Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dimitri van den Bergh vs Jonny Clayton

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 14 Middagsessie

Gelukkig nieuwjaar! De eerste sessie darts in 2023 staat voor de deur met twee prachtige WK kwartfinales. Van den Bergh en Clayton treffen elkaar, terwijl Bunting en Smith ook strijden voor een plaats bij de laatste 4. Lees hier een voorbeschouwing.

Dimitri van den Bergh vs Jonny Clayton

De eerste kwartfinale die op het programma staat gaat tussen Dimitri van den Bergh en Jonny Clayton. De nummer 15 geplaatste Dimitri van den Bergh begon het WK met een wisseling van pijlen, hij ging terug naar zijn oude set darts van Unicorn. Hij overtuigde in zijn openingsronde, met een gemiddelde van 97 en een dubbelpercentage van 52% liet hij Lourence Ilagan kansloos; 3-0 in sets. Bij de laatste 32 en laatste 16 was het constant van de Belg. Krzysztof Ratajski (4-1) en Kim Huybrechts (4-0) werden redelijk eenvoudig aan de kant gezet met gemiddeldes tussen de 92 en 95. Qua raken van dubbels is de Van den Bergh na Clayton de beste op het WK tot zover, namelijk 47,14%. Van den Bergh kan tevreden terugkijken op 2022. In Amsterdam schreef hij met de Dutch Darts Masters zijn tweede World Series-titel op zijn naam (na de Nordic Darts Masters), waarna hij op de World Matchplay de halve finale haalde. Op de vloer haalde hij tijdens Players Championship 4 de finale, terwijl ook op de European Tour twee keer de laatste wedstrijd werd behaald. Met een kwartfinale op de World Grand Prix en de World Cup sprokkelde hij nog wat mooie resultaten bij elkaar. Gaat ‘The Dreammaker’ in zijn derde kwartfinale op het WK nu wel de halve finales bereiken?

Dan zal hij eerst voorbij Jonny Clayton moet. De nummer 7 geplaatste Welshmen startte het WK met een prima 3-0 overwinning op Danny van Trijp, waarin hij een gemiddelde van 99 noteerde. Een 4-1 overwinning op Brendan Dolan volgde, waarna hij ook supertalent Josh Rock uitschakelde. De Noord-Ier kwam 3-2 in sets voor, maar moest de laatste twee sets toch aan ‘The Ferret’ laten. Voor Clayton is het zijn eerste kwartfinale op het WK. Dit bereikte hij mede door een toernooigemiddelde van 96,51, een dubbelpercentage van 50,65% en 19 maximale scores. Het afgelopen jaar won Clayton geen enkel rankingtoernooi, hij mocht alleen zegevieren op een World Series-toernooi in Nieuw-Zeeland. Op de vloer moest hij het doen met één verloren finale. Brendan Dolan was tijdens het 21e toernooi te sterk. Drie keer werd er hiernaast nog een kwartfinale bereikt. Op de European Tour werden er meer resultaten behaald: twee keer was de halve finale het eindstation. Op TV liep het allemaal wat minder. Pas aan het einde van het jaar liet hij weer van zich horen met een plek in de halve finale van de Players Championship Finals. Gaat hij deze ronde ook op het WK halen?

In de onderlinge ontmoetingen is het in ieder geval Van den Bergh die met 7-5 het voordeel heeft, in de majortoernooien leidt hij met 3-1. De laatste wedstrijd waarin beide heren tegenover elkaar stonden was in de tweede ronde van de World Grand Prix dit jaar. Van den Bergh won in een beslissende vijfde set. Darts Actueel verwacht dat Clayton het verschil gaat maken met het scorend vermogen, qua raken van dubbels ontloopt het elkaar niet veel. Clayton zal Van den Bergh met 5-3 of 5-4 verslaan.

Michael Smith vs Stephen Bunting

In de tweede kwartfinale strijden twee spelers uit Engeland om een plaats in de halve finales, oftewel Michael Smith tegen Stephen Bunting. Smith is na Michael van Gerwen de topfavoriet voor de titel, maar liet dat het hele toernooi nog niet zien. Smith begon met een whitewash-zege tegen Nathan Rafferty, maar moest een ronde later terug komen van een achterstand. Martin Schindler kwam op een 3-1 voorsprong, maar uiteindelijk trok ‘Bully Boy’ de wedstrijd toch uit het vuur. Bij de laatste 16 liet Smith de echte wereldtitel-vorm zien. Met een gemiddelde van 103,25 en een dubbelpercentage van 40% werd Joe Cullen met 4-1 verslagen. Smith heeft één van zijn betere jaren achter de rug. Na veel jaren knokken voor een eerste majortitel, lukte het dan eindelijk in november. ‘Bully Boy’ won de Grand Slam of Darts door in de finale af te rekenen met Nathan Aspinall; 16-5. Naast de Grand Slam stond Smith nog in twee TV-finales (WK 2022 en World Series uitgezonderd). De UK Open finale werd met 11-10 verloren tegen Danny Noppert, terwijl op het EK een ijzersterke Ross Smith met 11-9 zijn eerste majortitel won. De Engelsman speelde het afgelopen jaar in 30 vloertoernooien en 5 European Tours. In totaal wist hij drie Players Championship-titels op een rij te winnen en was de beste in Zwolle tijdens de Dutch Darts Championship. Kan Smith het jaar perfect afsluiten met zijn eerste wereldtitel?

Stephen Bunting is zijn eerstvolgende tegenstander. Bunting heeft een halve finale van twee jaar geleden te verdedigen, maar keert dit jaar terug in topvorm. De Engelsman versloeg Leonard Gates (3-1), Dave Chisnall (4-2) en Luke Humphries (4-1) met uitstekend niveau. Tegen Chisnall produceerde ‘The Bullet’ zelfs een gemiddelde van 102 en 57% op de dubbels. Tegen Humphries kwam hij in de buurt van deze statistieken; gemiddelde van 99,43 en 46% op de dubbels. Met deze cijfers kan de nummer 21 geplaatste het iedereen moeilijk maken. Qua toernooigemiddelde zijn alleen Van Gerwen en Smith net sterker, maar is hij wel de koploper van het gooien van de meeste 180’ers; 23 stuks. Over het algemeen heeft Bunting een steady 2022 achter de rug. Op de vloer won hij 11 keer zijn bord, waarvan hij vijf keer doorstoomde naar de kwartfinales. Daarnaast speelde Bunting zes Euro Tours en wist het twee keer te schoppen tot de halve finales. Op de TV-toernooien hebben we de Engelsman niet veel gezien in de latere fases van de toernooien. Alleen op de UK Open en de World Grand Prix werd de openingspartij overleefd. Hij sluit het jaar wel geweldig af met zijn derde kwartfinale op het PDC WK.

Als we kijken naar de head-2-head tussen beide heren, is het Bunting die verrassend leidt met 8-5. Ook in de majortoernooien won Bunting vaker van Smith, dan andersom; 3-1. De laatste ontmoeting op TV werd echter wel gewonnen door Smith, bij de laatste 16 van het EK van 2019 won Smith met 10-7. De laatste twee ontmoetingen overall gingen ook naar de nummer 4 van de wereld. Toch kan dit een spannende partij worden met veel maximale scores. Darts Actueel ziet hier zo maar een beslissende set aan te pas komen, het is maar net wie er dan het vertrouwen heeft om de negende set naar zich toe te slepen.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *