Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Adrian Lewis

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 2 Middagsessie

De allereerste middagsessie van het WK staat op het programma. Tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis komt onder meer in actie, net als Alan Soutar en de geplaatste Kim Huybrechts. Lees hier meer.

Alan Soutar vs Mal Cuming

De middagsessie begint met de partij tussen Alan Soutar en Mal Cuming. Soutar kende een moeilijk begin van zijn tweede jaar als PDC-tourkaarthouder. De Schot bereikte op het afgelopen WK knap de laatste 16 en nu werd er iets van hem verwacht. Soutar verloor verscheidene keren in de eerste ronde, met één uitschieter door de halve finales te bereiken van Players Championship 15. In de laatste maanden van het jaar begon het er steeds beter uit te zien bij ‘Soots’. Met drie kwartfinales op de vloer en twee deelnames op de European Tour kwalificeerde Soutar zich als 17de via de Pro Tour Order of Merit voor zijn tweede WK. Het hoogtepunt van het jaar werd het bereiken van de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. De sympathieke Schot wist in de poule te winnen van Nathan Aspinall en Fallon Sherrock, waarna hij Jonny Clayton bij de laatste 16 ook aan de zegekar bond. Uiteindelijk bleek Aspinall in de kwartfinale één horde te veel; 16-12. De Players Championship Finals werd niet het toernooi voor Soutar, er werd met 6-4 verloren in de eerste ronde van Scott Williams. Over het hele jaar noteerde Soutar een gemiddelde van 91,83.

Met Mal Cuming treft hij een Australische debutant. Cuming wist in oktober de Oceanic Masters te winnen door Gordon Mathers in de finale te verslaan met 2-1 in sets. In de finale eindigde Cuming op een gemiddelde van 94, zijn toernooigemiddelde kwam uit op 88,87. Cuming won daarna vijf DPA Tours en één WDF-toernooi (Victorian Classic) het afgelopen jaar. De 46-jarige Australiër was dit jaar ook te zien op twee World Series-toernooien. Twee keer werd er in de eerste ronde verloren met een gemiddelde van onder de 80; Fallon Sherrock (6-5) en Jonny Clayton (6-1) wonnen. Darts Actueel ziet Soutar als duidelijke favoriet, mede doordat de Australiër zijn normale niveau nog niet heeft laten zien op TV. Hierdoor verwacht Darts Actueel een 3-1 overwinning voor de Schot.

Boris Krcmar vs Toru Suzuki

In de tweede partij is het tijd voor Kroatië tegen Japan. Op het WK-voetbal werd het een nipte overwinning voor het Oost-Europese land, wat gaat het worden op het WK Darts? Boris Krcmar heeft zich voor het eerste gekwalificeerd voor het WK via de Pro Tour Order of Merit, hij eindigde op plaats 24. De Kroaat begon sterk aan het seizoen door in het tweede vloertoernooi meteen een halve finale te bereiken. Deze vorm nam hij mee naar de UK Open, waar hij na een knappe overwinning op Dave Chisnall de laatste 16 behaalde. Daarna bleef het toch wat stil aan de kant van Krcmar, tot aan de Euro Tour in Zwolle. Tijdens de Dutch Darts Championship versloeg hij Steve Lennon, Dimitri van den Bergh en Ryan Meikle om zo de kwartfinales te halen. Daar bleek Danny Noppert in een beslissende leg net te sterk te zijn. In het najaar verzekerde ‘Biggest’ zijn WK deelname door nog één keer de finaledag van een Euro Tour te halen en opnieuw een halve finale op de vloer. Ondanks deelname voor het WK, kwalificeerde hij zich niet voor de Players Championship Finals waardoor hij een flinke periode heeft gehad om zich goed voor te bereiden. Het jaargemiddelde voor Krcmar komt terecht op 92,02.

Toru Suzuki is de eerste tegenstander. De Japanner kwalificeerde zich voor zijn tweede WK, nadat hij de halve finales wist te behalen van het Asian Championship. In de laatste 16 versloeg hij in een beslissende leg Paul Lim, waardoor hij zich sinds tijden niet kwalificeerde voor het PDC WK. In de kwartfinales moest hij meerdere matchdarts overleven tegen landgenoot Yuki Yamada. In de halve finales bleek Paolo Nebrida uiteindelijk te sterk te zijn met 6-3. De 35-jarige Japanner maakte zijn debuut twee jaar geleden, toen hij met 3-0 onderuit ging tegen Madars Razma met een gemiddelde van 81. Darts Actueel verwacht dat Krcmar vanaf het begin de partij scorend gaat domineren. De Kroaat kan af en toe wat dubbels gaan missen, op deze momenten zal Suzuki moeten toe slaan om er een partij van te willen maken. Daarom denkt Darts Actueel dat Krcmar deze partij met 3-1 naar zich toe gaat trekken.

Adrian Lewis vs Daniel Larsson

In de derde partij op de vrijdagmiddag is het dan tijd voor tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis. Hij kwalificeerde zich als vijfde via de Pro Tour Order of Merit, nadat hij net buiten de top 32 van de wereldranglijst viel. Lewis is hard bezig om terug te komen aan de top van het spelletje. Dat harde werken wist hij dit jaar te belonen met een titel. De Engelsman wist op 10 juli Players Championship 20 te winnen. Hij wist die dag o.a. van Martijn Kleermaker, Jonny Clayton, Nathan Aspinall en Boris Koltsov in de finale te winnen. Toch was het voor de rest van het jaar toch erg onvoorspelbaar voor ‘Jackpot’. Lewis behaalde nog 4 kwartfinales op de vloer, waarvan hij twee keer tot de halve finales kwam. Op de European Tour bereikte Lewis twee keer de finaledag. Lewis was het afgelopen jaar drie keer te bewonderen op een TV-toernooi. Op de UK Open kwam hij niet verder dan de laatste 64. Op de World Matchplay moest hij vroegtijdig afscheid nemen, hij verloor met 10-7 van Michael van Gerwen. In Leicester werd er op de World Grand Prix met 2-0 van Jose de Sousa gewonnen, waarna er in een beslissende set werd verloren van Chris Dobey. Een goed TV-resultaat laat nog op zich wachten, zal het dan in Alexandra Palace allemaal samenvallen?

In de eerste ronde treft hij de Zweed Daniel Larsson. Hij kwalificeerde zich voor zijn vierde PDC WK door als twee te eindigen in de PDC Nordic & Baltic Tour Order of Merit. Dit lukte Larsson na het bereiken van vier finales, waarvan hij er één wist te winnen. Zijn tourgemiddelde kwam uit op 88,39 over 44 wedstrijden. Daarna speelde Larsson ook op vier European Tours en de Nordic Darts Masters (World Series). Tijdens de Dutch Darts Championship wist hij de finaledag te halen, nadat hij van Nathan Aspinall won in de tweede ronde. In de Nordic Darts Masters had de 41-jarige genoeg kansen om Gary Anderson uit te schakelen, maar lukte uiteindelijk niet. Darts Actueel verwacht dat Lewis sterk wil starten aan het WK en dat zal hij gaan doen met een 3-1 overwinning op Larsson.

Kim Huybrechts vs Grant Sampson

De middagsessie wordt afgesloten met de nummer 31 geplaatste Kim Huybrechts tegen Keane Barry. De Belg was enorm constant het afgelopen jaar, zowel op de vloer als op het podium. Op de vloer wist hij in 30 toernooien acht keer de laatste 16 te halen, één keer kwam hij verder door de halve finales te bereiken. Daarin was Nathan Aspinall met 7-4 de baas over ‘The Hurricane’. Huybrechts kwalificeerde zich daarnaast voor vijf Euro Tours, twee keer behaalde hij de laatste 16. Daarvan was de Belgian Darts Open in zijn eigen land er één van, hij versloeg daarbij in de tweede ronde Michael van Gerwen met 6-4. Op TV ging het niet geweldig voor onze Zuiderbuur. Op de World Matchplay en World Grand Prix werd er in de eerste ronde verloren, terwijl op de UK Open en de Players Championship Finals de tweede ronde het eindstation was. Over het hele jaar gooide Huybrechts een gemiddelde van 92,37, wat de 44ste plaats van de wereld opleverde.

De tegenstander is de Zuid-Afrikaanse Qualifier Grant Sampson. Sampson verraste hij complete deelnemersveld door het kwalificatietoernooi te winnen en deed dit mede door een 6-5 overwinning op Devon Petersen in de kwartfinales. In de finale was de 40-jarige Zuid-Afrikaan met 8-3 te sterk voor Laezeltrich Wentzel. Vrijdagavond zette hij dit sprookje door, door met 3-1 in sets te winnen van het Iers talent Keane Barry. Er werd enorm veel op de dubbel gemist, waardoor het gemiddelde onder de 80 uit kwam. Toch zat er een aantal leuke legs bij in 14 en 15 darts. Darts Actueel verwacht eigenlijk dat hier maar één winnaar kan zijn en dat is Kim Huybrechts, de Belg heeft bakken vol ervaring op het WK en zal niet verrast gaan worden door Sampson. Waar Barry al met 3-0 had moeten winnen, is dat Huybrechts al helemaal aan zijn stand verplicht.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *