Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Danny Noppert

Voorbeschouwing PDC WK 2021: Dag 8 Avondsessie

In de avond van dag 8 van het WK gaan o.a. Danny Noppert en Dimitri van den Bergh aan het WK beginnen. Daarnaast gaan Dirk van Duijvenbode en Paul Lim hun tweede wedstrijd spelen. Lees hier een voorbeschouwing.

Danny Noppert vs Cameron Carolissen

De avond begint meteen met Nederlandse inbreng, Danny Noppert gaat het opnemen tegen de Zuid-Afrikaan Cameron Carolissen. Noppert gaat aan zijn derde PDC WK beginnen. Dit jaar is de Nederlander als 25ste geplaatst. Hij kende opnieuw een goed jaar, vooral op de vloer en Euro Tours. Op de Players Championship won Noppert 10 keer zijn bordfinale. Daarvan bereikte hij twee keer de halve finales en drie keer de kwartfinales. Noppert nam aan drie van de vier Euro Tours mee. De resultaten waren erg goed, hij verloor bij de laatste 16, kwartfinales en halve finales. Hierdoor plaatste hij zich ook gelijk voor het EK. Dat was geen succes, hij verloor daar met een whitewash van landgenoot Dirk van Duijvenbode. Op de World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship Finals kwam de Fries één rondje verder om daarna te verliezen van Adrian Lewis, Gary Anderson en Mervyn King. Het jaargemiddelde van ‘Noppie’ komt terecht op 94,59.

Cameron Carolissen moet ook nog steeds zijn eerste wedstrijd op het WK gaan spelen. De Zuid-Afrikaanse debuut kreeg een bye, doordat zijn tegenstander Martijn Kleermaker positief testte op corona. Zijn tegenstander is de jonge Zuid-Afrikaan Cameron Carolissen. Doordat Petersen zich dit jaar plaatste via de wereldranglijst kwam er een plek vrij voor nog een Afrikaan. Tijdens de qualifier die gespeeld werd op 31 oktober en 1 november won de jongeling in de finale van oud WK-deelnemer Charles Losper met 7-4. Gedurende dit toernooi schakelde hij onder andere Graham Filby en Nolan Arendse uit. Ook is een mooi interview van hem beschikbaar op het YouTube kanaal van Darts Actueel wat zeker de moeite waard is om te kijken, klik hier. De heren zijn elkaar nog nooit eerder tegen gekomen. Noppert moet dit op kwaliteit gewoon winnen, hij heeft de meeste ervaring van beide spelers. Wij voorspellen een 3-1 overwinning in sets voor de Fries.

Devon Petersen vs Steve Lennon

In de tweede partij van de avond komt de tweede Zuid-Afrikaan in actie, Devon Petersen gaat het opnemen tegen Steve Lennon. Petersen heeft één van zijn beste jaren ooit bij de PDC gehad, het resultaat is dat hij dit jaar als 29ste geplaatst is. Op de vloertoernooien bereikte Petersen drie halve finales, waar hij uiteindelijk één keer de finale behaalde. In die finale kwam hij 7-4 voor, maar zag Gerwyn Price alsnog met de titel er vandoor gaan. De Zuid-Afrikaan was ook succesvol op de Euro Tour, hij deed aan twee Euro Tours mee. Op de German Darts Championship was het meteen raak voor Petersen. Met overwinningen op Jeffrey de Zwaan, Gerwyn Price, Rob Cross, Krzysztof Ratajski, Danny Noppert en Jonny Clayton won hij zijn allereerste PDC-titel. Hierdoor kwalificeerde hij zich ook meteen voor de World Grand Prix (laatste 16), het EK (halve finales) en de Grand Slam of Darts (laatste 16). Op de Players Championship Finals kwam hij niet verder dan de eerste ronde. Hij jaargemiddelde van ‘The African Warrior’ is 97,20, wat één van de betere jaargemiddeldes is!

Steve Lennon is de tegenstander voor Petersen. Lennon won zaterdagmiddag met 3-1 van Daniel Larsson. Lennon gooide een erg sterke wedstrijd. Met een gemiddelde van 96,95, een dubbelpercentage van 38,46% en vier maximale scores had de Ier geen problemen met de Zweed. Lennon heeft een constant jaar gedraaid op de tour, hij eindigde op plaats 11 op de Pro Tour Order of Merit. Hoe waren zijn resultaten in 2020 dan? Op de vloertoernooien kwam Lennon vaak niet verder dan de laatste 32. Eenmaal wist hij de halve finales te behalen op de vloer, waar Gerwyn Price te sterk was. Lennon kwalificeerde zich ook voor drie Euro Tours, waar hij op elk toernooi één partij wist te winnen. Dit bleek uiteindelijk genoeg om zich te kwalificeren voor het EK. In de eerste ronde werd hij met 6-5 verslagen door James Wade. Ook de UK Open en de Players Championship Finals was geen succes voor de Ier, in beide toernooien was de eerste ronde het eindstation. De heren hebben elkaar twee keer getroffen, beide heren wonnen er één. De laatste ontmoeting was in september toen Petersen met 6-1 won. Wij denken dat Lennon het Petersen best lastig kan maken. Toch denken we dat Petersen met zijn goede vorm nipt gaat winnen, 3-2 voor ‘The African Warrior’.

Rob Cross vs Dirk van Duijvenbode

De wereldkampioen van 2018, Rob Cross, gaat in de derde partij van de avond beginnen. Cross is dit jaar als nummer 5 geplaatst, maar kende geen geweldig jaar. Op de vloer bereikte hij slechts één finale, die hij met 8-2 verloor van James Wade. Daarnaast kwam hij slechts drie keer verder dan de bordfinale. Op de vier Euro Tours bereikte de Engelsman drie keer de finale dag, de kwartfinales op de European Darts Grand Prix was het beste resultaat. Op TV bereikte ‘Voltage’ twee finales die werden verloren, de World Series of Darts Finals en de World Cup of Darts. Op de World Matchplay, World Grand Prix en het EK was de eerste ronde het eindstation. Het jaargemiddelde van de nummer 5 van de wereld is tot zover 94,05!

Hij treft met Dirk van Duijvenbode een moeilijke tegenstander. Hij wist vrijdagavond met 3-2 te winnen van Bradley Brooks. Van Duijvenbode begon erg matig, waardoor hij de eerste twee sets verloor. Daarna ging ‘Aubergenius’ beter gooien en won hij 9 van de laatste 10 legs. De Nederlander eindigde op een gemiddelde van 92,57 en een dubbelpercentage van 37,04%. Van Duijvenbode kwalificeerde zich voor het WK als nummer 3 van de Pro Tour Order of Merit, dat betekent dat Van Duijvenbode een geweldig jaar heeft gehad. De Nederlander pakt begin januari opnieuw een tourkaart op de European Q-School en liet vervolgens meteen goede dingen zien op de tour. Zo bereikte hij op de vloer en de op de Euro Tour al een halve finale, voordat de coronacrisis uitbraak. Na de coronacrisis bleef Van Duijvenbode constant spelen en bleef zijn ponden wel pakken. Hierdoor wist hij zich ook te kwalificeren voor o.a. de World Grand Prix, het EK en de Players Championship Finals. Op de World Grand Prix verraste Van Duijvenbode iedereen door de finale te halen, waar Gerwyn Price met 5-2 sterk was. Door de finale kwalificeerde ‘The Titan’ zich ook meteen voor Grand Slam of Darts. Op het EK en de Players Championship Finals wist Van Duijvenbode tweemaal de kwartfinales te bereiken. De heren speelden begin 2019 een keer op de vloer tegen elkaar toen Cross met 6-5 won. Dit zal een hele andere wedstrijd worden, want Van Duijvenbode zit op dit moment zijn beste vorm van zijn carrière. Wij voorspellen dat beide heren goed aan de oche gaan verschijnen. Uiteindelijk wordt het beslist in een beslissende set, wie houdt de zenuwen het meeste onder bedwang?

Dimitri van den Bergh vs Paul Lim

De avond wordt afgesloten met de World Matchplay kampioen tegen Paul Lim. Van den Bergh is dit jaar dan eindelijk doorgebroken bij de PDC. Hij is dit jaar als nummer 9 geplaatst. Op de vloer was het zoals gewoonlijk niet al te best voor de Belg. Zijn beste resultaat was vier keer de laatste 16. Van den Bergh was alleen op de Belgium Darts Championship te bewonderen op de vier Euro Tours. Daar was de tweede ronde het eindstation. Op TV ging het beter af voor ‘The Dreammaker’, op drie majors behaalde minimaal de kwartfinales. Dit was het eindstation op de UK Open, op de Grand Slam of Darts eindigde het een ronde later. Op de World Matchplay viel alles goed voor de Belg. Met overwinningen op Nathan Aspinall, Joe Cullen, Adrian Lewis, Glen Durrant en Gary Anderson won Van den Bergh zijn allereerste major. Op de laatste major voor het WK, de Players Championship Finals, werd er in de eerste ronde verloren. Van den Bergh is dus wel op zijn hoede. Een jaargemiddelde van 94,05 is in principe voor hem nog erg laag, maar dat komt vooral door zijn mindere resultaten op de vloer.

De Belg speelt tegen ‘The Legend’, Paul Lim. Hij versloeg in de eerste ronde verrassend Luke Humphries met 3-2. De Engelsman kwam 2-0 voor en miste een matchdart om met 3-1 in sets te winnen. Uiteindelijk kreeg de speler uit Singapore het toch voor elkaar om Humphries te verslaan. Dit deed hij met erg constant spel, een gemiddelde van 89,77 en een dubbelpercentage van 30,56%. De 66-jarige speler uit Singapore kwalificeerde zich voor zijn 13de PDC WK! Hij wist op 29 november in Hong Kong, waar Lim op dit moment woont, de PDC Asia Hong Kong Qualifier te winnen. In de finale versloeg hij de talentvolle Matthew Lee met 7-5, inclusief twee 12-darters en een gemiddelde van 89,23! Voor de rest hebben we Lim weinig gezien, ook omdat de Asian Tour was geannuleerd. Daarnaast reizigde hij niet af naar Oostenrijk voor de World Cup of Darts, omdat zijn teamgenoot Harith Lim de reis niet kon maken en er geen vervanger meer geregeld kon worden. Van den Bergh is net als Humphries de grote favoriet om te winnen, omdat het niveau van de Belg gewoon hoger is op dit moment dan Lim. Wij denken dan ook dat Van den Bergh niet al te veel problemen gaat hebben met Lim, 3-0 of 3-1 in sets.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *