Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Josh Rock

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 12 Avondsessie

Vincent van der Voort en Luke Humphries sluiten vanavond de derde ronde af. De laatste 16 levert daarna meteen twee wedstrijden op om van te smullen, met Clayton vs Rock als sluitstuk. Lees hier de voorbeschouwingen.

Luke Humphries vs Vincent van der Voort

De laatste wedstrijd van de derde ronde wordt sowieso een partij op snelheid. Vincent van der Voort treft met Luke Humphries één van de spelers van het jaar. In 2021 behaalde de Engelsman zijn eerste finale op TV, in 2022 won hij zijn eerste titels. Het was meteen raak tijdens het eerste toernooi van het jaar: Ryan Searle werd in de finale met 8-4 verslagen. Het hek was van de dam en nog vier titels volgden, allemaal op de European Tour. ‘Cool Hand Luke’ won in München, Praag, Stuttgart en Trier, waardoor hij als nummer één eindigde op de European Tour Order of Merit. Door op Players Championships ook nog twee keer een finale te halen, aangevuld door nog twee halve finales en zes kwartfinales, haalde hij flink wat prijzengeld binnen. Ook op TV ging het dit najaar lopen. Een kwartfinale op het EK werd opgevolgd door een halve finale op zowel de Grand Slam of Darts als de Players Championship Finals. De Engelsman is ook niet bang om van de grote namen te winnen, waardoor hij tot de kanshebbers voor de wereldtitel behoort. In zijn openingswedstrijd tegen Florian Hempel kwam Humphries nog 2-1 achter, maar met twee sterke laatste sets draaide hij het alsnog om.

Vincent van der Voort is al weer bezig aan zijn 16e PDC WK. De Nederlander kende een wat minder jaar, maar liet op het podium af en toe wel mooie dingen zien. Op de vloer liep het niet. Voor het eerst sinds 2018 miste ‘The Dutch Destroyer’ de World Matchplay, terwijl ook de World Grand Prix niet werd gehaald. Maar twee keer kwam VVDV maar langs de laatste 32 op een Players Championship-toernooi, wat als de oorzaak van het missen van ‘Blackpool’ mag worden aangewezen. Op de European Tour schoot hij wel één keer flink uit zijn slof: in Tsjechië stootte hij door tot de halve finale, waarin hij verloor van Rob Cross. Dit resultaat zorgde er wel mede voor dat de Nederlander het EK haalde, waarin hij Damon Heta verraste. Op de UK Open haalde hij de laatste 32, terwijl op de Players Championship Finals een snelle nederlaag volgde tegen Martin Schindler in de eerste ronde. Nadat hij vorig jaar het WK moest verlaten vanwege Covid-19 is hij dit jaar uit op wraak. Het eerste gedeelte hiervan was succesvol: Cameron Menzies werd eenvoudig aan de kant gezet (3-0), alleen de knuffel na de wedstrijd bracht hem problemen. Darts Actueel verwacht dat de Nederlander het de Engelsman bij vlagen erg moeilijk kan maken, maar dat Humphries uiteindelijk wel te sterk is: 4-2.

Gerwyn Price vs José de Sousa

De nummer één van de wereld schiet de laatste 16 in gang. Gerwyn Price won het afgelopen jaar 5 titels; twee Players Championship-titels, één Euro Tour-titel, de New Zealand Darts Masters en de World Series of Darts Finals. Op de vloertoernooien versloeg hij Madars Razma en Gian van Veen in de finale, terwijl in het tweede toernooi van het jaar Peter Wright te sterk was. Op de Euro Tour was ‘The Iceman’ weinig actief, reden was om wat rustmomenten in het jaar te plannen. Op de eerste Euro Tour van het jaar was het meteen al raak, hij won de International Darts Open in Riesa. Op de rankingtoernooien op TV kende Price wisselend succes. Het beste resultaat was het behalen van de World Matchplay-finale, waarin hij met 18-14 moest buigen voor Michael van Gerwen. Op de World Grand Prix had Price zijn titel te verdedigen, maar verloor in de halve finales met 4-2 van Nathan Aspinall. Op de UK Open en de Grand Slam of Darts werd er in de kwartfinales verloren, maar moest op het EK en de Players Championship Finals al in de eerste ronde afscheid namen. Ook in de openingsronde van het WK oogde Price wisselvallig. Na een 1-0 achterstand in sets versloeg hij Luke Woodhouse met 3-1 in sets. Een gemiddelde van 92,88 en een dubbelpercentage van 34,5% was hiervoor genoeg. Tegen Raymond van Barneveld leek daarna een echte test te wachten, maar dat viel uiteindelijk mee. RVB kon niet in zijn spel komen, waardoor Price zonder goed te spelen met 4-0 won. Ook hier toonde de Welshman dus nog niet de vorm die nodig is om het WK te winnen.

José de Sousa kent in het algemeen een matig jaar, hij wist in 2022 geen titel op zijn naam te schrijven. Op de vloer won De Sousa van de 30 toernooien negen keer zijn bord. Zes keer bereikte hij de kwartfinales, met de halve finales in Players Championship 10 als beste prestatie. Op de Euro Tour kende ‘The Special One’ meer succes. Hij wist zeven keer de finaledag te behalen, met uiteindelijk twee halve finales als hoogtepunt. Dit gebeurde tijdens de Czech Darts Open en de German Darts Open. De Sousa begon het jaar op TV nog prima door de halve finales te halen, maar wist dit niet door te trekken. Alleen op de World Matchplay bereikte hij de kwartfinales, met knappe overwinningen op Gabriel Clemens en Rob Cross. Uiteindelijk was Gerwyn Price met 16-14 te sterk. Op de World Grand Prix werd er in de eerste ronde verloren, terwijl op de UK Open, het EK en de Players Championship Finals het was afgelopen in de tweede wedstrijd. Voor de Grand Slam of Darts kwalificeerde Portugees zich niet eens, waardoor hij 150.000 pond verloor op zijn ranking. Het leek er in de openingspartij op dat De Sousa kansloos uitgeschakeld ging worden tegen Simon Whitlock. De Australiër won de eerste twee sets, maar vanaf dat moment ging het draaien bij ‘The Special One’. De Sousa won de laatste drie sets en gunde ‘The Wizard’ slechts twee legs. In zijn tweede wedstrijd volgde een soortgelijk scenario. Tegen Ryan Searle kwam de Portugees zelfs met 3-0 achter, maar ook hier voltooide hij de comeback: 4-3. Gerwyn Price zal dus extra scherp moeten zijn: een 3-0 voorsprong is een gevaarlijke stand. Darts Actueel verwacht dat het nu wel over is met de comebacks van De Sousa. Price is normaal gesproken te sterk: 4-2.

Jonny Clayton vs Josh Rock

Een absolute kraker als afsluiter van deze donderdag: Jonny Clayton tegen Josh Rock. In vergelijking met 2022 was 2021 qua prijzen een minder jaar voor ‘The Ferret’. De Welshman won sinds 2017 elk jaar wel een ranking-titel, maar dit jaar moest hij het doen met een zege op de World Series. In Nieuw Zeeland was hij James Wade in de finale ruim de baas. Op de vloer moest hij het doen met één verloren finale. Brendan Dolan was tijdens het 21e toernooi te sterk. Drie keer werd er hiernaast nog een kwartfinale bereikt. Op de European Tour werden er meer resultaten behaald: twee keer was de halve finale het eindstation, twee keer verloor ‘The Ferret’ in de kwartfinale. Op TV liep het allemaal wat minder. Op de World Cup werd samen met Gerwyn Price wel de finale behaald, maar Australië was hierin te sterk. Pas aan het einde van het jaar liet hij weer van zich horen met een plek in de halve finale van de Players Championship Finals. Op de World Matchplay verloor hij al in de eerste ronde van Rowby-John Rodriguez, terwijl op de World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts de tweede ronde het eindstation was. Met een goede start aan het WK laat hij zien dat hij klaar is om te strijden voor de wereldtitel. Danny van Trijp werd in zijn openingswedstrijd met 3-0 aan de kant gezet, waarna de Welshman ook weinig moeite had met Brendan Dolan (4-1).

Inmiddels is het stempel ‘onbekend’ er al even af: Josh Rock doet gewoon mee om de wereldtitel. De Noord-Ier komt met een enorme knal binnen bij de PDC. Nadat hij in zijn eerste vier toernooien er in de eerste ronde uitvloog, nam hij revanche door meteen twee toernooien op de Development Tour te winnen. Op de Pro Tour begon het daarna ook te lopen: tijdens het zesde toernooi van het jaar haalt de jongeling meteen de kwartfinale. Nog twee kwartfinales, een kwartfinale op de European Tour en een halve finale op de vloer leiden hem uiteindelijk naar zijn eerste finale bij de grote mannen. Dave Chisnall is nog te sterk, maar drie toernooien later schrijft hij zijn eerste titel op zijn naam door Luke Humphries te verslaan tijdens Players Championship 28. Ook op TV maakt hij daarna naam: In de Grand Slam overleeft hij zijn groep, waarna hij zijn beste wedstrijd tot nu toe speelde. Tegen Michael van Gerwen gooit hij een 9-darter én een gemiddelde van ruim boven de 100, maar toch verloor hij. Met een gemiddelde van 98.21 op de vloer, aangevuld met één titel (en vijf Development Tour-titels) kan niemand meer om hem heen. Na overwinningen op Jose Justicia (3-1 in sets) en Callan Rydz (3-0 in sets) was de Noord-Ier één van de drie ongeplaatste spelers die de laatste 32 haalden. Zijn duel met Nathan Aspinall werd daarna een absolute klassieker. Met 25 180’s, een wedstrijd die alle kanten op ging en spektakel aan de oche was het uiteindelijk Rock die de zege greep. Met dit spel behoort hij ook tot de favorieten. Darts Actueel verwacht ook nu weer een partij om van te smullen. Beide mannen weten wat pieken is en zullen dat hier willen etaleren. Een 4-3 uitslag lijkt voor de hand liggend, en beide mannen maken kans op de zege.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *