Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Michael Smith

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 2 Avondsessie

Vanavond komt de beste dame van het moment in actie, Beau Greaves gaat haar PDC WK-debuut maken. Daarnaast is het ook tijd voor de kersverse Grand Slam-kampioen, Michael Smith mag het podium betreden. Lees hier meer.

Rowby-John Rodriguez vs Lourence Ilagan

De avond begint met Rowby-John Rodriguez tegen Lourence Ilagan. Rodriguez pakte begin dit jaar zijn tourkaart en presteerde het afgelopen jaar best wel goed; hij kwalificeerde zich als zesde via de Pro Tour Order of Merit. In 19 van de 30 vloertoernooien wist Rodriguez de openingsronde te overleven. Het beste resultaat werd een kwartfinales op Players Championship 19. Daarnaast was de Oostenrijker in 2022 ook te bewonderen op zes Euro Tours. Hij bereikte drie keer de kwartfinales, met uiteindelijk een finaleplaats in de European Darts Matchplay. Er werd gewonnen van Danny Noppert, Gerwyn Price, Gabriel Clemens, Nathan Aspinall en Madars Razma op weg naar de finale. In de finale kreeg Rodriguez één matchdart, maar moest uiteindelijk de titel toch aan Luke Humphries laten. Rodriguez kwalificeerde zich voor de UK Open, World Matchplay, het EK en Players Championship Finals. Op de World Matchplay en het EK werd er gewonnen in de eerste ronde. In Blackpool werd in de eerste ronde verrassend gewonnen van Jonny Clayton. In de tweede ronde bleek Dimitri van den Bergh net iets te sterk te zijn. Op het EK was hij wederom te sterk voor de nummer één van de wereld, Gerwyn Price. In de tweede ronde trof hij de nummer 2 van de wereld die ruim met 10-4 te sterk was. ‘Little John’ komt na een druk jaar op een jaargemiddelde van 91,92.

In de eerste ronde mag hij het opnemen tegen de excentrieke Filipijn Lourence Ilagan. Hij maakt zich op voor zijn zevende WK. In al zijn deelnames wist Ilagan slechts één wedstrijd (voorronde tot de 4 legs) te winnen. Zal hij dit jaar zijn tweede overwinning kunnen bijschrijven? De Filipijn kwalificeerde zich door de halve finales te bereiken van het Asian Championship. In de groepsfase wist hij twee keer boven de 95+ gemiddeld te gooien, maar kon dit niet doortrekken in de knock-outfase. In de halve finale werd er met 6-1 verloren van de latere winnaar Christian Perez. Darts Actueel verwacht dat Rodriguez deze partij gaat winnen, mede door zijn ervaring op de TV-toernooien het afgelopen jaar; 3-1 in sets voor de Oostenrijker.

William O’Connor vs Beau Greaves

In de tweede partij van de avond is het de beurt aan William O’Connor en Beau Greaves. O’Connor begon gelijk met een hoogtepunt op TV, hij bereikte verrassend de halve finales van de UK Open. Dit resultaat kwam er na zeges op onder meer Stephen Bunting, Peter Wright en Sebastian Bialecki. Op de vloer werden niet de verwachte resultaten behaald en dreigde half dit jaar het WK te gaan missen. In Hongarije kwam het keerpunt; ‘The Magpie’ behaalde de finale van de Hungarian Darts Trophy. Dimitri van den Bergh, Michael Smith, Jose de Sousa en Nathan Aspinall werden op een rij verslagen, waar in de finale Joe Cullen een horde teveel was. Met 10.000 pond klom de Ier richting een WK-plek via de Pro Tour Order of Merit en gaf die plek ook niet meer af. Op Players Championship 29 werd de kwartfinales gehaald, waardoor hij op plaats 10 eindigde op de Pro Tour ranglijst. Het jaargemiddelde van O’Connor eindigde op 92,34.

Hij mag in de eerste ronde meteen aan de bak, de nummer één bij de vrouwentak van de WDF is de tegenstander; Beau Greaves. De 18-jarige won begin dit jaar het WDF WK en volgde dit op met 15 (!) andere WDF-titels in 2022, waaronder de WDF World Masters. Het leek erop dat de Engelse dit jaar de Women’s Series links zou laten liggen, maar deed dat uiteindelijk niet. In Augustus nam ze deel aan de Women’s Series 13 t/m 16 en wist alle vier toernooien op haar naam te schrijven. In de finale werden Mikuru Suzuki (3x) en Aileen de Graaf verslagen. Doordat Sherrock niet aanwezig was, vanwege World Series-verplichtingen in Australië en Nieuw-Zeeland, was er een kleine kans dat Greaves haar kon kwalificeren voor het WK. Eind oktober was de conclusie van de Women’s Series. Greaves en Sherrock streden om een WK-plek, maar Greaves ging door waar ze mee bezig was; winnen. Op dag 1 won ze haar vijfde en zesde toernooi op een rij. Op dag twee trof ze Sherrock in de finale van toernooi nummer 19. In een geweldige partij noteerde de tiener een gemiddelde van 107,86 om Sherrock met 5-3 te verslaan. In het allerlaatste toernooi verloor Sherrock vroegtijdig, waardoor Greaves haar debuut op het PDC WK had verzekerd. Uiteindelijk wist ze het laatste toernooi ook nog op haar naam te schrijven; acht op een rij! Darts Actueel verwacht een enorm spannende partij. Het zal afhangen hoe O’Connor zal reageren op het publiek, die hoogstwaarschijnlijk allemaal aan de kant van Greaves zal staan. O’Connor kan af en toe geïrriteerd overkomen en dan zou er wel eens een stunt in de maak kunnen zijn.

Keegan Brown vs Florian Hempel

In de derde partij treffen Keegan Brown en Florian Hempel elkaar. Brown kent een moeizaam jaar met één hoogtepunt; in augustus wist de Engelsman zijn tweede PDC-titel te winnen door Nathan Aspinall te verslaan in de finale van Players Championship 23. Voor de rest op de vloer wist Brown slechts drie keer de laatste 16 te halen en één keer de kwartfinales. In 19 van de 30 vloertoernooien werd ‘The Needle’ in de eerste ronde uitgeschakeld. Brown kwalificeerde zich in 2022 voor maar twee European Tours, in München werd de kwartfinales gehaald. Dit was uiteindelijk wel genoeg om zich te plaatsen voor het WK, hij eindigde op plaats 15 van de Pro Tour Order of Merit. Door deze mindere resultaten staat Brown op de geschoonde wereldranglijst op plaats 65, net buiten de top 64 wat recht heeft tot behouden van zijn tourkaart. De Engelsman moet de openingsronde van het WK winnen, om volgend jaar weer op de tour te willen gooien. Het jaargemiddelde van Brown is 90,23, wat slechts plaats 93 oplevert.

Met Florian Hempel als international qualifier kent de Engelsman één van de lastigste tegenstanders in ronde 1. De Duitser kwalificeerde zich door de Duitse Super League te winnen. Hij bleef in de eerste groepsfase ongeslagen. In de tweede groepsfase waren Rene Eidams, Lukas Wenig en Ricardo Pietreczko te sterk, maar uiteindelijk eindigde hij wel op plaats één in zijn groep. Op de finaledag versloeg hij achtereenvolgens Dragutin Horvat (7-5), Daniel Klose (8-7) en Niko Springer (10-8). De speler uit Keulen noteerde een toernooigemiddelde van 91,99 over 27 wedstrijden. Op de Pro Tour wou het afgelopen jaar niet vallen voor Hempel. Er werd in totaal 20.000 pond verdiend, wat niet genoeg was voor WK-kwalificatie. De Duitser kwam nooit voorbij de laatste 32 van een vloertoernooi en kwalificeerde zich slechts drie keer voor een Euro Tour. Darts Actueel verwacht dat Hempel deze wedstrijd met meer vertrouwen zal in gaan, ook omdat er veel druk staat op Brown in verband met zijn tourkaart. De Duitser heeft goede herinneringen aan het WK, nadat hij vorig jaar Dimitri van den Bergh uitschakelde. Ondanks dat de onderlinge ontmoetingen in evenwicht zijn (1-1), voorspelt Darts Actueel hier een 3-1 overwinning voor Hempel.

Michael Smith vs Nathan Rafferty

Dag 2 van het WK wordt afgesloten met Michael Smith tegen Nathan Rafferty. De nummer 4 geplaatste Smith heeft één van zijn betere jaren achter de rug. Na veel jaren knokken voor een eerste majortitel, lukte het dan eindelijk in november. ‘Bully Boy’ won de Grand Slam of Darts door in de finale af te rekenen met Nathan Aspinall; 16-5. Een grote opluchting, maar nu wordt het speler om mee rekening te houden in elk TV-toernooi; ook dit WK. Naast de Grand Slam stond Smith nog in twee TV-finales (WK 2022 en World Series uitgezonderd). De UK Open finale werd met 11-10 verloren tegen Danny Noppert, terwijl op het EK een ijzersterke Ross Smith met 11-9 zijn eerste majortitel won. Op de World Grand Prix en Players Championship Finals was de eerste ronde het eindstation, terwijl bij de World Matchplay Smith niet verder kwam dan de tweede ronde. De Engelsman speelde het afgelopen jaar in 30 vloertoernooien en 5 European Tours. In totaal wist hij drie Players Championship-titels op een rij te winnen en was de beste in Zwolle tijdens de Dutch Darts Championship. In de finale revancheerde hij zich tegen Danny Noppert. Met een jaargemiddelde van 96,75 kan Smith in de categorie van beste spelers van het jaar gecategoriseerd worden en is zeker een kanshebber voor de wereldtitel.

Daarin mag hij het opnemen tegen de debuterende Nathan Rafferty. De jonge Noord-Ier won begin dit jaar voor het eerst zijn tourkaart, maar kwalificeerde zich uiteindelijk via de Development Tour Order of Merit. Rafferty stond in zes finales, waarvan hij er vijf van won. Hierdoor eindigde hij op de eerste plaats op de Development Tour Order of Merit. De Noord-Ier eindigde op een gemiddelde van 89,08 over de 24 gespeelde toernooien. Op de Pro Tour begon Rafferty niet al te best. In mei kende ‘The Natural’ een van zijn hoogtepunten van het jaar, met een gemiddelde van ruim 100 wist hij Dirk van Duijvenbode te verslaan voor een plaats in de laatste 16. Daar bleek Danny Noppert te sterk te zijn. Op de vloer bereikte de Noord-Ier slechts één keer de laatste 16. Op de laatste twee majors voorafgaand het WK kende hij ook niet te al te veel succes. Op de Grand Slam of Darts kwam Rafferty de poule niet door, ondanks een 5-4 overwinning op Luke Woodhouse. Op de Players Championship Finals werd Rafferty in de eerste ronde uitgeschakeld door Luke Humphries. Vrijdagavond begon hij zijn WK-debuut wel succesvol. In een spannende partij bleek hij met 3-2 te sterk te zijn voor Jermaine Wattimena. Hierbij noteerde Rafferty een gemiddelde van 88, wat rond zijn jaargemiddelde komt te zitten. Rafferty zal zijn niveau iets moeten krikken om in de buurt te willen blijven van de nummer 4 geplaatste Smith. Smith heeft af en toe al eens laten zien dat hij moeilijkheden heeft met zijn openingsronde op het WK. Darts Actueel verwacht dat Smith hier slechts één set afgeeft en uiteindelijk met een 3-1 overwinning de derde ronde bereikt.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *