Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Danny Noppert

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 11 Middagsessie

Woensdagmiddag gaat Danny Noppert proberen om de laatste 16 van het WK te halen. Ook tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson komt in actie. Lees hier een voorbeschouwing.

Ryan Searle vs Jose de Sousa

De middagsessie begint met de nummer 16 tegen de nummer 17, oftewel Ryan Searle tegen Jose de Sousa. Searle kan terugkijken op een redelijk jaar. Van de 30 vloertoernooien wist Searle 17 keer de eerste ronde te overleven. Daarvan stond hij acht keer in de bordfinale en stoomde drie keer door naar de finale. In Players Championship 11 versloeg hij Nathan Aspinall in de finale voor de titel, in de andere twee finales werd hij verslagen door Luke Humphries en Dirk van Duijvenbode. Daarnaast was ‘Heavy Metal’ negen keer te bewonderen op de European Tour, met de kwartfinales in Leverkusen als beste resultaat. Op TV kende de Engelsman dit jaar nog niet veel succes; Op de World Matchplay, World Grand Prix en de Grand Slam of Darts (groepsfase) werd er in de eerste ronde verloren. Op het EK werd de openingsronde wel overleefd, maar een ronde later werd er met 10-6 verloren van Luke Humphries. Het beste resultaat op TV werd twee keer behaald in Minehead, de laatste 16 op de UK Open en Players Championship Finals. De Engelsman begon zijn vijfde WK-deelname met een 3-0 overwinning op Adam Gawlas. Dit gebeurde mede dankzij een gemiddelde van 88,6 en een dubbelpercentage van 47,4%, het hoefde simpelweg ook niet beter.

De Portugees kent in het algemeen een matig jaar, hij wist in 2022 geen titel op zijn naam te schrijven. Op de vloer won De Sousa van de 30 toernooien negen keer zijn bord. Zes keer bereikte hij de kwartfinales, met de halve finales in Players Championship 10 als beste prestatie. Op de Euro Tour kende ‘The Special One’ meer succes. Hij wist zeven keer de finaledag te behalen, met uiteindelijk twee halve finales als hoogtepunt. Dit gebeurde tijdens de Czech Darts Open en de German Darts Open. De Sousa begon het jaar op TV nog prima door de halve finales te halen, maar wist dit niet door te trekken. Alleen op de World Matchplay bereikte hij de kwartfinales, met knappe overwinningen op Gabriel Clemens en Rob Cross. Uiteindelijk was Gerwyn Price met 16-14 te sterk. Op de World Grand Prix werd er in de eerste ronde verloren, terwijl op de UK Open, het EK en de Players Championship Finals het was afgelopen in de tweede wedstrijd. Voor de Grand Slam of Darts kwalificeerde Portugees zich niet eens, waardoor hij 150.000 pond verloor op zijn ranking. Het leek er in de openingspartij op dat De Sousa kansloos uitgeschakeld ging worden tegen Simon Whitlock. De Australiër won de eerste twee sets, maar vanaf dat moment ging het draaien bij ‘The Special One’. De Sousa won de laatste drie sets en gunde ‘The Wizard’ slechts twee legs. Qua gemiddelde eindigde hij op 86,75 en had een dubbelpercentage van 36,1%. In de onderlinge ontmoetingen leidt de Portugees met 3-1. De laatste ontmoeting was dit jaar op de Belgian Darts Open, waarin De Sousa met een gemiddelde van ruim 106 met 6-4 de baas was. Darts Actueel verwacht hier een spannende partij, waarin beide heren aan elkaar gewaagd zijn. Hier zou best wel eens een beslissende zevende set aan te pas kunnen komen. Aangezien De Sousa nog nooit eerder de laatste 16 op het WK heeft gehaald, is ‘Heavy Metal’ hier nipt de favoriet.

Danny Noppert vs Alan Soutar

In de tweede partij van de middag is het tijd voor Danny Noppert, hij mag het gaan opnemen tegen Alan Soutar. Noppert beleefde een absoluut droomjaar in 2022. Nadat hij vorig jaar eindelijk ook op TV resultaten wist te behalen, zette hij begin dit jaar een nog grotere stap door de UK Open te winnen. In een spannende finale versloeg hij Michael Smith in de beslissende leg. Twee finales op de European Tour (beide verloren van Van Gerwen en Smith) brachten hem weer dichtbij grote titels, terwijl hij op de vloer toesloeg en zijn tweede Players Championship-zege greep tijdens toernooi 19. Nog drie halve finales op de vloer, aangevuld door twee kwartfinales en een halve finale op de European Tour zorgden voor tevredenheid. Op de World Matchplay werd met het behalen van de halve finale nog een stap gezet, terwijl op het EK en de Players Championship Finals de kwartfinale het eindstation was. De halve finale op de World Cup was nog een extra bonus. Alleen Van Gerwen, Smith en Humphries verdienden zo in 2022 meer prijzengeld dan ‘The Freeze’. Noppert begon het WK met een prima 3-1 overwinning op David Cameron, inclusief een gemiddelde van 95,03 en een dubbelpercentage van 57,9%.

Soutar kende een moeilijk begin van zijn tweede jaar als PDC-tourkaarthouder. De Schot bereikte op het afgelopen WK knap de laatste 16 en nu werd er iets van hem verwacht. Soutar verloor verscheidene keren in de eerste ronde, met één uitschieter door de halve finales te bereiken van Players Championship 15. In de laatste maanden van het jaar begon het er steeds beter uit te zien bij ‘Soots’. Met drie kwartfinales op de vloer en twee deelnames op de European Tour kwalificeerde Soutar zich als 17de via de Pro Tour Order of Merit voor zijn tweede WK. Het hoogtepunt van het jaar werd het bereiken van de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. De sympathieke Schot wist in de poule te winnen van Nathan Aspinall en Fallon Sherrock, waarna hij Jonny Clayton bij de laatste 16 ook aan de zegekar bond. Uiteindelijk bleek Aspinall in de kwartfinale één horde te veel; 16-12. De Schot rekende in de eerste ronde eenvoudig af met Mal Cuming, met een 3-0 resultaat en 4 keer 180 in 11 legs kan hij redelijk tevreden terug kijken op zijn openingspartij. Een ronde later versloeg hij met dezelfde cijfers Daryl Gurney. In elke set moest er een vijfde leg aan te pas komen, maar het was de Schot die telkens aan het langste eind trok. Soutar noteerde een gemiddelde van 92,29 en een dubbelpercentage van 47%. Tijdens kerst is er weinig meer getraind door Soutar, hij was ingepland om te werken op de brandweerkazerne. Darts Actueel verwacht in het begin een gelijkopgaande wedstrijd, waarbij de heren hun eigen sets houden. Uiteindelijk zal Noppert de wedstrijd naar zich toe trekken, door één of twee belangrijke finishes te gooien op het juiste moment; 4-2 in sets voor de Fries.

Gary Anderson vs Chris Dobey

De middag eindigt met een prachtige partij tussen twee snelle spelers; Gary Anderson tegen Chris Dobey. Voor Anderson was 2022 geen geweldig jaar. Alleen kijkend naar zijn resultaten op TV dit jaar is verontrustend te noemen. Op zowel de World Matchplay als World Grand Prix verloor hij al in de eerste ronde, terwijl hij zich niet eens plaatste voor de Grand Slam. Op de Players Championship Finals won hij wel van Gabriel Clemens, maar meer dan dat zat er niet in. In de Premier League werd hij laatste, terwijl ook de UK Open geen succes was. Op de vloer speelde hij lang niet alles, maar noteerde hij wel een finale. Damon Heta was hierin echter te sterk. Met een gemiddelde van 97,54 eindigde hij wel in de top 10, maar dit viel niet te zien in de resultaten. Op het WK kan de Schot echter altijd net iets meer. Dan bleek ook afgelopen donderdagavond toen hij Madars Razma met 3-1 in sets klopte. Met een gemiddelde van 96,39 en een dubbelpercentage van 31,4% toont ‘The Flying Scotsman’ vorm.

Chris Dobey is na een prima jaar als 22ste geplaatst voor het WK. Op de vloer was de Engelsman erg goed in het overleven van de eerste ronde, van de 30 toernooien verloor hij slechts tien keer in de openingsronde. Negen keer won Dobey zijn bord, waarvan hij twee keer de halve finales bereikte. Op de European Tour was Dobey te bewonderen op 7 van de 13 toernooien. In zes toernooien overleefde hij de openingsronde, in Zwolle werd het beste resultaat gehaald door de finaledag (laatste 16) te bereiken. Op de TV-toernooien werd er wisselvallig gepresteerd. Op de UK Open en de World Matchplay werd hij in de eerste wedstrijd uitgeschakeld, terwijl op de Players Championship Finals in de tweede ronde werd verloren. Op de World Grand Prix wist hij na overwinningen op Luke Humphries (2-0) en Adrian Lewis (3-2) met 3-1 in sets te verliezen van Michael van Gerwen in de kwartfinales. Op het EK revancheerde Dobey zich van de nederlaag tegen Van Gerwen, in de eerste ronde versloeg hij de Nederlander in een beslissende leg. Dit vervolgde hij met zeges op Jose de Sousa en Dave Chisnall, waarna in de halve finales met 11-9 werd verloren van latere winnaar Ross Smith. In de openingswedstrijd op het WK liet Dobey deze vorm nog niet zien. Ondanks een gemiddelde van slechts 86,74 werd Martijn Kleermaker met 3-0 aan de kant gezet. De heren kennen elkaar door en door, zo troffen ze elkaar op het PDC WK van 2019 in de laatste 16. Dobey noteerde daarin een gemiddelde van 100, maar moest zich toch met 4-3 erkennen in de Schot. Darts Actueel verwacht weer zo’n knaller van een wedstrijd, het tempo ligt beide heren wel en dat kan maar één ding betekenen; spektakel. De winnaar zou hier zo maar een zevende set voor moeten winnen.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *