Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 15

Het WK nadert zijn ontknoping: vanavond staan de twee halve finales op het programma. Wil Michael van Gerwen de finale halen, dan zal hij Dimitri van den Bergh moeten verslaan. Lees hier de voorbeschouwingen.

Gabriel Clemens vs Michael Smith

Gabriel Clemens en Michael Smith mogen de op één na laatste avond openen. Clemens wist dit jaar op de vloer 17 keer de openingsronde te overleven. Daarvan bereikte ‘The German Giant’ minimaal zes keer de laatste 16. Drie keer kwam hij tot de kwartfinales, met de finale in Players Championship 18 als hoogtepunt. In die finale was Dirk van Duijvenbode te sterk met duidelijke cijfers: 8-0. Het afgelopen jaar was Clemens ook te vinden op zeven European Tours. Van die zeven deelnames werd vier keer de finaledag gehaald. In de laatste twee Euro Tours van het jaar werden de kwartfinales gehaald, wat ook meteen de beste prestatie tot zover is voor de Duitser op de Euro Tour in zijn carrière. Op de TV-toernooien kende Clemens minder succes. Op de World MatchplayWorld Grand Prix, het EK en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren. Alleen op de UK Open werd de openingsronde gewonnen. Na een 10-7 overwinning op Rob Cross, was een ronde later Michael Smith met 10-8 de baas. Clemens begon het WK uitstekend, met een 3-0 overwinning in sets liet hij William O’Connor kansloos. Clemens noteerde een gemiddelde van 95,64 en een dubbelpercentage van 39,1%. Een ronde later overleefde hij één matchdart tegen Jim Williams. De Welshmen stond 3-2 in sets voor en 2-0 in legs, maar de Duitser vocht zich terug en sleepte de zege alsnog uit het vuur. Tegen brandweerman Alan Soutar was dit niet nodig: de Duitser kwam snel op 3-1, miste nog een paar matchdarts maar won alsnog met 4-1. ‘The German Giant’ werd zo de eerste Duitser ooit die de kwartfinale op het PDC WK haalt, maar hier bleef het niet bij. Zijn grootste zege dit WK, en misschien wel zijn grootste zege ooit, volgde: Gerwyn Price, toch de nummer één van de wereld, werd met maar liefst 5-1 aan de kant gezet in de kwartfinale. De Duitser zal stiekem dromen van meer.

Voor Michael Smith is de halve finale van het WK zeker geen onbekend gebied meer. De Engelsman was al voorafgaand aan dit WK na Michael van Gerwen de topfavoriet voor de titel, maar heel sprankelend was het nog niet. Smith begon met een whitewash-zege tegen Nathan Rafferty, maar moest een ronde later terug komen van een achterstand. Martin Schindler kwam op een 3-1 voorsprong, maar uiteindelijk trok ‘Bully Boy’ de wedstrijd toch uit het vuur. Bij de laatste 16 liet Smith de echte wereldtitel-vorm zien. Met een gemiddelde van 103,25 en een dubbelpercentage van 40% werd Joe Cullen met 4-1 verslagen. Tegen Stephen Bunting leek hij daarna op weg naar een makkelijk overwinning, maar ineens kwam de klad erin. Uiteindelijk hielpen missers van zijn tegenstander hem over de eindstreep. Smith heeft verder één van zijn betere jaren achter de rug. Na veel jaren knokken voor een eerste majortitel, lukte het dan eindelijk in november. ‘Bully Boy’ won de Grand Slam of Darts door in de finale af te rekenen met Nathan Aspinall; 16-5. Naast de Grand Slam stond Smith nog in twee TV-finales (WK 2022 en World Series uitgezonderd). De UK Open finale werd met 11-10 verloren tegen Danny Noppert, terwijl op het EK een ijzersterke Ross Smith met 11-9 zijn eerste majortitel won. De Engelsman speelde het afgelopen jaar in 30 vloertoernooien en 5 European Tours. In totaal wist hij drie Players Championship-titels op een rij te winnen en was de beste in Zwolle tijdens de Dutch Darts Championship.

Vier keer eerder speelden beide mannen tegen elkaar: 3 keer won Smith, één keer was de Duitser de baas. Veel zegt dit niet: ook tegen Gerwyn Price had Clemens een slecht onderling resultaat. Mocht hij het spel van zondagavond meenemen, dan lijkt hij ook zeker een kanshebber om de finale te halen. Smith zal beter moeten, maar heeft dit seizoen ook wel bewezen er te staan als het er toe doet. Darts Actueel verwacht zo dat de Engelsman zijn 3e WK-finale haalt: 6-4.

Dimitri van den Bergh vs Michael van Gerwen

Een ouderwetse Nederland vs België in de halve finale op het WK. De nummer 15 geplaatste Dimitri van den Bergh begon het WK met een nieuw setje pijlen en dat heeft hem alleen maar goede dingen gebracht. Hij overtuigde in zijn openingsronde, met een gemiddelde van 97 en een dubbelpercentage van 52% liet hij Lourence Ilagan kansloos; 3-0 in sets. Bij de laatste 32 en laatste 16 was het constant van de Belg. Krzysztof Ratajski (4-1) en Kim Huybrechts (4-0) werden redelijk eenvoudig aan de kant gezet met gemiddeldes tussen de 92 en 95. In de kwartfinale zette hij dit patroon door: Jonny Clayton werd met 5-3 verslagen, bij vlagen zag het er erg indrukwekkend uit. Van den Bergh kan daarnaast tevreden terugkijken op 2022. In Amsterdam schreef hij met de Dutch Darts Masters zijn tweede World Series-titel op zijn naam (na de Nordic Darts Masters), waarna hij op de World Matchplay de halve finale haalde. Op de vloer haalde hij tijdens Players Championship 4 de finale, terwijl ook op de European Tour twee keer de laatste wedstrijd werd behaald. Met een kwartfinale op de World Grand Prix en de World Cup sprokkelde hij nog wat mooie resultaten bij elkaar. 

Michael van Gerwen is de absolute favoriet om het WK te winnen. Onze landgenoot is helemaal terug, na het winnen van de Premier LeagueWorld MatchplayWorld Grand Prix en de Players Championship Finals dit jaar. Dat was nog niet alles; twee Players-Championship titels, drie European Tour-titels en hij mocht ook nog de trofee omhoog houden van de Queensland Darts Masters. Hiermee komt het totaal aantal titels in 2022 voor ‘Mighty Mike’ op 10 (!). Op de UK Open (laatste 32, 10-4 verlies tegen Damon Heta), het EK (eerste ronde, 6-5 verlies tegen Chris Dobey) en de Grand Slam of Darts (kwartfinales, 16-10 verlies tegen Luke Humphries) nam de Nederlander de titel niet mee naar huis. Naast het aantal titels die Van Gerwen dit jaar wist te winnen, is er nog een meetinstrument waar de goede vorm mee kan worden aangeduid; het gemiddelde. In 2022 gooide Van Gerwen een gemiddelde van 98,58, wat het beste jaargemiddelde van alle spelers is. Hij begon zijn WK precies met een simpele zege op Lewy Williams, waarna hij tegen Mensur Suljovic veel indruk maakte. Lang kwam zijn gemiddelde boven de 110 uit, maar uiteindelijk moest hij het met 108 en een 4-2 overwinning doen. Een overwinning op Dirk van Duijvenbode volgde: MVG versloeg zijn landgenoot met 4-1 zonder heel opvallend te spelen, maar toch kwam zijn gemiddelde boven de 100 uit. Ook tegen Dobey verspilde hij geen extra energie: de arme Engelsman kon maar drie legs winnen en werd met 5-0 keihard naar huis gespeeld. Wederom kwam het gemiddelde van MVG boven de 100 uit: de topvorm blijft aanwezig.

Van den Bergh zal op zijn best moeten zijn om van Van Gerwen te winnen, maar kan daarbij weinig hoop halen uit het onderlinge resultaat. Van de 11 ontmoetingen won de Nederlander 10: één keer werd er in de Premier League gelijkgespeeld. Darts Actueel verwacht dat hier een nieuwe overwinning bijkomt: ‘Mighty Mike’ gunt zijn tegenstander niet meer dan vier sets.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *