Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Raymond van Barneveld

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 10 Avondsessie

Vanavond treffen Raymond van Barneveld en Gerwyn Price elkaar voor de derde keer in twee maanden? Wordt het drie op een rij voor de Nederlander? Ook regerend wereldkampioen Peter Wright komt in actie. Lees hier meer.

Jim Williams vs Gabriel Clemens

De avondsessie begint met een interessante derde ronde partij, Jim Williams en Gabriel Clemens spelen voor een plaats bij de laatste 16. Jim Williams kende een absoluut topjaar. Nadat de Welshman via de Challenge Tour een tourkaart verdiende, mocht hij dit jaar voor het eerst als prof de tour afgaan. Heel lang duurde het niet voor zijn eerste grote succes. Tijdens Players Championship 6 versloeg hij Ricky Evans in de finale: weinig spelers wonnen binnen zo’n korte tijd al een titel. Bij dit hoogtepunt op de vloer bleef het wel. Ook op de European Tour maakte hij dit jaar zijn de debuut: in Hongarije wist hij zelfs Peter Wright te verslaan, maar een ronde later was Joe Cullen wel te sterk. ‘The Quiff’ mocht voor de tweede keer afreizen naar ‘Ally Pally’: vorig jaar won hij van Ted Evetts, waarna hij maar nipt zijn meerdere moest erkennen in Joe Cullen. Dit jaar begon hij met een sterk optreden tegen Sebastian Bialecki. De Pool zette hem echt onder druk, maar een 130-finish in de beslissende set leverde hem de zege op. Een ronde later won de Welshmen met dezelfde cijfers van de nummer 8 geplaatste James Wade. In de beslissende set produceerde Williams legs in twee keer 15 pijlen en één keer 13 pijlen. In beide wedstrijden noteerde Williams een gemiddelde net boven de 90.

Gabriel Clemens is dit jaar als 25ste geplaatst op zijn vijfde WK. Clemens wist van de 30 vloertoernooien 17 keer de openingsronde te overleven. Daarvan bereikte ‘The German Giant’ minimaal zes keer de laatste 16. Drie keer kwam hij tot de kwartfinales, met de finale in Players Championship 18 als hoogtepunt. In die finale was Dirk van Duijvenbode te sterk met duidelijke cijfers; 8-0. Het afgelopen jaar was Clemens ook te vinden op zeven European Tours. Van die zeven deelnames werd vier keer de finaledag gehaald. In de laatste twee Euro Tours van het jaar werden de kwartfinales gehaald, wat ook meteen de beste prestatie tot zover is voor de Duitser op de Euro Tour in zijn carrière. Op de TV-toernooien kende Clemens minder succes. Op de World Matchplay, World Grand Prix, het EK en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren. Alleen op de UK Open werd de openingsronde gewonnen. Na een 10-7 overwinning op Rob Cross, was een ronde later Michael Smith met 10-8 de baas. Clemens begon het WK uitstekend, met een 3-0 overwinning in sets liet hij William O’Connor kansloos. Clemens noteerde een gemiddelde van 95,64 en een dubbelpercentage van 39,1%. De heren troffen elkaar één keer eerder, op een vloertoernooi in 2022 won Williams met 6-2. Dit zal dinsdagavond andere koek zijn. Clemens heeft ervaring met het halen van de laatste 16 en zal daarom als favoriet bestempeld worden. Daarnaast heeft Williams zijn scorende spel nog niet een hele wedstrijd volgehouden, dit zal tegen de Duitser wel moeten. Op basis daarvan verwacht Darts Actueel dat Clemens deze partij met 4-2 gaat winnen.

Gerwyn Price vs Raymond van Barneveld

Dan is het in de tweede partij van de avond tijd voor dé wedstrijd van de derde ronde, Gerwyn Price tegen Raymond van Barneveld. Price won het afgelopen jaar 5 titels; twee Players Championship-titels, één Euro Tour-titel, de New Zealand Darts Masters en de World Series of Darts Finals. Op de vloertoernooien versloeg hij Madars Razma en Gian van Veen in de finale, terwijl in het tweede toernooi van het jaar Peter Wright te sterk was. Op de Euro Tour was ‘The Iceman’ weinig actief, reden was om wat rustmomenten in het jaar te plannen. Op de eerste Euro Tour van het jaar was het meteen al raak, hij won de International Darts Open in Riesa. Op de rankingtoernooien op TV kende Price wisselend succes. Het beste resultaat was het behalen van de World Matchplay-finale, waarin hij met 18-14 moest buigen voor Michael van Gerwen. Op de World Grand Prix had Price zijn titel te verdedigen, maar verloor in de halve finales met 4-2 van Nathan Aspinall. Op de UK Open en de Grand Slam of Darts werd er in de kwartfinales verloren, maar moest op het EK en de Players Championship Finals al in de eerste ronde afscheid namen. Ook in de openingsronde van het WK oogde Price wisselvallig. Na een 1-0 achterstand in sets versloeg hij Luke Woodhouse met 3-1 in sets. Een gemiddelde van 92,88 en een dubbelpercentage van 34,5% was hiervoor genoeg.

Raymond van Barneveld blaakt van zelfvertrouwen. Na een halve finale op de Grand Slam of Darts, waar hij maar liefst twee keer won van Gerwyn Price, is het vertrouwen richting het WK hoog. In de eerste wedstrijd versloeg hij de goedspelende Ryan Meikle met 3-1 in sets. De Nederlander noteerde prima statistieken, ondanks een voedselvergiftiging; een gemiddelde van 95,18 en een dubbelpercentage van 50%. Van Barneveld kende een prima 2022, al viel hij niet heel erg op qua resultaten op de vloer. Vier keer werd de laatste 16 gehaald, maar de Nederlander blonk vooral uit in het constant winnen van zijn eerste ronde. Van de eerste twintig toernooien verloor hij maar twee keer in zijn eerste wedstrijd. Qua gemiddeldes eindigde hij maar net buiten de top 32, maar op de Grand Slam liet hij zien dat hij op het podium tot de wereldtop behoort. Als beide heren de toppen van hun kunnen laten zien, kan dit zeker een WK-klassieker gaan worden. Van Barneveld zal dinsdagavond het voordeel hebben, aangezien hij de laatste twee ontmoetingen won van Price en daarnaast het publiek flink aan zijn zijde gaat hebben. Een opvallende statistiek is dat beide heren in al hun WK-deelnames nog nooit verloren in de derde ronde. Voor één speler zal deze statistiek verbroken worden. Darts Actueel ziet hier wederom Van Barneveld winnen. Price heeft de afgelopen maanden geen topvorm getoond en zal daarnaast ook nog eens moeten dealen met het uitfluitende publiek. ‘Barney’ gaat deze wedstrijd met 4-2 of 4-3 naar zich toe trekken.

Peter Wright vs Kim Huybrechts

De avond wordt afgesloten met Peter Wright tegen Kim Huybrechts. Voor de regerend wereldkampioen zal het voelen als een compleet nieuwe toernooi, nadat hij 12 dagen geleden zijn openingspartij met 3-0 in sets won van Mickey Mansell. Goed was het zeker niet, met een gemiddelde van 88,34 en een dubbelpercentage van 39,1% werd ronde 3 gehaald. De Schot won dit jaar slechts twee titels, Players Championship 2 en de German Darts Open. Op TV presteerde de Schot best redelijk. Op de World Grand Prix en het EK bereikte Wright de kwartfinales, terwijl op de World Grand Prix kansloos in de halve finales werd verloren met 4-0 van Michael van Gerwen. Op de Grand Slam of Darts kwam ‘Snakebite’ de poule niet door, ondanks twee overwinningen. Wright had drie legs nodig tegen Aspinall, maar verloor 5-2. De nummer 2 van de wereld was de hele week er al niet bij, vanwege zijn vrouw die in het ziekenhuis verbleef. Door deze reden meldde hij zich ook af voor de Players Championship Finals.

Kim Huybrechts kwam 11 dagen geleden in actie op het WK. Hij had weinig moeite met de Zuid-Afrikaan Grant Sampson, er werd 3-0 gewonnen en hierdoor hoefde de Belg ook niet helemaal voluit te gaan. Een gemiddelde van 83,37 en een dubbelpercentage van 36% was genoeg voor de overwinning. De Belg was enorm constant het afgelopen jaar, zowel op de vloer als op het podium. Op de vloer wist hij in 30 toernooien acht keer de laatste 16 te halen, één keer kwam hij verder door de halve finales te bereiken. Daarin was Nathan Aspinall met 7-4 de baas over ‘The Hurricane’. Huybrechts kwalificeerde zich daarnaast voor vijf Euro Tours, twee keer behaalde hij de laatste 16. Daarvan was de Belgian Darts Open in zijn eigen land er één van, hij versloeg daarbij in de tweede ronde Michael van Gerwen met 6-4. Op TV ging het niet geweldig voor onze Zuiderbuur. Op de World Matchplay en World Grand Prix werd er in de eerste ronde verloren, terwijl op de UK Open en de Players Championship Finals de tweede ronde het eindstation was. In de onderlinge ontmoetingen leidt ‘Snakebite’ met 21-13. De laatste ontmoeting was tijdens de World Grand Prix dit jaar toen Wright met 2-0 in sets won. Darts Actueel verwacht dat beide heren hun niveau gaan verbeteren, maar uiteindelijk zal het de regerend wereldkampioen zijn die de laatste 16 bereikte met een 4-2 overwinning.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *