1 voorsprong in de eerste set. Deze set werd een leg later via dubbel 8 binnengehaald door de Engelsman. Na een korte pauze gooide Evans een prima eigen set. Met legs in twee keer 17 pijlen en één keer in 18 darts kwam ‘EVZ’ op een 2-0 voorsprong in sets.

In de derde set werd het een stuk spannender. De eerste vier legs van de partij gingen met darts mee. De Filipijn hield zijn eigen legs in 17 en 19 pijlen, terwijl Evans genoeg had aan 20 en 17 darts. In de beslissende vijfde leg kon Sosing zijn triples niet meer vinden, waar Evans van profiteerde. Na 12 darts stond hij op 148, die uiteindelijk in vijf pijlen van het bord werd gegooid voor een eenvoudige 3-0 overwinning (3-1,3-0,3-2).

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Lee Evans: 85,02 / 40,9%
Sandro Eric Sosing: 75,59 / 33,3%

Connor Scutt 3-2 Krzysztof Kciuk

In de tweede partij van de middag stonden twee tourkaarthouders tegenover elkaar, Connor Scutt tegen Krzysztof Kciuk. Scutt schoot uit de startblokken. Met een 62-finish hield hij zijn eigen leg om vervolgens Kciuk meteen te breaken met een 138-finish. Lang duurde het niet totdat de set werd binnengehaald, in de derde leg produceerde Scutt een 64-finish om de eerste set met 3-0 te winnen.

Set 2 werd gestart door twee legs die werden gewonnen door de speler die hem begon. In de derde leg plaatste Scutt met een 81-finish in 12 darts een belangrijke break. Echter kwam de Pool een leg later meteen met een antwoord; 121 werd in 12 pijlen uitgegooid voor de rebreak en mocht nu zelf beginnen voor 1-1 in sets. Dit gebeurde uiteindelijk niet. Scutt bleef ijzersterk finishen en greep met een 88-finish ook de tweede set. Scutt leek in set 3 weg te lopen met een 3-0 overwinning, nadat hij de eerste twee legs greep in 14 en 16 pijlen. Toch vocht Kciuk zich knap terug en brak in 14 pijlen terug. Hij kreeg vervolgens ook een pijl op dubbel 18 voor 2-2, maar dit werd gemist. Scutt pakte zijn kans, gooide ook 65 uit en verzekerde zich hiermee van een 3-0 (3-0,3-2,3-1) overwinning.

Connor Scutt: 95,97 / 64,3%
Krzysztof Kciuk: 91,82 / 30%

Darren Penhall 3-1 Jules van Dongen

In de derde partij van de middag was het tijd voor Jules van Dongen om zijn PDC WK-debuut te maken, hij trof de Australiër Darren Penhall. In de eerste set werden alle legs gewonnen door de speler die hem begon. Penhall begon sterk aan de partij door met een 14-darter zijn eigen leg te houden, dat werd vervolgd door een 19-darter van Van Dongen. Nadat Penhall wederom een 14-darter produceerde en Van Dongen zijn eigen leg hield met een 100-finish kwam er een beslissende leg. Penhall piekte op het juiste moment, met een 180’er en een 116-finish greep hij de eerste set.

Van Dongen kwam goed uit de pauze, want met een 123-finish in 12 pijlen hield hij zijn eigen leg. Daarna gingen er nog twee legs met de darts mee, waaronder een 14-darter van de geboren Nederlander. In de vierde leg miste Penhall vijf pijlen op de dubbel om er 2-2 van te maken, waarna ‘The Dutch Dragon’ via dubbel 5 op 1-1 in sets kwam. Het was Penhall die domineerde in set 3. Met 100+ finishes van 108 en 120 kwam de Australiër op een 2-0 voorsprong. In de derde leg kreeg Van Dongen de kans om meteen terug te breaken, maar miste vier pijlen op de dubbel. Penhall raakte dubbel 10 om op een 2-1 voorsprong in sets te komen.

In de eerste leg van set 4 moest de Amerikaan opnieuw een flinke klap verwerken. Nadat hij de bull miste voor een 124-finish om zijn eigen leg te houden, produceerde Penhall een 93-finish voor de break. Die volgde hij op met een 14-darter in zijn eigen leg. Van Dongen hield in 17 darts nog wel zijn eigen leg, maar zag een leg later de nummer één van de DPA Tour een 12-darter gooien voor een 3-1 (3-2,1-3,3-0,3-1) overwinning. Voor Van Dongen betekent dit het einde van zijn tweejarige tourkaart, hij zal in januari terug moeten naar Q-School.

Darren Penhall: 91,29 / 50%
Jules van Dongen: 90,72 / 28,6%

Dave Chisnall 3-1 Cameron Menzies

De middagsessie werd afgesloten met een partij uit de tweede ronde tussen de nummer 11 geplaatste Dave Chisnall en Cameron Menzies, die vrijdagavond Rusty-Jake Rodriguez met 3-0 versloeg. Menzies begon beter aan de wedstrijd dan Chisnall. Met 3-0 wist de Schot de eerste set te winnen, waarin Chisnall vee pijlen op de dubbel miste. In de tweede set kwam Chisnall er beter in, met een 14- en 15-darter nam hij een 2-0 voorsprong. Toch zag de Engelsman Menzies terug komen tot 2-2, mede dankzij een 76-finish. In de beslissende leg was het toch Chisnall die toegreep, een 20-darter (!) bleek genoeg voor setwinst.

Na een korte pauze wist Chisnall meteen in de eerste leg te breaken. Dit vervolgde ‘Chizzy’ met een 11-darter in zijn eigen leg. Nadat Menzies zes darts op de dubbel miste om zijn eigen leg nu wel te houden, wist Chisnall via dubbel 4 de derde set met 3-0 te winnen voor een 2-1 voorsprong in sets.

In set 4 werd Chisnall meteen gebroken, met een 13-darter plaatste Menzies een belangrijke break. Deze break kon de Schot vervolgens niet verzilveren, na vier gemiste darts op tops brak Chisnall terug naar 1-1. Een leg later plaatste ‘Cammy’ de derde break op een rij en kwam met een 102-finish op setpoint. Net als in leg 2 kreeg Menzies genoeg kansen om de break te verzilveren en er 2-2 in sets van te maken. Na 5 gemiste setdarts, brak Chisnall via dubbel 5 terug naar 2-2. Een beslissende set kwam er uiteindelijk ook niet meer. Chisnall wist in 17 pijlen zijn eigen leg te houden en verzekerde zich daarmee van een 3-1 (0-3,3-2,3-0,3-2) zege.

Dave Chisnall: 90,94 / 31%
Cameron Menzies: 87,32 / 20,6%

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)