Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 13 Avondsessie

De laatste sessie van 2022 belooft een spektakel te worden. Michael van Gerwen vs Dirk van Duijvenbode is het hoofdgerecht, maar ook Rob Cross en Luke Humphries komen nog in actie.

Rob Cross vs Chris Dobey

De avond begint met een Engels onderonsje. Rob Cross heeft een succesvol jaar achter de rug. Zo won hij op de vloer twee titels en bereikte op de European Tour drie finales. Op de vloer versloeg hij Luke Humphries en Peter Wright in finales. De eerste Euro Tour-titel moet er nog altijd komen voor ‘Voltage’. Dit jaar bleken Luke Humphries (2x) en Michael van Gerwen te sterk te zijn in zijn finales. Daarnaast werden er nog drie halve finales gehaald op de Pro Tour (2 op de vloer, 1 op de Euro Tour). Op TV werd ook een finale gehaald, namelijk op het laatste toernooi voor het WK: de Players Championship Finals. In een magistrale finale was Van Gerwen wederom de beste, 11-6. Op de World Matchplay, World Grand Prix en de Grand Slam of Darts (groepsfase) werd de eerste ronde overleefd, maar moest er in de tweede ronde afscheid genomen worden. Op de UK Open en de World Grand Prix beleefde de Engelsman geen succes, waar de eerste ronde het eindstation was. Cross ging zo met veel zelfvertrouwen richting het WK, ook mede door een prima jaargemiddelde van 96,58. Dit zelfvertrouwen toonde hij meteen tegen Scott Williams: met een gemiddelde van 99.32 versloeg hij zijn tegenstander met 3-1. Tegen Mervyn King ging het lange tijd nog een stuk beter dan dat. Zijn gemiddelde eindigde op 99.13, maar met een 4-1 overwinning kwam hij nooit in de problemen en maakte hij wederom veel indruk.

Chris Dobey is na een prima jaar als 22ste geplaatst voor het WK. Op de vloer was de Engelsman erg goed in het overleven van de eerste ronde, van de 30 toernooien verloor hij slechts tien keer in de openingsronde. Negen keer won Dobey zijn bord, waarvan hij twee keer de halve finales bereikte. Op de European Tour was Dobey te bewonderen op 7 van de 13 toernooien. In zes toernooien overleefde hij de openingsronde, in Zwolle werd het beste resultaat gehaald door de finaledag (laatste 16) te bereiken. Op de TV-toernooien werd er wisselvallig gepresteerd. Op de UK Open en de World Matchplay werd hij in de eerste wedstrijd uitgeschakeld, terwijl op de Players Championship Finals in de tweede ronde werd verloren. Op de World Grand Prix wist hij na overwinningen op Luke Humphries (2-0) en Adrian Lewis (3-2) met 3-1 in sets te verliezen van Michael van Gerwen in de kwartfinales. Op het EK revancheerde Dobey zich van de nederlaag tegen Van Gerwen, in de eerste ronde versloeg hij de Nederlander in een beslissende leg. Dit vervolgde hij met zeges op Jose de Sousa en Dave Chisnall, waarna in de halve finales met 11-9 werd verloren van latere winnaar Ross Smith. In de openingswedstrijd op het WK liet Dobey deze vorm nog niet zien. Ondanks een gemiddelde van slechts 86,74 werd Martijn Kleermaker met 3-0 aan de kant gezet. Tegen Gary Anderson kwam het er daarna wel uit. Na een 1-0 achterstand won Dobey 4 sets op rij, waardoor hij zijn ‘leermeester’ klopte. Darts Actueel verwacht dat Dobey dit niveau wederom kan laten zien, maar dat Cross alsnog te sterk zal zijn: 4-3.

Michael van Gerwen vs Dirk van Duijvenbode

Vanuit Nederlands oogpunt is de tweede wedstrijd van de avond het hoogtepunt: MVG vs DVD. Van Gerwen is helemaal terug, na het winnen van de Premier League, World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals dit jaar. Dat was nog niet alles; twee Players-Championship titels, drie European Tour-titels en hij mocht ook nog de trofee omhoog houden van de Queensland Darts Masters. Hiermee komt het totaal aantal titels in 2022 voor ‘Mighty Mike’ op 10 (!). Op de UK Open (laatste 32, 10-4 verlies tegen Damon Heta), het EK (eerste ronde, 6-5 verlies tegen Chris Dobey) en de Grand Slam of Darts (kwartfinales, 16-10 verlies tegen Luke Humphries) nam de Nederlander de titel niet mee naar huis. Naast het aantal titels die Van Gerwen dit jaar wist te winnen, is er nog een meetinstrument waar de goede vorm mee kan worden aangeduid; het gemiddelde. In 2022 gooide Van Gerwen een gemiddelde van 98,58, wat het beste jaargemiddelde van alle spelers is. Hij begon zijn WK precies met een simpele zege op Lewy Williams, waarna hij tegen Mensur Suljovic veel indruk maakte. Lang kwam zijn gemiddelde boven de 110 uit, maar uiteindelijk moest hij het met 108 en een 4-2 overwinning doen. De Nederlander heeft de vorm te pakken en lijkt klaar voor een nieuwe wereldtitel.

Dirk van Duijvenbode hoopt wederom een sterk jaar goed af te sluiten. Op de vloer schreef hij twee titels op zijn naam door Ryan Searle (8-7) en Gabriel Clemens (8-0) te verslaan in de finale. Daarnaast bereikte hij ook de finale van de World Series of Darts Finals, maar verloor daarin in een beslissende leg van Gerwyn Price. Om wat in te zoomen op het Players Championship-seizoen, stond hij nog in twee andere finales. Daarin waren Michael Smith en Damon Heta de baas. Van de 13 European Tours, speelde de Nederlander er 10. Het beste resultaat werd de kwartfinales op drie Euro Tours, waaronder de Dutch Darts Championship in Zwolle. Op TV liet ‘The Titan’ ook indrukwekkende dingen zien. Het beste resultaat kwam op het EK, waar hij in een geweldige halve finale verloor van Michael Smith. Op de World Matchplay en de Players Championship Finals werden de kwartfinales gehaald, terwijl op de UK Open en de Grand Slam of Darts de laatste 16 het eindstation was. Op de World Grand Prix stelde Van Duijvenbode teleur, hij werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Jonny Clayton. Als we naar het jaargemiddelde kijken voor Van Duijvenbode komt hij op plaats 6 te staan, met 97,20. Er is dus lastig van hem te winnen. Dit liet hij in zijn eerste twee wedstrijden op dit WK ook zien. Tegen Karel Sedlacek kwam de Nederlander 2-1 achter, miste nipt dubbel 12 voor een 9-darter en sleepte daarna de partij alsnog uit het vuur. Tegen Ross Smith werd het nog bizarrer: in een zenuwslopende pot was er, na vijf matchdarts overleefd te hebben, een allesbeslissende laatste leg nodig. Van Duijvenbode vond hierin een 71-finish, wat hem alsnog de zege bracht. Dit alles belooft veel voor de partij van vanavond. Darts Actueel verwacht dat Van Gerwen de overhand zal hebben. Van Duijvenbode zal alles in de strijd gooien, maar ook tekort komen: 4-2.

Luke Humphries vs Stephen Bunting

Luke Humphries en Stephen Bunting sluiten het dartsjaar 2022 af. In 2021 behaalde Humphries zijn eerste finale op TV, in 2022 won hij zijn eerste titels. Het was meteen raak tijdens het eerste toernooi van het jaar: Ryan Searle werd in de finale met 8-4 verslagen. Het hek was van de dam en nog vier titels volgden, allemaal op de European Tour. ‘Cool Hand Luke’ won in München, Praag, Stuttgart en Trier, waardoor hij als nummer één eindigde op de European Tour Order of Merit. Door op Players Championships ook nog twee keer een finale te halen, aangevuld door nog twee halve finales en zes kwartfinales, haalde hij flink wat prijzengeld binnen. Ook op TV ging het dit najaar lopen. Een kwartfinale op het EK werd opgevolgd door een halve finale op zowel de Grand Slam of Darts als de Players Championship Finals. De Engelsman is ook niet bang om van de grote namen te winnen, waardoor hij tot de kanshebbers voor de wereldtitel behoort. In zijn openingswedstrijd tegen Florian Hempel kwam Humphries nog 2-1 achter, maar met twee sterke laatste sets draaide hij het alsnog om. Ook tegen Vincent van der Voort leek de Engelsman in de problemen te komen. In de beslissende set vond hij echter zijn beste spel, waardoor hij alsnog met 4-3 won.

Stephen Bunting heeft een redelijk jaar achter de rug. Op de vloer won 11 keer zijn bord, waarvan hij vijf keer doorstoomde naar de kwartfinales. Echter kwam hij nooit verder dan deze ronde. In 2022 speelde Bunting zes Euro Tours en wist het twee keer te schoppen tot de halve finales. Michael van Gerwen en Luke Humphries versloegen hem, waarna ze ook de titel om hun naam schreven. Op de TV-toernooien hebben we de Engelsman niet veel gezien in de latere fases van de toernooien. Alleen op de UK Open en de World Grand Prix werd de openingspartij overleefd. Op de World Matchplay, het EK en de Players Championship Finals werd er snel afscheid genomen van Bunting. Op de Players Championship Finals werd er verrassend met 6-4 verloren van Jamie Hughes met een gemiddelde van slechts 83. Dit hoopt hij op het WK beter te doen. Het jaargemiddelde van Bunting is 94,87, wat hem in de top 20 van het klassement brengt. Dit niveau liet hij in zijn eerste partij tegen Leonard Gates niet zien: de Amerikaan kwam zelfs op 1-0, maar ‘The Bullet’ draaide de wedstrijd nog vakkundig om. In zijn tweede partij tegen Dave Chisnall maakte hij dit ruim goed. Lang stond hij boven de 105 gemiddeld te spelen, om uiteindelijk op ruim 102 te eindigen en een 4-2 overwinning binnen te slepen. Mocht de Engelsman dit spel herhalen, dan heeft hij een goede kans tegen Humphries. Darts Actueel verwacht echter dat de jongste van het stel het voortouw zal nemen en de partij ook gaat winnen: 4-2 voor ‘Cool Hand Luke’.

Image courtesy of FOTO: Simon O'Connor (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *